ZAŠTO PLOČANI PLAĆAJU NAJVEĆU NAKNADU ZA ODRŽAVANJE GROBLJA?

0

Visina godišnje naknade održavanja groblja, usporedba te cijene s visinom naknade koju plaćaju mještani drugih jedinica lokalne samouprave u dolini Neretve i dijelu Makarskoga primorja, te odnos nadležnih, bili su povod za reakciju Damira Giljevića koji je korisnik grobnice na gradskom groblju Sveti Jure u Baćini.

Kao što je poznato grobna nakada je 240 kuna godišnje i, prema podacima koje je Giljević prikupio, Pločani plaćaju najveću cijenu za održavanje groblja. „Osim toga, iz rješenja koje smo dobili od Komunalnog održavanja ne vidi se, a niti piše, koje su obveze Komunalnog za tu cijenu. U jednoj od radio emisija, u kojoj je gostovao bivši direktor Komunalnog Ivica Žulj, rečeno je da će ta tvrtka čistiti groblja, kositi travu gdje je ima, a koliko mi je poznato  na većini groblja je nema, mijenjati razbijene kamene ploče ili ih, po potrebi, učvršćivati betonom na zajedničkim površinama grobalja“, kaže Giljević, a posjet groblju u Baćini pokazuje da da to baš nije tako. Razbijnih i poskočenih kamenih ploča ima posvuda, a ne nedostaje ni otpada.

„Novi direktor Komunalnog kaže za sadašnju cijenu da je realna, a ja bih ga zamolio da nas izvjesti što su im obveze za tu „realnu“ cijenu. Također ga pozivam da se raspita kolika je cijena u okolnim općinama i gradovima“, nastavlja Giljević, ne štedeći ni sadašnjeg gradonačelnika za kojeg kaže da je obećao smanjiti grobarinu, ali, niti nakon godinu i pol dana nove vlasti, to se nije dogodilo. “Obećaje se u vrijeme kampanje, čak i piše u njihovim programima, a poslije toga mislim da više i ne znaju što piše ni što su javno obećali. Ima jedna poznata rečenica Ive Andrća: – Lako je napisati, teško je skratiti, a još teže primjeniti-. Ovim putem pozivam, prije svega glavare mjesnih odbora, da dignu glas glede ove problematike, kao i same građane koji imaju grobna mjesta u tim mjesnim odborima. Dosta je više guljenja građana raznim parafiskalnim nametima, a da im se za taj iznos ne pruža baš ništa. Plaćamo komunalije, zemljarinu, grobarinu, vodomjerinu, vezarinu za brod tisuću posto više nego lani, pa im još predlažem da Gradsko vijeće uvede cipelarinu, pa onda zrakarinu. Na kraju im poručujem, dok god u Gradskom vijeću u većini ne budu ljudi koji sami plaćaju svoje obveze, nema sreće“, poručio je Giljević.

Giljević se potrudio prikupiti cijene godišnjih naknada održavanja groblja u okolnim gradovima i općinama:

Grad Opuzen         184,50 kuna

Grad Metković      185,00 kuna

Općina Gradac      200,00 kuna

Grad Vrgorac        200,00 kuna

Grad Ploče            240,00 kuna

 

Comment

Share.

About Author

Comments are closed.