LISTOPAD JE MJESEC BORBE PROTIV RAKA DOJKE: U DNŽ godišnje se rak dojke otkrije kod 90 žena

0

S ciljem podizanja svijesti o važnosti ranog otkrivanja raka dojke Zavod za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije organizirao je danas javnozdravstvenu akciju Ružičasta subota na Stradunu, prenosi Dubrovački vjesnik.

Sve do podneva možete se pridružiti potpori oboljelima  uz  zdravstvene djelatnike, žene koje se liječe od raka dojke i poznate osobe našega Grada gdje će se dijeliti razni promotivni materijali. U mjesecu listopadu posebno se obilježava Dan ružičaste vrpce čiji je cilj podizanje svijesti javnosti o važnosti ranog otkrivanja raka dojke i njegovog što uspješnijeg liječenja. No i cijeli mjesec listopad je mjesec borbe protiv raka dojke, kako bi se sveukupnoj javnosti skrenula pozornost na mogućnosti ranog otkrivanja ove bolesti i unapređenja kvalitete života oboljelih žena.

U Hrvatskoj godišnje se otkrije oko 2300 novih slučajeva raka dojke (šest dnevno), a u Dubrovačko-neretvanskoj županiji zadnjih deset godina svaki četvrti dan jedan rak dojke (prosječno 80-90 godišnje). 21% žena s novootkrivenim rakom je mlađe od 50 godina, 50% u dobnim skupinama koje su uključene u nacionalni program probira (50-69 g.), a 29% u dobi iznad 70 godina.
Algoritmi pretraga za rano otkrivanje raka dojke ne mogu spriječiti nastanak bolesti, ali mogu pomoći u otkrivanju raka u najranijem, lokaliziranom stadiju kada je uspješnost liječenja najveća, a preživljavanje iznosi 97%.

U sklopu Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke žene u dobi 50.-69. godine na kućnu adresu dobivaju poziv za mamografsko snimanje s naznačenim terminom i mjestom snimanja svake dvije godine. U Dubrovačko-neretvanskoj županiji četiri mamografske jedinice, i to u Općoj bolnici Dubrovnik, DZ Korčula, DZ «Dr. A. Franulović» Vela Luka i DZ Metković, daju termine za ovaj nacionalni program i obavljaju snimanje, a troškove snosi Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje.

Comments

comments

Share.

About Author

Comments are closed.