PROF. IVICA KALEB PREDSTAVIO SVOJU TREĆU ZBIRKU PJESAMA „NERETVANSKO-PELJEŠKI MEMENTO“

0

Nakon zbirke pjesama „Jezik ditinjstva“ i zbirke „Iskoraci i novi susreti“, prof. Ivica Kaleb je u opuzenskome hotelu Merlot pred brojnim auditorijem, predstavio i treću zbirku pjesama nazvanu „Neretvansko-Pelješki memento“, u podnaslovu „Pjesme neretvanskog kanala“.

Ova zbirka, čiji je nakladnik Matica Hrvatske-ogranak Opuzen, a sunakladnik Općina Slivno, sadržava pjesme iz područja Općine Slivno, Grada Opuzena, mjesta Komin, te s poluotoka Pelješca iz mjesta Brijesta, Hodilje itd. Zapise iz 1956. i 1957. godine, koje je sa svojim suradnicima radio prof. Cvjetko Rithman iz Sarajeva, prof. Kaleb je obradio i uredio u 20 izvornih pjesama, čije su teme svatovske, naricaljke, ljubavne i druge. Vrijednost ove zbirke je što je pisana uglavnom za ženske klape.

Dr. Joško Ćaleta govorio je o dihotomiji prostora, koji njega, kao i Kaleba, inspirira. „Mi nismo samo reproduktivci, ta glazba nas tjera da drugačije razmišljamo. U srednjem vijeku Slivno je bila najveća župa, a danas je to pusti prostor. Ali, ono što je ostalo, izlazi vani s ovim pjesmama. Žensko pjevanje je u prošlosti bilo zanemareno, ali danas ima novu konotaciju“, rekao je dr. Ćaleta.Doc. Blaženko Juračić čestitao je Kalebu na stvaralačkom potencijalu. „On je autor koji glazbu osjeća i razumije, doživljava je otvorenim okom, uhom i umom. Istovremeno je jednostavan i zagledan u dubine ljudskih bespuća. Teži iskonskom zvuku, ali s novim pristupom“, istaknuo je Juračić. Pohvalivši najnoviju Kalebovu zbirku „prilagođenu ženskim glasovima, koja nas vraća u Neretvu“, prof. Tomislav Sušak već je najavio njegov novi projekt.

Autor zbirke pjesama, kojemu je ovo bilo prvo predstavljanje svojih zbirki u Neretvi uopće, zahvalio se svima koji su mu pomogli. Program je vodio Miro Vidović, a svečanost su uveličale ženske klape „Arija“ iz Opuzena i „Kolajna“ iz Komina, te muška klapa Mindel iz Ploča.

 

Comment

Share.

About Author

Comments are closed.