DON PETAR MIKIĆ: Gospodine, blagoslovi lađe drage nam Domovine!

0

Povodom blagdana svetoga Nikole, zaštitnika djece, putnika i pomoraca, u Pločama je već tradicionalno upriličeno polaganje vijenaca u gradskome akvatoriju u spomen na sve poginule i nestale pomorce. Iz Ploča su isplovili brodovi Lučke kapetanije Ploče, Plovputa, Pomorskog servisa Luke Ploče, Pločanske plovidbe, policije i jedan privatni brod.

Blagoslov je obavio svećenik u miru don Petar Mikić, a vijence su u more položili dogradonačelnik Ploča Zoran Majstrović i predstavnik Sindikata pomoraca Hrvatske, predsjednik ITF-a, inspektor Romano Perić.

„Da tebe nema more plavo, ni nas ovdje ne bi bilo. Ni luke naše, ni grada. Zato smo ti zahvalni i molimo Gospodina da svojom svetom desnicom blagoslovi sve ljude diljem svijeta, da ulije u njihovu pamet osjećaj za čistoću okoliša na kopnu i na moru. Slušamo ovih dana kako je Sarajevo najzagađeini grad na svijetu. A što reći za mora prekrivena plastikom? Kažu stručnjaci da će, ako se ovako nastavi, uskoro u moru biti više plastike nego ribe.

Gospodine, blagoslovi sva plovila širom svijeta, posebno lađe drage nam Domovine i na osobit način one koji uplovljavaju u našu luku, bilo da su putnički, turistički, ribarski ili teretni brodovi. Neka sveti Nikola na svim putovanjima zaštiti brodove i mornare, koji neka se, po završenom zadatku, sretni vrate svojim najmilijima“, rekao je, među ostalim, don Petar, istaknuvši kako je i Isus volio plavo more, hodao po njemu i utišavao oluju, a lađa mu je služila kao prijevozno sredstvo i kao propovijedaonica.

„Djeca se raduju svetom Nikoli očekujući čizmice pune slatkiša, a u tvojim cipelama su dvije zdrave noge koje te nose kamo god želiš. Za to zahvalimo Bogu“, rekao je don Petar dodavši kako more zna biti nemirno i u svoje dubine progutati lađe zajedno s posadom, te pozvao prisutne da se pomole za njih i za sve one koji su na kopnu skončali život.

Svečanosti su prisustvovali i predstavnici pomorskih agenata, špeditera, policije, Lučke uprave Ploče, Kapetanije i drugi.

 

Comments

comments

Share.

About Author

Comments are closed.