HVALE VRIJEDNA AKCIJA: Učenici i profesori SŠ Metković s volonterima i Framašima uređuju kuću oca Ante Gabrića

0

Povodom obilježavanja 30. obljetnice smrti oca Ante Gabrića, jučer su se okupili učenici i profesori Srednje škole Metković s volonterima i Framašima u akciji čišćenja okoliša i uređenja rodne kuće našeg velikog sugrađanina. Sama udruga mladih oca Ante Gabrića osnovana je prije 9 godina pri SŠ Metković, prenosi portal Metkovic NEWs.

Počeli su raditi na pomaganju obiteljima koji su slabijeg imovinskog stanja kao i učenicima koji su bili potrebiti (bilo da se radi o marendi ili opremi za kuharstvo, ili bilo što što su primjetili da se moglo pomoći). To ih je potaklo da još više pomažu. Kako je cijela akcija započela i čime se sve bave saznali smo iz kratkog razgovora s pedagoginjom Violetom Oršulić, koja je pokrenula projekt, a i pojasnila nam kako je krenula cijela priča.

Prije par godina kuću je uzela gospođa Violeta s njenim prijateljima koji su joj pomogli s restauracijom. Plan je, u sklopu kuće napraviti i muzej koji će raditi svećenici. Dalje ih je uputio vice postulator Antun Volenik koji je pomogao da ih usmjeri prema potrebitima u misijama u Indiji. Tako su prije 2 godine započeli su s obnovom jedne škole koja su iznutra opremili svom potrebnom opremom. Ove godine pokrenuta je akcija obnove škole u mjestu gdje je sahranjen otac Ante, koja je bila zatvorena nakon smrti oca Gabrića. Zajedno uz pomoć dvoje svećenika od kojih je jedan djelovao kao misionar uz oca Ante Gabrića, pokrenuta je daljnja akcija za pomoć, a posjet svećenika se očekuje tijekom studenog.

Osim čišćenja kuće oca Gabrića, udruga ima velike planove za dalje. Kroz godinu ili dvije planira se otvoriti kuća za posjetitelje. Time naš grad dobiva ono što treba – spomen na oca Antu Gabrića na kojeg gledamo i bez sluga božjih kao na sveca.

Ovaj hvale vrijedan projekt podržale su i ostale škole pa i županija, ali tu ne prestaje. Odjek akcije planira se proširiti na Hrvatsku, a neki svećenici su udrugu kontaktirali i pozvali na spajanje s hrvatskim centrima u Australiji i Americi jer je otac Gabrić mnogo djelovao na tim područjima. Aktivni su, rasprostranili su se i pustili da se ova vijest na daleko čuje, a pomažu im i iz mnogih župa. Sadašnji cilj udruge je oživjeti njegove misije u Indiji, obnoviti školu kao i u mjestu gdje je sahranjen. Tako će Metković i dalje imati svoj doprinos u toj misiji. Sav prihod planiran nakon izgradnje kuće bit će namijenjen za misije i stipendije.

U projekt sudjeluju profesori SŠ Metković, njeni učenici zajedno s volonterima projekta 72 sata i gimnazijalkom Ivanom koja je pokrenula i naše Framaše.

Comments

comments

Share.

About Author

Comments are closed.