JE LI PROGRAM RASPOLAGANJA DRŽAVNIM POLJOPRIVREDNIM ZEMLJIŠTEM DOBAR ILI LOŠ?

0

Glasovima vijećnika vladajuće koalicije u Pločama (SDP, HSS, NL Niko Orepić, Pločanska stranka) usvojen je Program raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu RH na području Grada Ploča. Riječ je o 1 115 hektara poljoprivrednog zemljišta predviđenog za zakup na 25 godina, s tim da je maksimalna površina koja se može dati u zakup pojedinoj fizičkoj ili pravnoj osobi deset hektara. Prema katastarskim općinama, najveće površine zemljišta nalaze se u Kominu, 418 hektara, a na drugom je mjestu, iznenađujuće što se vidjelo i prilikom rasprave o ovoj temi, Baćina s preko 348 hektara. Na području Pline je gotovo 211 hektara, a onda slijede Otrić Seoci (77), Opuzen I i II (26), Kobiljača (22), Rogotin (7), Pasičina (6) i Ploče s 0,3 hektara.

Pročelnik Jedinstvenog upravnog odjela Grada Ploča Izvor Škubonja istaknuo je kako je program napravljen sukladno zakonskoj proceduri, te da su se Ploče, kao i sve druge jedinice lokalne samouprave, susretale s istim problemima, među kojima su bili i rokovi. Škubonja smatra da se radi o do sada naj sveobuhvatnijem programu, jer nikada prije nisu bile obuhvaćene tolike površine, te da  je sam Program podložan promjenama u istoj zakonskoj proceduri  po kojoj je donesen. Među brojnim zanimljivostima istaknuo je kako je postignut niz izvan sudskih nagodbi s DORH-om, te kako, pod određenim uvjetima, u natječaj može ići i zemljište koje nije zemljišno – knjižno riješeno, a to je posebno bitno za pojedina gradska područja, poput Staševice gdje je „stanje neuredno“ ili Pline gdje uopće ne postoje zemljišne knjige.

HDZ-ov vijećnik Krešimir Vejić smatra da je Program rađen pod pritiskom rigoroznih rokova, da je loš i aljkav. Smatra da su pojedini dijelovi prepisani i za to je prozvao gospođu koja radi program za niz gradova i općina i razvija interni biznis.Za loše obavljen posao prozvao je i DORH, a mišljenja je da u Programu nedostaje više detalja vezanih uz specifičnosti Neretve, Staševice ili Peračkoga Blata. Također, s obzirom da je riječ o velikim poljoprivrednim površinama, istaknuo je kako je trebalo predvidjeti Studij poljoprivrede, te površine namijenjene za praktičnu nastavu.  „Zašto nije predviđena prodaja i zašto nije navedena minimalna površina za zakup“, upitao je Vejić, dok njegov stranački kolega Marijan Scipioni smatra da je Program samo pregled poljoprivrednih kultura i evidencija katastarskih čestica.

Program sada ide na uvid u Dubrovačko – neretvansku županiju, a onda na suglasnost u Ministarstvo poljoprivrede.

Comment

Share.

About Author

Comments are closed.