10 GODINA OD KUPNJE KONAČNO UKNJIŽIO NEKRETNINU – SLIJEDI REALIZACIJA 20 MILIJUNA KUNA VRIJEDNOG PROJEKTA

0

Nakon što se tvrtka „MGA Nekretnine“ iz Metkovića u vlasništvu poduzetnika Željka Glavinića, konačno uknjižila na zgradu stare škole u Pločama, napokon su stvoreni preduvjeti za realizaciju 20 milijuna kuna vrijedne investicije sa stambenim kompleksom, parkom i drugim sadržajima na jednoj od najatraktivnijih lokacija u gradu, dok se s druge strane očekuje što hitnije uklanjanje prijetećeg azbestnog krova na ruševinama nekadašnjeg objekta škole.

stara skola 1 stara skola 2Naime, Glavinić je još prije deset godina kupio ruiniranu nekretninu od 3 435 metara četvornih u Gračkoj ulici za preko 900 tisuća kuna od Trgovačkoga suda, odnosno Republike Hrvatske, ali se sve do prije nekoliko dana u zemljišnim knjigama kao vlasnik vodio „Pomgrad u stečaju“. Da stvar za njega bude gora, komunalno redarstvo Grada Ploča, pozivajući se na presudu Županijskoga suda u Dubrovniku i izjave vlasnika, naložilo mu je da ukloni azbestni krov s nekretnine, koja je vremenom postala pravo ruglo grada i opasnost za građane. „Prilikom pokušaja svake uknjižbe žalbu je uložilo Državno odvjetništvo, pa je situacija postala apsurdna jer država ne dopušta uknjižbu vlasništva na nečemu što je ona prodala. I tako deset godina. Za dokumentaciju, sudovanja i ostale troškove do sada sam potrošio oko 1,5 milijuna kuna, pa ne moram naglašavati koliko sam razočaran“, kaže Glavinić koji sve donedavno za Republiku Hrvatsku nije bio vlasnik, ali za Grad Ploče jeste.

Poslije upisa metkovske tvrtke kao vlasnika nekretnine u zemljišnim knjigama, realizacija kapitalnog projekta na elitnoj gradskoj lokaciji s pogledom na more i plažu postaje realna. Prema idejnom projektu, planira se graditi oko tisuću metara četvornih poslovnog prostora i stambeni kompleks sa šezdesetak stanova za tržište, te park sa zelenilom i svim popratnim sadržajima. No, da bi 20 milijuna kuna vrijedna investicija započela Glavinić najprije mora ishoditi uvjerenje od nadležnog Katastra da je građevina izgrađena prije 15. veljače 1968. godine, a nakon toga od Ureda za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu okoliša dobiti uporabnu dozvolu. No, da sve neće ići glatko, potvrdio je sam Glavinić, koji je, kako kaže, obaviješten da su uložene žalbe na uknjižbu te nekretnine na njegovu tvrtku. Naime, protiv rješenja o uknjižbi nezadovoljna strana ima pravo prigovora, koji rješava nadležni zemljišno – knjižni sudac, a na odluku suca zainteresirana stranka ima pravo uložiti žalbu o kojoj udlučuje Županijski sud. Za ovakve slučajeve nadležni su sudovi u Splitu i u Velikoj Gorici.

Svi ovi postupci zahtijevaju određeno vrijeme, ali Pločani se nadaju da će taj dio grada uskoro biti uređen. Koliko je ovo pitanje bitno govori i činjenica da se o njemu raspravljalo na Gradskome vijeću Grada Ploča, iako ono nema nikakve nadležnosti u ovome slučaju.

Comments

comments

Share.

About Author

Comments are closed.