UDRUGA OBOLJELIH OD ŠEĆERNE BOLESTI „SLATKI“ POSTALA PUNOLJETNA

0

Matilda Viskic predsjednica Udruge slatkiVeć više od 18 godina, ispod medijskog i svakog drugog radara,  u Pločama potpuno samozatajno djeluje Udruga osoba oboljelih od šećerne bolesti „Slatki“ . Prije dva mjeseca postali su punoljetni, jer je Osnivačka skupština Udruge održana 15. travnja 2000. godine. Prva predsjednica „Slatkih“ bila je danas pokojna Mirjana Putica, koja je tu dužnost obnašala sve do svoga preranog odlaska 2007. Udrugu danas vodi Matilda Viskić, koja je predsjednica „Slatkih“ od 2007. s izuzetkom jednog mandata kojeg je u periodu 2012.-2013. obnašao Tonći Krilić.

Udruga slatki Ploče (3) Potrebu za osnivanjem ovakve Udruge u Pločama prva je prepoznala Mirjana Putica, oboljela od dijabetesa tipa 1 još kao maturantica. Željela je na taj način razbiti tabue oko te bolesti, koju zovu tihi ubojica, jer je mnogi taje. Premda nitko ne može precizirati točan broj, pretpostavlja se da danas u Pločama ima preko 500 oboljelih od dijabetesa tipa 2, koji predstavlja blaži oblik i može ga se držati pod kontrolom tabletama, tjelovježbom, pravilnom prehranom i reguliranjem šećera u krvi.

Udruga slatki Ploče (7)

Udruga slatki Ploče (4)

„Slatki“ danas imaju 64 članova, iako je taj broj nekada znao prelaziti i stotinu. Brojne su aktivnosti kojima pokušavaju educirati svoje sugrađane i na razne načine im pomoći. Tako je svakoga petka, u jutarnjim satima od 7 do 9, u prostorijama Udruge u Rogotinskoj 5, organizirano mjerenje šećera, tlaka, BMI i oksinometrije. Svaka tri mjeseca iz Splita im dolazi dijabetolog, koji je na raspolaganju članovima Udruge, a njegov dolazak omogućuje tvrtka ACKU-CHEK. Također, po naseljima na gradskome području „Slatki“ organiziraju preventivne akcije, a povodom Svjetskoga dana dijabetesa, koji se obilježava 14. studenoga, u Pločama organiziraju mjerenje šećera, gdje osobe s povišenim vrijednostima iznad 8 mml upućuju liječniku. Svake godine u svibnju sudjeluju u akciji „Šetnjom do zdravlja“, koju organizira Hrvatski savez dijabetičkih udruga, a na kraju akcije organiziraju mjerenje šećera.

Udruga slatki Ploče (6)

Udruga slatki Ploče (2)

Ove godine članovi Udruge sudjelovali su na 21-oj koordinaciji Udruga dijabetičara Dalmacije, koja se inače održava dva puta godišnje, uvijek u drugome gradu od Dubrovnika do Zadra. Te se prigode koriste za dodatna educiranja, slušanje stručnih predavanja, ali i za druženje i međusobno upoznavanje s članovima drugih dalmatinskih udruga.

Udruga „Slatki“ je neprofitna i dobrim dijelom živi od svojih članova koji godišnje uplaćuju po 70 kuna. Većina članova je starije životne dobi, nemaju svoj portal, blog ili bilo koji drugi oblik moderne komunikacije, pa im to umnogome otežava djelovanje. Do sada su im dosta puta svojim novčanim donacijama pomagali dobri ljudi i bez te pomoći pitanje je bi li „Slatki“ doživjeli punoljetnost. Grad Ploče im u proračunu osigurava pet tisuća kuna godišnje, a ponekad pomogne i Dubrovačko – neretvanska županija. No, Slatki ne kukaju, iako bi im dodatna pomoć dobro došla.

Udruga slatki Ploče (5)

Udruga slatki Ploče (1)

„Zahvaljujemo svima koji su nas do sada podržavali u našem radu. Svaka pomoć, bilo financijska, bilo stručna npr. u vidu pomoći pri pisanju programa za razne natječaje, prijeko nam je potrebna. Želimo educirati naše sugrađane, što više im približiti dijabetes kao bolest koju u medicini nazivaju tihi ubojica, te raditi na prevenciji i promjeni loših životnih navika, koje mogu rezultirati bolešću“, rekla je Matilda Viskić, podsjetivši na pet osnovnih postulata kojih se moraju pridržavati oboljeli: samokontrola (redovito mjerenje i regulacija šećera), tjelovježba (kretanje, šetnja), redovito uzimanje terapije, prehrana (3 do 5 obroka dnevno) i posjet dijabetologu. Ukazala je i na simptome bolesti kao što su učestalo mokrenje, česta žeđ ili rane koje ne zacjeljuju.

Udruga slatki Ploče (8)

Comments

comments

Share.

About Author

Comments are closed.