50 GODINA GLAZBENE ŠKOLE U PLOČAMA – PRVE GLAZBENE ŠKOLE NA PODRUČJU OD SPLITA DO DUBROVNIKA

0

Glazbena škola u Pločama, prva takva škola na području od Splita do Dubrovnika, slavi vrijedan i okrugao jubilej, 50 godina djelovanja! Ova prevažna institucija za Ploče, koja je odgojila i glazbeno oplemenila brojne generacije Pločana, započela je s radom davne školske godine 1968./1969., točnije 8 listopada 1968., najprije u poznatoj „blok zgradi“, a nakon 1970., pa sve do današnjih dana u zgradi Pučkog otvorenog učilišta.

Odmah upisano 50 učenika

Bio je to povod za razgovor s ponajboljim poznavateljima Glazbene škole, Biserkom Boticom, Ivicom Kalebom i Dragom Krstičevićem. Profesorica Biserka Botica bila je prva zaposlenica škole i dugi niz godina, sve do 1993. i odlaska u mirovinu, brojnim polaznicima pomagala je u njihovom glazbenom odrastanju. A u Ploče je iz Metkovića gdje je radila u Osnovnoj školi, došla na poziv prof. Luke Šiljega, tadašnjeg ravnatelja Narodnog sveučilišta i sama predavala klavir, teoriju i solfeđo, dok joj u pomoć iz Mostara nije došao Frano Miličević, aktiviravši se iz mirovine, te Aleksandar Đorđević iz pločanske Osnovne škole.

Uvjeti rada nisu bili ohrabrujući, a nije bilo ni instrumenata. Sredstva za nabavku prva tri pianina osigurao je tadašnji direktor Privredne banke Sarajevo Zdravko Sršen, čija je kćerka Zdravka bila u prvoj generaciji koja je završila Glazbenu školu. Škola u početku nije mogla biti samostalna i bila je Područni odjel Glazbene škole Josip Hatze iz Splita, čiji su djelatnici provodili ispite i izdavali svjedodžbe, dok je prof. Biserka održavala nastavu. „Interes je bio velik, nastavu je pohađalo oko 50 učenika, a kako su se dva pianina koristila u nastavi, a jedan je bio za vježbanje, ja sam i svoj instrument stavila na raspolaganje, dok roditelji nisu sami, često i podižući kredite, počeli kupovati pianina svojoj djeci“, ispričala je profesorica.

Godine 1976., prisjeća se Drago Krstičević, Škola se osamostalila i počela je djelovati kao Osnovna glazbena škola Ploče. Dobar nastavnički kadar i dobra međusobna komunikacija rezultirali su tijesnom suradnjom sa Srednjom muzičkom školom iz Mostara i Srednjom glazbenom školom Luka Sorkočević iz Dubrovnika, a onda su Pločani počeli ustrojavati glazbene škole u Makarskoj, Metkoviću i Opuzenu, te pomagati u glazbenim aktivnostima brojnim manjim mjestima poput Komina, Gradca, Drvenika i drugih. Krstičević se također prisjeća kako se Ustanova sama financirala do 1991. godine, jer se Narodno sveučilište bavilo nizom raznih djelatnosti, a poslije je plaće djelatnika osiguravalo Ministarstvo prosvjete, a materijalne troškove pokrivala Dubrovačko-neretvanska županija.

Budućnost Glazbene škole zagarantirana

Nakon odlaska prof. Botica u mirovinu, voditelj Glazbene škole je prof. Ivica Kaleb, koji je kao djelatnik u Školi još od 1985. i bio je zadužen za grupu puhačkih instrumenata. „Radimo dobar posao, realizirali smo brojne nastupe i osvojili veliki broj nagrada, prije dvije godine i Skupnu nagradu Grada Ploča. Trenutačno imamo 55 učenika, što je blizu optimuma, i osmero zaposlenika. Danas djelujemo u okviru Osnovne škole Vladimr Nazor s čijim djelatnicima, a posebno ravnateljicom Javorkom Musulin, gajimo odlične odnose“, zadovoljan je Kaleb.

A da bi jedna ovakva institucija pola stoljeća funkcionirala na visokom nivou bio je potreban, slažu se svi sugovornici, intenzivan i kvalitetan rad, mnogo slušanja i nimalo galame, te naravno znanje i ljubav prema glazbi. Ljudi koji danas vode pločansku Glazbenu školu najbolja su garancija da će tako biti i u budućnosti.

Dosadašnji učitelji Glazbene škole: Biserka Botica, Frano Miličević, Vlastimil Pasaček, Zvonimir Medak, Dragan Erbez, Ivica Bevanda, Ivica Kaleb, Ubavka Prusina, Davor Vasilj, Jasna Bezler, Antonija Biošić, Jurica Budanko, Ivo Babić, Marko Begić, Helena Decovski, Ivan Marinović, Tanja Puharić, Višnja Zulić, Ana Ivana Juranović, Katja Divić, Helena Dilber, Zrinka Bebić, Sunčica Dropulić, Irida Oršulić, Jasna Krilić, Donja Rakos i Marica Vilibić. Od vanjskih suradnika najveći trag ostavili su: Meliha Kulukčija, Tibor Bauer i Žarko Grego.

Cijeli tekst u tiskanom izdanju možete pročitati u novom broju Dubrovačkog vjesnika koji će na pločanskim kioscima biti u subotu ujutro

Share.

About Author

Comments are closed.