POGLEDAJTE IMPRESIVNI KONVOJ KOJI JE STIGAO U PLOČE: U posjedu smo fotografija brodova koji u Hrvatsku donose ključne dijelove novog Pelješkog mosta!

0

Dva kineska broda s testnim pilotima za Pelješki most i teglenicom za zabijanje pilota došli su u Hrvatsku. Potopni brod Zhen Hua, koji vuče teglenicu, danas su stigli u Ploče. Na drugom brodu nalazi se 21 pilot, čelične cijevi dužine 127 metara, koje će se testno zabijati u morsko dno na poziciji dva stupa budućeg mosta.

_DSC9178 _DSC9182

Piloti i druga oprema na brod su ukrcani u Šangaju. Zhen Hua 7 je zapravo polupotopivi brod. Na fotografijama se jasno vidi da se brod “rasklapa”, a u sredini je teglenica sa strojem za zabijanje pilota. Piloti su čelične cijevi promjera dva metra koje se zabijaju u morsko dno i glavna su sastavnica stupa mosta. Ukupno će u deset stupova biti ugrađeno 130 pilota. Za dio pilota na morskom dnu bit će izliveni betonski temelji. Na pilote se potom stavlja betonska naglavnica na koju se montiraju piloni mosta.

_DSC9188 _DSC9200

Prema dostupnim informacijama, nakon obavljenih carinskih formalnosti brodovi će krenuti prema gradilištu, a zasad još nije poznat datum kada će krenuti testno zabijanje pilota. Prema neslužbenim informacijama, radovi bi mogli početi prvih dana 2019. godine. Piloti i oprema bit će istovareni pomoću teglenice za zabijanje pilota.

_DSC9224 _DSC9250

Testnim zabijanjem utvrđuje se tehnologija i sposobnost izvođača radova za ovaj složeni posao. Kako neslužbeno saznajemo, krajem siječnja u Hrvatsku bi iz Kine trebao stići novi brod s preostalom opremom za gradnju mosta. Ministarstvo prometa riješilo je svu potrebnu dokumentaciju za uplovljavanje i boravak brodova u hrvatskom teritorijalnom moru, a u svrhu obavljanja radova na mostu, prenosi Jutarnji List.

Comment

Share.

About Author

Comments are closed.