MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE RASPRAVLJALO O PREVENCIJI POŽARA

0

Potpredsjednik Vlade RH i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić sudjelovao je u ponedjeljak, 26. studenog 2018. u Zagrebu na konferenciji pod nazivom “Požari u Hrvatskoj: obrana i prevencija 2019.”, prenose na službenim stranicama Ministarstva poljoprivrede RH.

U sklopu konferencije organizirana je panel rasprava pod nazivom “Obrana od požara u 2019. godini”, gdje su svoje sugestije i mišljenja kako poboljšati sustav sigurnosti i prevenciju od požara, uz potpredsjednika Vlade i ministra Tolušića, dali i potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Krunoslav Jakupčić, glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković, ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje Dragan Lozančić i pročelnik Hrvatske gorske službe spašavanja Vinko Prizmić.

Ministarstvo poljoprivrede ove je godine puno napravilo u preventivi požara i protupožarnoj zaštiti – uložena su ozbiljna sredstva. Sa 40 milijuna kuna opremamo i osposobljavamo sve vatrogasne postrojbe u Hrvatskoj. Novcem iz Programa ruralnog razvoja RH upravo se gradi, adaptira i oprema 13 vatrogasnih domova za 57 milijuna kuna, a za poboljšanje šumske infrastrukture odobrili smo 50 milijuna kuna. Dajemo i 100% potpore za obnovu opožarenog poljoprivrednog zemljišta, kako bi se što prije vratilo u funkciju proizvodnje hrane. Upravo su uređene i održavane poljoprivredne površine jedan od najboljih načina prevencije požara pa smo Zakonom o poljoprivrednom zemljištu omogućili da se u zakup daju i privatna zapuštena zemljišta. Prioritet u dodjeli državnih hektara imaju stočari, mladi i lokalni poljoprivrednici, a novcem za kupnju i uzgoj stoke – 195 milijuna kuna u iduće tri godine, razvijamo posrnulo hrvatsko stočarstvo.“

– izjavio je potpredsjednik Vlade RH i ministar Tomislav Tolušić.

Kroz Program ruralnog razvoja (mjeru 8) za konverziju degradiranih šumskih sastojina; uspostavu i uređenje poučnih staza i manje infrastrukture; modernizaciju tehnologija strojeva i alata te marketing šumskih proizvoda – ugovorili smo ukupno 30 milijuna kuna – M 8 „Ulaganje u razvoj šumskih područja i poboljšanje održivosti šuma“

Kultivirana zemlja smanjuje rizik od požara – a za podizanje novih trajnih nasada voća i povrća hrvatskim poljoprivrednicima smo isplatili 147 milijuna kuna – 4.1.1. Podizanje trajnih nasada voća i povrća – ugovorili smo 141 projekt za 342 milijuna kuna, a isplatili 147.

Opožarena zemljišta se ne smiju prenamijeniti 10 godina od požara (ranije je bilo 5 godina). Po starom Zakonu o šumama gradovi su mogli (prostornim planom) prenamijeniti opožareno zemljište u građevinsko nakon 5 godina od požara, a novim zakonom dvostruko povećavamo rok prenamjene – na 10 godina u kojem se ne može izvršiti prenamjena (što je do sada bila praksa). Isto tako, ako je šuma izgorjela, šumoposjednik je treba obnoviti u roku od 2 godine.

Uspostavili smo sustav protupožarnog videonadzora u Dalmaciji, radi bržeg i učinkovitijeg detektiranja požara. Kamere su postavljene na lokacije u Zadarskoj, Šibensko-kninskoj, Splitsko–dalmatinskoj i Dubrovačko–neretvanskoj županiji, s tim da je video signal omogućen i u Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje u Divuljama. Dodatnu pomoć u prevenciji požara država će imati korištenjem besposadnog zrakoplovnog sustava vrijednog 35 milijuna kuna, koji stiže sljedeći mjesec. Sustav kojeg je nabavilo Ministarstvo poljoprivrede, uz osnovnu namjenu nadzora mora i ribolovnih aktivnosti, može uvelike olakšati pravovremenu detekciju požarnih žarišta.

Besposadni zrakoplovni sustav (BZS) sastoji se od lansirne rampe, šest besposadnih letjelica te kompletne popratne logistike. Ključne karakteristike odabranog sustava jesu radni domet od najmanje 120 km, uz ustrajnost u zraku od najmanje 6 sati po letjelici. Sukladno EU pravilima, sustav će najmanje 60 % vremena biti korišten za poslove kontrole u ribarstvu, a ostatak vremena bit će na raspolaganju Ministarstvu obrane, za druge namjene od važnosti za Republiku Hrvatsku kao što su zaštita i spašavanje na moru, zaštita od požara itd. Projekt će, u sklopu Operativnog programa za ribarstvo i pomorstvo 2014. – 2020. godine, biti sufinanciran u iznosu od 70 % iz sredstava EU fondova. Završno testiranje (na teritoriju RH) te konačna isporuka predmetnog besposadnog zrakoplovnog sustava očekuje se tijekom prosinca 2018. godine.

Comment

Share.

About Author

Comments are closed.