OBUHVAĆENO JE ŠIRE PODRUČJE DELTE NERETVE: Završeno zimsko prebrojavanje ptica na području delte Neretve

0

Globalno zimsko prebrojavanje ptica vodarica slatkovodnih i morskih staništa delte Neretve jedno od najmasovnijih prebrojavanja i ove godine tradicionalno su ga obavili zaposlenici Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko neretvanske županije sa volonterima ornitološkog društva Brkata sjenica.

Prebrojavanje je obavljeno 12. i 13. siječnja 2019. , a obuhvatilo je šire područje delte Neretve, odnosno sva staništa koja su pogodna za prezimljavanje ptica vodarica poput jezera Kuti, Baćinskih jezera, Ušća, Norina, Crepine…

Delta Neretve je u našoj županiji najvažnije zimovalište ptica vodarica i jedno od najvažnijih u mediteranskom dijelu Hrvatske. U Delti zimuje desetak vrsta pataka, ćurlina, plijenora, gnjuraca, ronaca, kormorana, čaplji, pozvizdača…

U ovogodišnjem prebrojavanju najbrojnije su bile, uz sveprisutne galebove, patke (divlja, zviždara i kržulja), zatim liska, mali i veliki kormoran, žalar cirikavac, plijenori, ronci, a ukupno je opaženo više od šest tisuća ptica.

Niske temperature koje su prisutne ovih dana nisu previše utjecale na broj i vrste ptica u Neretvi, osim na liske i nekoliko vrsta pataka koje rjeđe dolaze u Neretvu, poput patke batoglavice, patke kulašice i crne patke.

Posebnost je što smo ove godine imali ptice po svim rijekama budući da su stajaćice većinom bile zamrznute, na primjer jezero Kuti je bilo velikim dijelom zaleđeno.

Diljem Europe prebrojavanje se vrši tijekom siječnja jer je tada većina ptica vodarica na svojim zimovalištima i tom projektu sudjeluje mnogo volontera. Na taj način se dobivaju podaci o brojnosti i rasprostranjenosti pojedinih vrsta ptica koji su pokazatelj stvarnog stanja, te se potiče edukacija o značaju i očuvanja ptičjeg svijeta širom svijeta.

Foto i tekst: Udruga ‘Brkata sjenica’

Comment

Share.

About Author

Comments are closed.