PLOČANI PRISVOJILI JEZERSKE HEKTARE

0

Iako je Gradsko vijeće Ploča nedavno donijelo Program raspolaganja državnim poljoprivrednim zemljištem upitno je što će biti sa tim dokumentom kojim se prema novom zakonu regulira podjela državnih parcela. Naime, nastao je veliki problem na relaciji općina Pojezerje-grad Ploče. Pločani su 90 hektara poljoprivrednog zemljišta koje teritorijalno pripada općini Pojezerje „prisvojili“ u svoj program i namjeravaju ih dijeliti stanovnicima Staševice, koja je u administrativnom obuhvatu grada Ploča. Tome se oštro protive „otrićani“ stanovnici naselja Otrić Seoca u sastavu općine Pojezerje koji drže da su to njihovi hektari. Tako bi uskoro mogao izbiti i rat za zemlju, odnosno za državne parcele.
– Ne damo svoju zemlju. To je polovina državnih parcela koje se nalaze na području naše općine i sada bi ih mi trebali prepustiti Pločama. Ne može- rezolutan je načelnik općine Pojezerje, Boro Dominiković koji najavljuje veliku pravnu bitku za spas „jezerskih“ hektara.
– Mi smo se i do sada znali boriti za našu zemlju i sačuvati je. Siguran sam da ćemo uspjeti i ovaj put-ogorčen je Dominiković na svoje pločanske kolege koje mu „otimaju“ zemlju.
Već je napisao prigovor županiji Dubrovačko-neretvanskoj i županu Nikoli Dobroslaviću, državnoj tajnici u Ministarstvu poljoprivrede, Mariji Vučković a otvoreno kaže da će se obratiti i državnom odvjetništvu, koje je po slovu novog zakona zaduženo za nadziranje raspolaganja državnim poljoprivrednim zemljištem.
Dominiković nam kaže da je program raspolaganja državnim poljoprivrednim zemljištem u Pločama radila, Jasminka Mičević, nekadašnja ravnateljica Agencije za državno poljoprivredno zemljište, koja je u međuvremenu ukinata, pa se tim više čudi kako je ona uvrstila zemljište iz općine Pojezerje u Pločanski program raspolaganja. Naime, Mičević je trebala znati za ovaj problem, jer je program raspolaganja državnim poljoprivrednim zemljištem na području Ploča Agencija „oborila“ 2014 godine ostalim i zbog hektara iz Pojezerja koji su bili pripali Pločama.
Tada je Agencija presudila u korist Pojezerja, pa se načelnik Dominiković čudi da pločansko gradsko vijeće prihvaća program raspolaganja državnim zemljištem u kojem je 90 hektara iz općine Pojezerje i da taj isti program izrađuje bivša ravnateljica Agencije Mičević.
Tih 90 hektara državnog poljoprivrednog zemljišta, koje teritorijalno pripada općini Pojezerje nikada nije bilo sporno, jer Ploče i Pojezerje nisu imali problema prilikom utvrđivanja granica jedinica lokalne uprave, kao što imaju problem razgraničenja Opuzen i Kula Norinska.
Načelnik općine Pojezerje, Boro Dominiković očekuje razumijevanje i pomoć od nadležnih državnih institucija koji bi po njegovom mišljenje trebale zabraniti gradu Pločama svako daljnje raspolaganje državnim zemljištem koje se nalazi na području općine Pojezerje.
– U katastru se zna čija je to zemlja i na kojem je području. To su katastarske općine Otrić seoci i Kobiljača koje se nalaze na području općine Pojezerje. To su velike površine koje nam se žele oteti jer općina Pojezerje ukupno raspolaže sa 240 hektara državnog zemljišta. Općina Pojezerje nema nikakvi problem. Problem imaju Ploče. To je naša zemlja i nalazi se u našem planu raspolaganja. Pločani su napravili veliki propust-rezolutan je Dominiković, koji naglašava da je u njegovoj općini završena katastarska izmjera i da su potpuno sređene zemljišne knjige te da nema nikakvih dvojbi da se to zemljište nalazi u Pojezerju.
Podsjetimo, i oporba u gradskom vijeću Ploča kritizirala je Program raspolaganja državnim zemljištem. Tako je vijećnik HDZ-a, Kremimir Vejić, program ocijenio lošim i aljkavim istaknuvši da su pojedini dijelovi prepisani i za to je prozvao gospođu koja radi program za niz gradova i općina i razvija interni biznis. Za loše obavljen posao prozvao je i DORH, a mišljenja je da u Programu nedostaje više detalja vezanih uz specifičnosti Neretve.
Međutim, pročelnik jedinstvenog upravnog odjela grada Ploča, Izvor Škubonja istaknuo je kako je program raspolaganja državnim poljoprivrednim zemljištem napravljen sukladno zakonskoj proceduri.
Sa ovim se nikako ne slažu stanovnici općine Pojezerje koji najavljuju pravnu bitku za svoje hektare. Kažu da su se u svim vremenima znali obraniti pa će tako i ovaj put.

Stanislav SOLDO

Comments

comments

Share.

About Author

Comments are closed.