MSGR. JURE BOGDAN: „Bez naše ljubavi, Domovina će biti manje voljena“

0

U crkvi Kraljice neba i zemlje u Pločama služena je sveta misa za poginule i umrle hrvatske branitelje, a predvodio ju je vojni ordinarij msgr. Jure Bogdan. Msgr. Bogdan je primijetio kako proslava Dana Hrvatske ratne mornarice, koja se slavi 18. rujna, započinje upravo na dan koji je u kalendaru Katoličke crkve posvećen svetom Ivanu Zlatoustom, koji se, protiv volje svoje bogate obitelji i oca, visokog vojnog časnika, odlučio za monaški život. „Postao je svećenik,a  onda carigradski nadbiskup i nosio je svoj križ strpljivo, u obrani pravovjerja i moralnih načela. I Crkva, ona na Zapadu i ona na Istoku, čuva uspomenu na njega“, rekao je msgr. Bogdan.

U svojoj propovijedi istaknuo je kako su hrvatski vojnici i brodovi sudjelovali u mnogim bitkama i mnogi su podarili zemlji svoje mlade živote, ostavivši tako poruku o idealima za koje se vrijedi boriti i ginuti, što je velika ostavština. Pripadnicima HRM- poručio je da im vodilja bude Domovina, čast i jakost. „Domovina je živi sugovornik svojih žitelja i zato joj govorimo da je lijepa i mila, da joj nema ravne, da je stara djedovina i želimo joj da vazda sretna bude… Čast, pak, pripadakarakternim, iznimno vrijednim i velikim ljudima, a jakost i snaga su potrebni kako pojedincu tako i narodu da se Domovina obrani.

Vi u Pločama to najbolje znate. Današnje vrijeme govori o potrebi nove jakosti kako bi Domovina bila poštovana, čuvana i postojana od parazita izvana i iznutra. Obitelj, međuljudski odnosi, zajedništvo i povjerenje u Boga i u ljude preduvjeti su opstojnosti. Nemojmo Domoviniuskratiti sebe, dok ovo govorim mislim i na se. Bez naše ljubavi, ona će biti manje voljena“, zaključio je msgr. Bogdan.

Comments

comments

Share.

About Author

Comments are closed.