UVJETI ZA PRIJAVU DJEČJEG VRTIĆA U STAŠEVICI BITNO SU OLAKŠANI

0

PRIOPĆENJE GLAVARA I VIJEĆNIKA KOALICIJE HDZ-HSLS MJESNOG ODBORA STAŠEVICA NAKON GRADONAČELNIKOVE IZJAVE O NEMOGUĆNOSTI PRIJAVE PROJEKTA DJEČJEG VRTIĆA U STAŠEVICI NA AKTUALNE NATJEČAJE: UVJETI ZA PRIJAVU DJEČJEG VRTIĆA U STAŠEVICI BITNO SU OLAKŠANI

U medijima je proteklih dana objavljena izjava gradonačelnika u kojoj, među ostalim stoji:

Idemo dalje, Dječji je vrtić u MO Staševica smješten u zgradi OŠ fra Ante Gnječa što nije i ne smije biti trajno rješenje, stoga je jasno kako postoji potreba za izgradnjom novog dječjeg vrtića u Staševici. Sporno je jedino to što ta potreba nije od jučer i što projekt nije pripremljen u proteklih 8 godina odnosno u 2 mandata bivše gradske vlasti. Trenutno je otvoren Natječaj za tip operacije 7.4.1. „Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu“, u kojem su uvelike izmjenjeni kriteriji odabira u odnosu na prošli natječaj, a izgradnja dječjih vrtića je prihvatljiva aktivnost. Mi ekskluzivne informacije iz Ministarstva poljoprivrede, iako je to teško za zamisliti, nismo imali. Bez obzira što se neki dužnosnici iz tog Ministarstva često „bave“ analizom rada vlasti u Pločama.“

Vijećnici Mjesnog odbora Staševica koalicije HDZ-HSLS na čelu s glavarom Kristijanom Kužićem izražavaju svoje nezadovoljstvo citiranom izjavom te, uz zahtjev za žurnu pripremu dokumentacije, ispravljaju sve neistinite dijelove.

  1. Potreba za izgradnjom novog dječjeg vrtića u Staševici ne postoji ukoliko će se slijediti projekt lokalnog stanovništva i programa HDZ-HSLS te rekonstruirati slobodan prostor obnovljenog Doma kulture u Staševici (Stare škole), kako je to bilo namijenjeno. Iz tog razloga i nije pripremana dokumentacija za novi vrtić; u obnovljenom Domu kulture predviđen je prostor za Dječji vrtić u Staševici i samo je trebalo slijediti naš program. Prostor je dovoljan, omogućuje ostvarenje svih pedagoških standarda i takvo rješenje predstavlja racionalno upravljanje proračunskim sredstvima, zato i dobiva više bodova na natječajima koji se financiraju iz EU. Ali, ako gradonačelnik želi potpuno novu zgradu, mi ćemo takav prijedlog prihvatiti, a njegova je odgovornost da se vrtić realizira.
  2. Kriteriji za natječaj za tip operacije 7.4.1. „Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu“ nisu uvelike izmijenjeni i čudi nas da je gradonačelnik ovo potpisao. Kriteriji su gotovo potpuno isti, osim što ulaganje u rekonstrukciju donosi još više bodova i što naselje Staševica na području Ploča može dobiti još više bodova po kriteriju indeks razvijenosti te je omogućena prijava bez građevinske dozvole. Jedini novi kriterij je bodovanje prema prosječnoj cijeni gradnje kako bi se motivirali racionalni projekti i on nimalo ne utječe na vrijeme potrebno za pripremu dokumentacije.
  3. Gradonačelnik bezrazložno traži preferencijalne informacije i optužuje da mu ih dužnosnici Ministarstva poljoprivrede nisu htjeli dati. Novi Pravilnik je bio u elektronskom savjetovanju prije usvajanja, a natječaj je slijedio nakon toga. Ukoliko je Grad Ploče imao ikakvih nejasnoća, mogao je uputiti upit Ministarstvu poljoprivrede. Sve su informacije bile dostupne na vrijeme i javno, a svakako nema promjena koji mogu otežati prijavu, već samo olakšati.
  4. Ministarstvo poljoprivrede koje je olakšalo uvjete prijave na natječaj, dodatno je u odnosu na prošlu godinu omogućilo potpuno odvojenu alokaciju za dječje vrtiće od 500 milijuna kuna što je izvanredan korak koji će omogućiti financiranje većine pripremljenih projekata koji će se prijaviti na natječaj. Ni za ovo nije trebala preferencijalna informacija, ovaj korak bio je objavljen u Planu natječaja Ministarstva poljoprivrede u prvim danima 2018. godine.

Stoga, glavar i vijećnici koalicije HDZHSLS zahtijevaju žurnu pripremu dokumentacije, a omogućena nam je prijava bez građevinske dozvole, i rješavanje pitanja Dječjeg vrtića Staševica na ovom natječaju. Naša djeca imaju priliku riješiti svoje pitanje, a oslobođeni prostor Osnovne škole fra Ante Gnječa namjeravamo pripremiti za osnivanje glazbenog odjela pri školi, sukladno već iznesenom prijedlogu naših vijećnika prema ravnatelju.

Comments

comments

Share.

About Author

Comments are closed.