OSVRT NA PLOČANSKU RUKOMETNU “ZVIŽDALJKU”

0

neven vicicPortal Rogotin vam donosi crtice iz povijesti Rukometnog kluba Dalmatinka Ploče!

Pročitajte peti dio povijesnih rukometnih činjenica “Dalmatinke” koje je pripremio Neven Vicić osvrćući se na pločanske rukometne sudce!

Jedan od većih hendikepa kojima je klub bio izložen je pomankanje rukometnih sudaca iz Ploča.

Zašto?

Iz jednostavnog razloga što RK „Dalmatinka“, osim seniorske ekipe, kada je u prvoj ligi dužna je s drugom ekipom nastupati i u drugoj ili trećoj ligi. Osim seniorka, u raznim službenim natjecanjima su djevojčice u dvije kategorije, mlađe kadetkinje, kadetkinje i juniorke. Dakle, službeno klub nastupa u sedam kategorija natjecanja. Dakako da ovdje nisam naveo kup i prijateljske utakmice. Njihov broj se ne može odrediti unaprijed, ali s obzorom da pred svaki dio prvenstva treba odigrati nekoliko trening utakmica pa one treba pridodati ukupnom broju utakmica koje klub odigra u jednoj kalendarskoj godini ili u natjecateljskoj sezoni.

Iako je povika kako suci jedini zarađuju u rukometu, prava je istina da je veoma teško naći zainteresirane za ulazak u sudačke vode. U većini sudačkih zborova, pa tako i u našem čije je sjedište u Pločama uglavnom su suci koji sude već više godina i kojima se opasno približava starosna granica nakon koje će se ostaviti suđenja ili će prijeći u nadzornike. Na taj način imamo paradoksalnu situaciju da u nekim zborovima ima više nadzornika suđenja nego sudaca samih.

U pripremnom razdoblju utakmice uglavnom subotom ili eventualno nedjeljom ima RK „Metković“, ŽRK „Metković“, RK „Dalmatinka“, a u Opuzenu zasad djeluju dva kluba. Ako mlađe uzrasne kategorije igraju doma kakv turnir, slika je potpuna.

Što se samih Ploča tiče, u njima u ovom trenutku nema ni jedan aktivan sudac ili sudkinja. Stoga suce treba tražiti iz Metkovića ili iz Vrgorca. U oba slučaja povećavaju se troškovi.

U posljednje vrijeme sve više bivših rukometašica polažu sudačke ispite te se pridružuju muškim kolegama. Ipak, muškarci prevladavaju. Kako u Pločama nema muškog kluba, to znači također da nema zainteresiranih za suđenje.

Pomanjkanje sudaca uočeno je u samom početku. Pokušalo se među onima koji su igrali ili vršili druge dužnosti u, još uvijek zajedničkom klubu pronaći zainteresirane. Prvi koji su polagali sudačke ispite bili su Dragan Tripković i Zdravko Lovrić. Zdravko je Lovrić bio trener u muškom dijelu te je uz tu dužnost, položivši  isput, sudio i utakmice. Nekako u to vrijeme sudački ispit polaže i Đino Giljević koji je uz aktivno igranje neko vrijeme bio trenerom generacije igračica 1976/77., generacije koja je po prvi put ušla u I. ligu.

Dragan Tripković se ubrzo ostavio suđenja te su Zdravko Lovrić i Đino Giljević tvorili sudački par kako to u rukometu obično ide te su na koncu položivši tadašnju saveznu kategoriju stekli pravo suđenja na najvišim ligama u Hrvatskoj.

Stvarenjem hrvatske države i ustrojavanjem prve hrvatske lige oba su suca sudila tu ligu, ali više ne kao par. Zdravko Lovrić sa sucem iz Metkovića, a Đino Giljević, također sucem iz Metkovića Tomislavom Komazinom kojim je dugo godina sudio I. Hrvatsku rukometnu ligu za muškarce i za žene te su kao par i proglašavani najboljim sudačkim parom u Hrvatskoj.

Zdravko Lovrić je dosegavši starosnu dob kada više nije mogao suditi kratko vrijeme prešao u nadzornike. To je učinio i Đino Giljević koji je još uvijek nadzornik suđenja na najvišim ligaškim natjecanjima u Hrvatskoj.

Nakon navedenih sudaca i nadzornika suđenja sudački ispit polažu. Ljubo Ivanišević i Neven Vicić. Položivši ispit za nacionalnu „A“ kategoriju stječu pravo suđenja na I. B i II. hrvatskoj hrvatskoj, a najviše se zadržavaju na II. ligi jug jer je ubrzo I. B liga ukinuta. Nakon što su prešli propisanu starosnu granicu, najprije pisac ovih redova, a onda i Ljubo Ivanišević prelaze u nadzornike suđenja. Ljubo je Ivanišev trenutno nadzornik suđenja na II. ligi – jug.

Nakon njih dugo vremena nitko iz Ploča nije polagao ispit za rukometnog suca. Prve su to učinile Danijela Šutalo i Ana Tomašević. Stjecajem raznih okolnosti ni jedna ni druga više nisu aktivne. S obzirom da se Danijela Šutalo zbog posla preselila u Njemačku, nije mi poznato je li se u toj zemlji aktivirala kao sudkinja. Sudački ispit je također položio i Mate Nikolac iz Šarić Struge, samo mi dok ovo pišem zbog karaktera njegova posla sudački status nije poznat.

Uz navedene još su neki Pločani i Pločanke pokušavali i pokušavale postati suci i sutkinje pa su i sudili neke utakmice. Sve je to skupa trajalo vrlo kratko pa zbog toga te pokušaje ni ne navodim.

Piše: Neven Vicić

Comments

comments

Share.

About Author

Comments are closed.