U ČAST ČETRDESETE GODIŠNJICE “DALMATINKE”: Povijesne činjenice kluba u trećem nastavku

0

neven vicicPortal Rogotin vam donosi crtice iz povijesti Rukometnog kluba Dalmatinka Ploče uz zanimljive fotografije.

Pročitajte treći dio povijesnih činjenica “Dalmatinke” koje je pripremio Neven Vicić.

SVI KLUBSKI PREDSJEDNICI

S obzirom da je poduzeće „Kartonplast“ bilo glavni sponzor, te da je klub ponio ime firme, nametnulo se samo po sebi logično rješenje da  direktor „Kartonplasta“ Nedo Ostojić bude i predsjednik.

Iako mnogi ljubitelji športa u Hrvatskoj drže da je uloga predsjednika   reprezentativna kao i da je on na toj dužnosti uglavnom zato da „daje novce“ i nadzire trošenje, uloga Nede Ostojića nije se svodila samo na to. Čovjek koji nikada nije gledao ni pratio rukomet, a kamo li da ga je igrao, svojski se zalagao da klub dobije u Pločama onaj status kojeg objektivno zaslužuje. U to vrijeme, a nažalost i danas je tako, predsjednici su bili spona političke vlasti i klubova te su oni na ovaj ili onaj način utjecali da raspodjela sredstava iz općinskog proračuna bude, koliko je to moguće pravična. Napose se trebalo truditio da ženski klubovi ne budu iza muških u svakom pogledu.

Klub je imao i problema glede podjele termina na ŠC „Močvara“ jer je vladalo mišljenje da svaka rekreacijska momčad u malom nogometu ima prednost ispred djevojčica koje su igrale rukomet. Tu je Nedo Ostojić dao svoj puni obol i energično bi se izborio za ravnopravan tretman RK „Kartonplast“ u odnosu na ligu malog nogometa kao u odnosu na skupine rekreativaca u kojima je bilo politički viđenih ljudi. Njegovu energičnu nastupu nitko se nije usudio suprostaviti.

Borba za ravnopravan odnos najbolje se ogleda u jednoj anegdoti. S obzirom na prebukiranost jedinog športskog terena na „Močvari“ podobnog za trening i utakmice rukometašica, a da je postojala rasvjeta, zamolili smo tadašnjeg ravnatelja dopuštenje treniranja navečer. On nije o tomu htio ni razgovarati, osim pod uvjetom da to odobri Komitet SK!? Čekajući ispred ureda tadašnjeg sekretara, naišao je neki njegov poznanik. „O Nedo – di ćeš ti? „Evo vodim ove moje odbojkaše (Mišo Cvitanović i ja) kod sekretara“ – glasio je odgovor.

Bez obzira što nas je zamijenio za odbojkaše, Nedo je Ostojić pružio nenadmašan obol pozicioniranju kluba u Pločama, pruživši, između ostalog punu podršku onima koji su u klubu radili i na taj način značajno pripomogao kasnijim velikim uspjesima pločanskog ženskog rukometa.

Promijenivši sponzora, a također i ime, nametnulo se rješenje izbora novog upravnog odbora, a kako je tada to tijelo biralo predsjednika, za čelnog čovjeka kluba izabran je Saša Šutić, direktor poduzeća „Dalmacija“. To je bilo vrijeme klubskog uzleta, a novi predsjednik uspješno je išao putem svojih predhodnika.

Naime, u vrijeme kada je klub prvi put osvojio Dalmatinsku ligu te sudjelovao u kvalifikacijama za ulazak u II. ligu, predsjednikom je postao Neven Vicić. Njegov izbor odudarao je od ustaljene prakse da je predsjednik prvenstveno zadužen za donošenje novca u klub, a da osim toga zapravo nema nema nikakva drugog zaduženja. Novi predsjdnik, jedan od osnivača kluba s obzirom da „dolazi iz rukometa“ predstavljao je klub kod HRS, RS Dalmacije, a i kod drugih tijela koja su donosila odluke od interesa za RK „Dalmacija“.

Kako je njegov izbor bio privremenog karaktera, što je bio njegov uvjet za obnašanje te dužnosti, Upravni odbor kluba je za predsjednika izabrao Obrada Lalovca.

S obzirom da je Obrad Lalovac prestao podučavati ugostiteljstvo u Pločama, nije više bio u stanju obnašati ovu dužnost, naslijedio ga je Vjeko Bebić, privatni poduzetnik. Zbog proširanja gospodarske djelatnosti kojom se bavio, dao je ostavku. Jedno kraće vrijeme predsjednikom je imenovan Dalibor Bebić, a neko vrijeme predsjednik kluba bio je Drago Krstičević, direktor Narodnog sveučilišta (sada Pučkog otvorenog učilišta).

Jedan od direktora „Luke Ploče“ Zdenko Jelavić je obnašao tu dužnost u vrijeme kada je klub prvi put nastupao u prvoj ligi.

Još jedan direktor „Luke“ došao je na čelo kluba. Bio je to Rajko Barbir koji je predsjednik bio par godina, nakon kojeg je za predsjednika izabran Joško Jovica, tada direktor Autobusnog kolodvora Ploče.

Kada je Jovica odstupio, a novi sponzor nije želio da se predsjednika imenuje netko iz njegovih redova, predsjednikom po drugi put postaje jedan od osnivača kluba Neven Vicić. Kad je zbog zdravstvenog stanja odstupio, za predsjednika je izabran aktualni predsjednik Zdenko Mateljak, tada dogradonačelnik Grada Ploča, a sada zamjenik predsjedniaka Gradskog vijeća Grada Ploča.

dal1 dal2

SVI KLUBSKI DIREKTORI

U prvom statutu koji je donesen prilikom osnivanja i prve registracije kluba, nije bila predviđena dužnost direktora. Te poslove obavljao je tajnik.

S obzirom da je u klub pristizalo sve više djevojčica, da su značajno narasli administrativni poslovi, te da tajnik nije mogao sam te poslove obavljati, izmjenom statuta uvedena je dužnost direktora kluba.

Za prvog direktora kluba određen je Branko Korljan koji je zapravo već neko vrijeme kao tehniko obavljao i poslove direktora.

Nakon njegove prerane smrti direktorom kluba je postao Mladen Prlić, pravnik iz „Luke“ Ploče.

S obzirom da je i on nenadano preminuo, za direktora je Upravni odbor imenovao Nevena Vicića koji je u to vrijeme obnašao dužnost tajnika.

Nakon njega je direktor već duži niz godina Ante Jerković, bivši trener prve ekipe koju je uveo prvi put u prvu ligu, a koji, uz direktorske poslove trenira djevojčica u Školi rukometa.

dal3

SVI KLUBSKI TAJNICI

Kako smo već u početku ovog uradka napisali, prvim tajnikom kluba, na skupštini održanoj u mjesecu kolovoza 1978. godine na terasi Hotela „Ploča“ imenovan je djelatnik „Kartonplasta“ Markić, a za njegova zamjenika Mišo Cvitanović. S obzirom da se izabrani tajnik uopće nije uključio u rad, poslove tajnika obavljao je Mišo Cvitanović te možemo smatrati da je on prvi tajnik koji je u klubu svojim radom ostavio značajan trag.

S obzirom da je Neven Vicić nakon kraće vrijeme vodio seniorski sastav, a kasnije s drugim trenerima mlađe uzrasne kategorije, u isto vrijeme vodio i klubsku administraciju, nakon povlaćenja Miše Cvitanovića, imenovan je tajnikom kluba, a dalje je bio trener mlađih igračica.

Nakon Nevena Vicića više klubskih djelatnika obnašalo je dužnost tajnika kluba. S obzirom da je nekolicina te poslove kraće vrijeme samo ćemo ih nabrojiti. To su Jurica Vukojević, Raif Imamović i Ivica Vekić.

Nakon njih poslove tajnika preuzima Mario Bulum i obavlja ih par godina. Nakon njega  dugi niz godina tajnik RK „Dalmatinka“ je Stipe Tomašević koji te poslove obavlja i danas.

dal4

SVI KLUBSKI TRENERI

Dok je sadašnji rukometni klub „Dalmatinka“ djelovao kao sekcija zajedničkog kluba, treneri su bili Damir Zeman, Marko Markota, Neven Vicić i Ivanka Kimer.

S djevojkama su radili Neven Vicić, Ivanka Kimer i jedno kraće vrijeme Mira Srzentić, dok je muški dio kluba trenirali Damir Zeman i Marko Markota.

U mjesecu lipnju s aktivnim igranjem prestaje Stevica Baćujkov i priključuje se ženskoj sekciji kao trener te vodi treninge  cijelo ljeto jer su igračice inzistirale da se s treninzima ne prestane.

dal5

Kako smo već naveli u mjesecu rujnu u Ploče dolazi za profesora tjelesnog odgoja Ante Marević koji preuzima prvu ekipu, Ivanka Kimer prestaje dolaziti u klub, a Neven Vicić i Stevica Baćujkov preuzimaju mlađe uzraste.

To traje do ulaska u Dalmatinsku i kasnije do kvalifikacija za II. ligu nakon čega se Ante Marević povlači, a na kratko je za trenera postavljen Miro Bjelajac iz Metkovića koji je do tada igrao za muški sastav. On se zbog naraslih obveza (bio je u isto vrijeme sudac) povlači, treninge preuzima Stevica Baćujkov koji se nakon nekog vremena vraća treniranju mlađih, a na kratko seniorsku ekipu opet preuzima Ante Marević.

dal6

  1. godine iz Stanišića kod Sombora dolazi u Ploče Ante Jerković koji je u Stanišiću trenirao istoimeni klub. Jurica Vukojević, koji je u to vrijeme obnašao dužnost tajnika i Neven Vicić dogovaraju se s njim da se uključi u klub i preuzme treniranje seniorka, što on pristaje. S kraćim prekidima od dolaska u Ploče pa do prvog ulaska u I. Hrvatsku rukometnu ligu Ante Jerković vodi treninge i utakmice kluba.

Dolaskom Ante Jerkovića intenzivira se stručni rad, napose s mlađim uzrastima. U jednom članku objavljenom na Portalu Rogotin hr. napisao sam da njegovim dolaskom počinje moderno razdoblje u radu s igračicama.

Tih su dana pionirke koje su se u to vrijeme zvale mlađe kadetkinje, osvojila u svom prvom nastupu drugo mjesto na završnici državnog prvenstva u Puli 1990. godine. Iste igračice pojačane s Anitom Arapović, dvije godine starijom i Margitom Grljušić, starijom jednu godinu pd ostalih koje su rođene 1976. i 1977. godine osvajaju prvo mjesto u I.B ligi te se s prosjekom godina 16,3 plasiraju u I.A rukometnu ligu.

dal7

Odlukom Upravnog odbora iz nejasnih razloga, pored igračkih pojačanja koje su doveli za trenera prve ekipe postavljaju Slavka Bralića iz Kaštela, ranijeg trenera splitske „Dalme“, a za njegova pomoćnika prof. Ante Marević.

Nakon te natjecateljske sezone za trenera prvog sastava vraća se Ante Jerković, s tim da ga je jedno kraće vrijeme zamijenio Tonči Bulat.

S obzirom da je Ante Jerković jednu sezonu trenirao RK „Zrinjski“ iz Tuzle, za trenera je postavljen Tomislav (Mišo) Veraja iz Metkovića. Trenersku dužnost jedno vrijeme obnaša i Tonči Čotić iz Opuzena.

Po povratku iz Tuzle Ante Jerković opet preuzima treniranje prve ekipe kada se sa studija iz Zagreba vraća Ivan Jerković koji je diplomirao na Kineziološkom fakultetu smjer rukomet. On od tada vodi seniorsku ekipu „Dalmatinke“.

dal8

Osim nabrojenih trenera koji su kraće ili duže vrijeme vodili razne uzraste kluba, od seniorskog sastava pa do Škole rukometa, u klubu su još kao treneri radili ili rade Lazo Korić, Đino Giljević, Stipe Vučković – Papre, prof. Tanja Jerković, Kornelija Mijoč-Klinac, Ivica Stanković, Tihomira Duvnjak, prof. Frano Božić, Tina Pirjevac – Cvijanović, Antonio Šešelj, Zoran Krstović.

Piše: Neven Vicić

Comment

Share.

About Author

Comments are closed.