SVI LJUDSKI I PROFESIONALNI PROPUSTI AKTUALNE GRADSKE UPRAVE SE NAJBOLJE VIDE NA PRIMJERU ĐINA ZMIJAREVIĆA

0

Preuzimanjem odgovornosti za Grad Ploče od strane koalicije predvođene SDP-om, kao rezultat većinske volje građana Ploča koju iznimno poštujem, započele su čistke, prozivke i optužbe usmjerene prema određenim ljudima za koje sam, naivno, mislila da pripadaju nekim davno završenim vremenima. Nepotrebno je govoriti da za sve izneseno još uvijek nisu ponuđeni dokazi. Paralelno s takvim prozivkama i optužnicama koje svoj epilog već traže na nadležnim sudovima, u  maniri najpoznatijih agitpropovskih praksi, počeo je politički marketing, 80% oslonjen na prijave na natječaje prethodne gradske vlasti i prijave na EU fondove koje su pisali dijelom službenici, a dijelom dužnosnici iz mandata bivših gradskih i županijskih vlasti. Slijedom povećanog proračuna za koji je zaslužna Vlada RH preraspodjelom poreza na dohodak u visini od 8 milijuna kuna u korist Grada Ploča, gradske su vlasti dobile priliku i uložiti u povećanje komunalnog standarda što su vrlo dobro marketinški popratile, na čemu im odajem priznanje i upućujem čestitku.

U međuvremenu, stale su s projektom katastarske izmjere i pripremom projektne dokumentacije za ključne projekte, vrlo vjerojatno iz razloga, što se takve aktivnosti puno teže vide. No, posljedice takvog nerazvojnog i dnevnoj politici okrenutog upravljanja osjećat će se godinama. Zato danas, unatoč traženju i propitivanju od strane Kluba vijećnika koalicije HDZ-a i HSLS-a, nemamo odgovore na pitanje: što je s energetskom obnovom Doma kulture Ploče, što je s prijavom društvenih domova u Peračkom Blatu i na Spilicama na aktualne i buduće natječaje, što se događa s projektnom dokumentacijom za Dječji vrtić u Pločama, zašto Dječji vrtić u Staševici nije spreman za prijavu na aktualnom natječaju iz Programa ruralnog razvoja, što je s pripremom građevinskih područja u Kominu, Peračkom Blatu i svugdje gdje je aktualan problem osiguranja prostornih uvjeta za mlade obitelji, što je s državnim zemljištem u Baćini koje je ušlo u prijedlog raspolaganja državnim zemljištem, a domaće stanovništvo ga godinama koristi i nije svjesno da takvo poljoprivredno zemljište sad ide u natječaj, unatoč tome što je postojala mogućnost rješavanja problema…. Itd.

Marija VučkovićSlijedom takve isključive, nevizionarske i osvetničke politike donedavni ravnatelj Javne ustanove Izvor Ploče, Đino Zmijarević, dobio je rješenje referenta za razvoj i infrastrukturu u ustanovi Izvor kojemu je neposredno nadređen pomoćnik voditelja tehničke službe, tom pomoćniku voditelj tehničke službe, a voditelju pomoćnik ravnatelja.

U trenutku preuzimanja dužnosti ravnatelja JU Izvor, Đino Zmijarević je dotadašnjem ravnatelju Stipi Matinu ponudio mjesto pomoćnika ravnatelja što je dotadašnji ravnatelj i prihvatio. Iako situacija na koju je naišao, nije bila zavidna i ni blizu sjajna kao danas što se tiče ove ustanove, Đino Zmijarević nije pretvorio medijski i javni prostor u kaljužu u koje će nastojati uvaljati svoje prethodnike.

Kako ne bismo govorili na način koji zamjeramo svojim političkim rivalima, dakle bez dokaza i brojki, ilustrirat ćemo situaciju mjerljivim i najvažnijim pokazateljima.

Đino Zmijarević je preuzeo Izvor 2010. godine; stanje na računu je  bilo 50 tisuća kuna, financijski izvještaj za 2009. je pokazao gubitak od 2,4 milijuna kuna, a  obveze (bez obračunatih kamata) za „famozne“ cijevi iznosile su nešto više od 2 milijuna kuna.

Danas, kada Đina Zmijarevića smještaju na mjesto referenta, koje je, usput, popunjeno, stanje na računu je 550 tisuća kuna (1. srpnja), dobit za 2017. je 255 tisuća kuna, a kratkoročne obveze prema dobavljačima se isplaćuju redovito, bez ikakvih zaostataka.

Nadalje, 2010. godine Izvor je imao i kreditnu zaduženost za leasing za novi bager, koji je, usput, prešao u imovinu Komunalnog održavanja d.o.o., što je računovodstvena zbrčka koju je, također, morao „čistiti“.

O EU projektima ne treba puno govoriti. Riječ je o ustanovi koja se danas u Hrvatskoj smatra primjerom u ovom području; 4 značajna EU projekta su ostvarena, između ostalih i potpora za projektnu dokumentaciju vrijednu 4 milijuna kuna za Aglomeraciju Ploče. Riječ je o projektu od 160 milijuna kuna, jednom od prvih u Hrvatskoj potpuno spremnom za financiranje koje kreće iduće godine. Istovremeno je ulagao u kadrove, omogućivši im školovanje u ovom, ali i u drugim područjima, kako bi danas imali vrijedne vještine i sposobnosti na tržištu rada.

Naposljetku, unatoč optužbama za „uhljebljivanje“, broj zaposlenika koje je zatekao bio je 59, a danas ih ostavlja 49.

No, Đino Zmijarević je danas referent na već popunjenom radnom mjestu. Njemu čestitam na svim ljudskim i profesionalnim vrednotama koje je pokazao i koje će pronaći svoje mjesto u svakom području rada i života. Takvim vrednotama neće trebati naručivati izvješća i analize koje se poslije moraju skrivati od javnosti, samo istina koju nitko i ništa ne može osporiti niti sakriti ma kako bio plaćen za to.

GO HDZ Ploče
Marija Vučković

 

 

 

Comments

comments

Share.

About Author

Comments are closed.