FOTO I VIDEO|Mnogobrojni građani dali podršku liječnici Kseniji Kaleb

0

Pored Doma zdravlja u Metkoviću održan je danas popodne prosvjedni skup potpore liječnici Kseniji Kaleb kojega je organizirala građanska inicijativa Sinovi i kćeri Neretve i na kojem se okupilo oko 600 prosvjednika – piše LIKEmetkovic.hr (pogledajte više fotografija i video prosvjednog skupa).

Naime, u nalazu stučne komisije Hrvatske liječničke komore stoji da su utvrđeni propusti u izvanbolničkom liječenju kod troje od deset ispitanih liječnika koji su sudjelovali u liječenju preminulog dječaka Gabrijela Bebića. Među tih troje se nalazi i ime liječnice Ksenije Kaleb. Građani se s tim nalazom ne mire jer smatraju da je predijatrica Kaleb prva uočila simptome sepse, koja je na kraju bila jedan od uzroka dječakove smrti, i tražila hitni helikopterski prijevoz prema KBC Splitu.

Skup je otvoren pismom koji je prosvjednicima uputila ugledna liječnica neretvanskih korijena Nela Sršen koja se nada da će nadležni naći načina za poboljšanje kvalitete zdravstvene skrbi u dolini Neretve koja nije adekvatna. Potom su pročitana pisma potpore koja su građanskoj inicijativi uputili Hrvatska udruga koncesionara u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, Hrvatska udruga za promicanje prava pacijenata… prema kojima najveću odgovornost za loš sustav zdravstvene skrbi u dolini Neretve imaju Ministarstvo zdravstva i lokalnu samoupravu.

Potom, u ime GI Sinovi i kćeri Neretve, prisutnima se obratio Ivo Matičević koji je iznio zahtjeve inicijative koje su uputili odgovornima za zdravstvenu skrb u dolini Neretve:

1. Ovim prosvjednim skupom dajemo bezrezervnu podršku dr. Kseniji Kaleb, svim doktorima i medicinskom osoblju koji svjesno i na odgovoran način rade svoj posao.

2. Pozivamo na odgovornost kompletni zdravstveni sustav koji nije omogućio adekvatnu med.opremu i opremljene ordinacije.

3. Pozivamo na odgovornost Hitni med.prijem Metković koji su svojim nečinjenjem i postupanjem doveli do ovakve situacije..

4.Tražimo hitan radni sastanak u gradu Metkoviću: Ministra zdravstva, Župana Du.Neretvanske,žup.pročelnika za zdravstvo,ravnatelje HMP I Doma zdravlja, gradonačelnike (Metkovića, Opuzena, Ploča).
Da hitno nađu rješenja i pozivamo ih na odgovornost da ovu situaciju,naslonjenu na zdravstveni sustav svate ozbiljno i odgovorno!!

Tema sastanka:

  1. Krajnji rok za izgradnju dnevne bolnice Metković.

2. Izjašnjavanje svih prisutnih dali je doline Neretve potrebna opća bolnica..

3. Ustrojstvo postojećih zdravstvenih ustanova da rade 24 sata, 7 dana u tjednu.

4. Stupanje na snagu po hitnom postupku pravilnika o upotrebi analizatora CRP-a

5. Ustrojstvo medicinske helikopterske službe Metković.

6. Pronalazak med.kadra koji nedostaje u dolini Neretve.

7. Konferencija za medije kako bi nam predstavili do njeta rješenja i modele te da se pojedinačno izjasne je li dolina Neretve potrebna opća bolnica.

Na kraju su pojedini prosvjednici iznijeli svoju podršku pedijatrici Kaleb, a posebno emotivan je bio govor njezine majke Božene Kaleb koja je zatražila od odgovornih u HLK-u da skinu nepravedno nametnut teret i stigmu s njezine kćeri.

Skup je završio obraćanjem dr. Kesnije Kaleb: Hvala vam. Ja sam liječnik i najviše volim medicinu. Obitelj mi je na drugom mjestu, a medicina na prvom. Ovo je strašna uvreda, ali ja samo tražim da pravda na kraju pobijedi. Hvala vam na podršci!

Comment

Share.

About Author

Comments are closed.