IMOVINA JU IZVOR PLOČE U OSAM GODINA POVEĆANA ZA 17 MILIJUNA KUNA

0

Ravnatelj Javne ustanove „Izvor“ Ploče, dipl. ing. Đino Zmijarević, doživio je ovih dana dvostruko zadovoljstvo, dobio je javnu pohvalu od ministra zaštite okoliša i energetike Tomislava Ćorića jer je u Hrvatskoj jedino „Izvor“ registriran kao ustanova, osnovana da vodi brigu o najvećem prirodnom bogatstvu – vodi, a s generalnim direktorom Hrvatskih voda Zoranom Đurokovićem potpisao je 625 tisuća kuna vrijedan ugovor o sufinanciranju programa smanjenja gubitaka vode.

Naime, gubici vode u našoj zemlji iznose oko 50 posto i većina ih se može riješiti samo rekonstrukcijom postojeće mreže. Uz to, neophodno je provesti i određene mjere kao što su: izgradnja nadzorno – upravljačkog sustava (NUS), određivanje zona, školovanje timova za traženje gubitaka i nabavku opreme (geofon, kolerator i sl.) i, s obzirom da mali vodovodi nisu u stanju izdvojiti tolika sredstva, ugovoreni novac utrošit će se za ove aktivnosti.

Premda nesklon medijskim istupima, Zmijarević je ipak pristao na kratki rezime rada pločanske ustanove u zadnjih osam godina, koliko je bio na njenom čelu, jer mu krajem lipnja ove godine istječe mandat. „Mi smo već 2013. prepoznali važnost smanjenja gubitaka vode pa smo prema Hrvatskim vodama išli s projektom „Izgradnja NUS sustava Grada Ploča sa agregatom na Klokunu“, vrijednim 4,8 milijuna kuna, koji je ocijenjen pozitivno i od Hrvatskih voda sufinanciran s 90 posto. Sustav je već iduće godine uspješno izgrađen i implementiran“, rekao je Zmijarević, istaknuvši i druge projekte u njegovom mandatu.

Tako je projekt rekonstrukcije magistralnog cjevovoda Rogotinski most – Banja, vrijedan 3,2 milijuna kuna, financiran sredstvima Europskog kohezijskog fonda 85 posto, dok je ostatak financirala lokalna komponenta. Europski poljoprivredni fond u sto postotnom iznosu financira gradnju tlačnog cjevovoda Crpna stanica Klokun – Vodosprema Ploče, vrijednog 2,1 milijun kuna. Po pola milijuna kuna osigurano je za rekonstrukcije mjesnih mreža u naseljima Šarić Struga i Rogotin, radovi su planirani u drugoj polovici ove godine, gdje 80 posto sredstva osiguravaju Hrvatske vode, a ostatak Grad Ploče i JU „Izvor“.

Gorući problem Grada Ploča je odvodnja. Prije četiri godine dobivena su sredstva za pripremu projektne dokumentacije za Aglomeraciju Ploče u iznosu od 5,1 milijuna kuna s 85 postotnim financiranjem od strane EU fondova. „Projekt je pri samom kraju i do konca godine se očekuju sve dozvole kao i priprema aplikacijskog paketa za financiranje od strane EU. Realizacija projekta vrijednog 160 milijuna kuna trebala bi započeti 2019. godine. Projekt uključuje 38,5 kilometara mreže za odvodnju, šest kilometara rekonstrukcije vodoopskrbne mreže, 26 crpnih stanica i uređaj za pročišćavanje otpadnih voda (UPOV) ekvivalent 9 999 stanovnika, koji će se nalaziti na području pod nadležnošću Lučke uprave Ploče, s podmorskim ispustom 2,3 kilometra. Značaj ovoga projekta je nemjerljiv, a u financijskom pogledu, izuzev lučkih projekata, najveći je u povijesti Ploča“, rekao je Zmijarević, istaknuvši još nekoliko podataka koji svjedoče u kakvom je stanju JU „Izvor“ danas: „Vrijednost imovine „Izvora“ Ploče narasla je u zadnjih osam godina 17 milijuna kuna, od čega su 14,5 milijuna bila bespovratna sredstva. Na natječajima za EU fondove bili smo uspješni četiri puta, što nas svrstava u red ne samo najuspješnijih ustanova u gradu, već i u cijeloj županiji, a i šire. Za istaknuti je da je naša prijava za projektnu dokumentaciju Aglomeracije Ploče bila prva u RH, što samo dokazuje koliko smo spremno dočekali te procese. Također, Aplikacija za projekt Rogotinski most – Banja bila je treća najuspješnija u RH, što govori o kvaliteti naših projekata. Kada sam imenovan ravnateljem imali smo 59, a danas imamo 49 djelatnika. Nakon odlaska jednog broja ljudi u mirovinu, upražnjena mjesta su preraspoređena. Ustanova nema nikakvih dugovanja niti je kreditno zadužena, moderno je organizirana, s jasnom vizijom razvoja, a sve to ne bi bilo moguće bez svih djelatnika, koje ovog prigodom pohvaljujem“, zaključio je Zmijarević.

Comment

Share.

About Author

Comments are closed.