„MALA RETROSPEKTIVA“ TEA BILASA, „JEDNOG OD NAJVEĆIH UMJETNIKA U POVIJESTI MAKARSKOGA PRIMORJA“

0

U Franjevačkom samostanu u Zaostrogu, koji ove godine slavi 550 godina postojanja, otvorena je izložba poznatog gračkog umjetnika Tea Bilasa pod nazivom „Mala Retrospektiva“. Izložbu je otvorio zagrebački slikar Ante Živković Fošar, koji je istaknuo kako je svestrani umjetnik Teo Bilas ponikao ispod planine Biokova, podno najljepšeg mora na svijetu, u mjestu Gradac, nad kojim se nadvija duh velikog Kačića. „Bilas je umjetnik, kipar i slikar koji stvara po mjeri srca i diktatu emocija, s osjećajem za poetsko, u suglasju s vibracijama svoje duše.

Pored plodne kiparske nadarenosti, on uspijeva ideje svojih produhovljenih asocijacija prenijeti na platna. Motivi su mu determinirani Mediteranom i zavičajnošću. Teo Bilas je umjetnik koji svojom osobnošću, pristupom životu i stvaralaštvu, obogaćuje tkivo hrvatske umjetnosti“, rekao je, između ostaloga, Živković podsjetivši na dosadašnji pet Bilasovih samostalnih i 20 skupnih izložbi, te 30 humanitarnih likovnih kolonija.

Uz gvardijana Franjevačkog samostana u Zaostrogu, fra Branka Brnasa i brojne posjetitelje, otvorenju izložbe nazočio je direktor Turističke zajednice Gradac Davor Andrijašević, koji je Bilasa nazvao „najznačajnijim umjetnikom današnjice na našem mikroprostoru“. „Ova izložba u „hramu povijesti, umjetnosti i kulture, samo je jedna od velikih Teovih izložbi“, rekao je Andrijašević.  I načelnik Općine Gradac Matko Burić bio je jasan i decidiran izjavivši: „Bez ikakvog pretjerivanja, Teo Bilas je sigurno jedan od najvećih umjetnika u povijesti Makarskoga primorja“. A samozatajni Bilas, samo je skromno uzvratio kako on nije čovjek od velikih riječi i sve što ima reći, kaže kamenom i slikom. Izložba u Zaostrogu otvorena je do 22. kolovoza.

Comment

Share.

About Author

Comments are closed.