MIŠO KRSTIČEVIĆ: “Bernardiću je primarni interes održati svoj položaj, a ni stranački oligarsi ne mogu kreirati promjene”

0
Nemam ambicija da budem predsjednik stranke. Želim raditi za opće dobro, a najveća mi je želja ostvariti se u poslu i struci.
Mišo Krstičević, 31-godišnji gradonačelnik Ploča, okupio je mlade SDP-ovce na čelu s osam gradonačelnika na Maratonu lađa i podigao prašinu u svojoj zaljuljanoj stranci. Što žele mlade snage, štite li Bernardića ili ga ruše, imaju li svog kandidata za predsjednika stranke, jesu li još jedna frakcija ili podržavaju neku od struja – pitanja su koja se postavljaju čak i unutar SDP-a. Krstičevića, koji je netipičan političar i koji za rad u gradu ne prima plaću jer i dalje radi u KBC-u Split i svaki dan putuje na posao, neki vide i kao najboljeg kandidata za novog predsjednika. Evo što on kaže na sve to.

Zašto ste pozvali kolege i što ste zaključili, treba li Davor Bernardić otići ili ostati?
Došli smo razgovarati o planovima i sadržajima budućih politika, a razgovaralo se otvoreno o svemu što se događa u stranci. Nije se razgovaralo o nečijem etabliranju ni o svrgavanju. Želimo nešto pokušati napraviti, svjesni da će se ili trend pada podrške SDP-u nastaviti pa će trebati potpuni zaokret unutar stranke ili će SDP dobiti izvršnu funkciju pa ćemo dobiti priliku mijenjati društvene anomalije. Budemo li za bilo što od navedenog nespremni kao što su nespremni bili pojedini SDP-ovci kada su došli na vlast 2011., to će značiti ponovnu sustavnu pogrešku. Shvatili smo da je stanje odnosa u vrhu stranke teško promjenjivo, da su ljudi koji su 7-8 godina sudjelovali u sukobima time i oštećeni te teško mogu sustavno raditi u kreaciji politika i sadržaja. Svjesni smo što SDP-u nedostoje, ali nam je jasno i što je SDP-ov kapital. Ponukani tom spoznajom, mi koji smo do jučer te stranačke oligarhe gledali kao bogove shvatili smo da su potrebne promjene u funkcioniranju koje oni ne mogu potaknuti. Prostor koji je popunjen njihovim funkcijama odlučili smo popuniti radom i sadržajem. Napravili smo iskorak, pozvali smo mlađe ljude po regionalnoj zastupljenosti i okupili se na Maratonu lađa. Bilo nam je važno čuti što misle. Osjetili smo pozitivnu “vibru”, htjeli bismo nešto zaista napraviti i smiriti frakcije.
Je li to zapravo prošireni skup osam gradonačelnika?
Inicijativa osam gradonačelnika nastala je isključivo radi pritiska koji su radili kolege da se potpiše ono famozno pismo s 90 potpisnika u kojem se tražilo Bernardićevo smjenjivanje, a mi smo probleme željeli rješavati izravno, bez medija, demokratskim procesima, i to smo i napisali.
Ova inicijativa, koja je prvi sastanak imala na Maratonu, sadržajno je zamišljena puno prije. Ideju mi je iznio kolega Nikola Domitrović, predsjednik sisačko-moslavačke organizacije, koji je tu istu zamisao kreirao s drugim kolegama. Vrlo slične ideje sadržajnog oporavka stranke kolegica Kolarić prezentirala je u svojim nastupima. Žao mi je što smo pozvali samo 30-ak ljudi, trebalo ih je pozvati sto.

Comments

comments

Share.

About Author

Comments are closed.