STARA ŠKOLA U BAĆINI ĆE „DOČEKIVATI“ POSJETITELJE NA ULAZU U DUBROVAČKO NERETVANSKU ŽUPANIJU – VRIJEDNOST INVESTICIJE 3,1 MILIJUN KUNA

0

Potpuno zapušteni i oronuli objekt stare škole u Baćini dobit će posve novo ruho i služit će posjetiteljima pri samome ulasku u Dubrovačko – neretvansku županiju za pružanje potrebnih informacija o prirodnim i kulturnim vrijednostima ovoga područja, te će ih na zanimljiv i moderan način interpretirati. Za obnovu objekta i sve druge aktivnosti biti će potrebno oko 3,1 milijun kuna, a cijela priča je postala realna nakon što je odobren projekt, prijavljen još u travnju 2017. godine, iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija. Projekt je prijavljen na Poziv za dostavu projektnih prijedloga Promicanje održivog razvoja prirodne baštine Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU i najvećim se dijelom financira iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova. Prijavitelj je Dubrovačko-neretvanska županija, a partner je Grad Ploče. Stručni partner je županijska javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode, dok je prijavu provela DUNEA.

 

Stara škola biti će posjetiteljski, odnosno interpretacijski centar u kojem će se interpretirati prirodna vrijednost cijelog područja delte rijeke Neretve, uz mogućnost interpretacije kulturno-povijesne baštine. Postav centra mogao bi uključivati kartu s prikazanim zaštićenim područjima, kartu s prikazanim područjima ekološke mreže, kartu s prikazom Ramsarskog područja, kao i opis i interpretacije močvare. Za „razdvajanje prostora“ ili različitih ekosustava može se izraditi i „tunel“ kroz koji bi se prolazilo, a koji bi prikazivao stanište šišmiša s toga područja. Za prikaz ribljih vrsta (slatkovodnih), planira se osmisliti stanište u kojem bi se postavili modeli riba. Uz to, planiraju se i brojne druge aktivnosti poput osmišljavanja didaktičke igre: prepoznavanje jaja ptica i povezivanje sa slikom ptice, prepoznavanje zvukova ptica, osmišljavanje prikaza životnog ciklusa vodozemca s opisom, osmišljavanje prikaza životnog ciklusa vretenca, jegulje itd.

Od kulturne baštine u planu je prikazivanje nekadašnjega života čovjeka u području Neretve koji se odnosi na život u močvarnim područjima i brdskim dijelovima, gdje se i danas nalaze ostaci starih kuća. Osim toga, interpretirati se može i neretvanska lađa i trupa kao tradicionalno vozilo koje se i danas koristi, kao i povijesna baština Baćine i okolice. Priroda obuhvaća interpretaciju ekološke mreže Natura 2000 Delta Neretve, interpretaciju zaštićenih područja u delti rijeke Neretve (Modro oko i jezero Desne, Predolac-Šibenica), Delta Neretve-jugoistočni dio, Pod Gredom, Orepak i Prud), te interpretaciju Ramsar područja Delte rijeke Neretve.

Objekt stare škole nalazi se uz Jadransku magistralu s kojom je povezan nerazvrstanom cestom. Izgrađen je od cigle prosječne debljine 60 cm sa završnom obradom od grubog i finog inkarta te bojom. Prilikom realizacije prostora nastojat će se zadržati izvorni oblik vanjskog uređenja  škole. Kat objekta koristio bi se kao višenamjenski uredski prostor s dva ureda, svaki za dvoje djelatnika,, i salom za sastanke, odnosno konferencijskom salom, te mini kuhinjom i sanitarnim čvorom za korisnike gornjeg kata. Osim ovog projekta, u spomenutom operativnom programu na području je Baćine predviđeno i 657 tisuća kuna za postavljanje i uređenje promatračnice za bioraznolikost s edukativnim sadržajem na Baćinskim jezerima.

Comments

comments

Share.

About Author

Comments are closed.