UDRUZI BRANITELJA GRADA PLOČA ODOBRENO 837 TISUĆA KUNA – ZAPOSLIT ĆE PSIHIJATRA, PRAVNIKA, PSIHOLOGA I ADMINISTRATORA

0

Udruga branitelja Grada Ploča, u partnerstvu s udrugom Prvi ročnik Hrvatske vojske, nakon uspješne prijave projekta pod nazivom „Uvijek zajedno“, od Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku i Ministarstva branitelja osigurala je gotovo 837 tisuća kuna. Projekt će trajati dvije godine i za to vrijeme osigurat će se besplatno psihološko i pravno savjetovanje za hrvatske branitelje i članove njihovih obitelji, a biti će organizirana i petodnevna edukacija s ciljem povećanja konkurentnosti branitelja na tržištu rada. Usluge će moći koristiti članovi svih braniteljskih udruga s gradskoga područja.  Potpisivanje ugovora planirano je u idući petak u prostoru Ministarstva branitelja u Zagrebu, a potpisat će ga predsjednik UBGP Željko Čović, ministrica za demografiju Nada Murganić i ministar branitelja Tomo Medved.

Realizacijom ovoga projekta UBGP će, na rok od dvije godine zaposliti psihijatra, pravnika, psihologa i administratora, koji će biti na raspolaganju braniteljima i njihovim obiteljima. Za spomenuta radna mjesta UBGP raspisat će natječaj početkom ožujka.„Drago nam je da su Ministarstvo za demografiju i Ministarstvo branitelja prepoznali rad Udruge branitelja Grada Ploča i našega partnera Udruge Prvi ročnik Hrvatske vojske, te potrebu za dodatnom skrbi za branitelje i članove njihovih obitelji. Zaposleni djelatnici raditi će u prostorijama Udruge, a ukoliko se ukaže potreba za dodatnim prostorom, osigurat ćemo ga iznajmljivanjem. Nakon potpisivanja ugovora, organizirat ćemo tribinu na kojoj ćemo sve zainteresirane upoznati s detaljima projekta. Posebno bih zahvalio autoru projekta i direktoru „Plore“ Ivanu Karamatiću na svesrdnoj pomoći u izradi projekta, koji će, uvjeren sam, poboljšati životni standard branitelja i njihovih obitelji“, istaknuo je Čović.

Poznata je uloga pločanskih branitelja tijekom Domovinskoga rata, kao i uloga samih Ploča. U Pločama je, podsjetimo, osvojena prva neprijateljska vojarna u Domovinskom ratu i zaplijenjene ogromne količine naoružanja i vojne opreme, koje su distribuirane na bojišta diljem Hrvatske, u pločanskomeakvatoriju odigrala se prva pomorska bitka u Domovinskome ratu, u gradu je osnovana prva ratna luka, prva postrojba mornaričko-desantnog pješaštva (Udruga prvi hrvatski ročnik) i vojno-mornaričke policije, formirana je prva ročna vojska i blagoslovljena je prva vojarna u Hrvatskoj.

No, u Pločama, na žalost, ne postoji psihološko savjetovalište koje bi osiguralo skrb za brojne branitelje. Situacija se dodatno pogoršala odlaskom u mirovinu psihijatra Sretena Jurišića, koji se uvelike posvećivao braniteljskoj populaciji. Već osam godina nema ni stalno zaposlenog psihijatra-specijalista koji bi pružao pomoć. Pokušala se organizirati zamjena za poznatog psihijatra koji se umirovio, ali bezuspješno. Postoji usluga savjetovanja pri Centru za socijalnu skrb, no usluga je nedostupna za osobe koje nisu u sustavu socijalne skrbi, odnosno nije preventivnog karaktera. Jedinu izvan institucionalnu uslugu psihološkog savjetovanja organizira Udruga „Zajednica Papa Ivan Pavao XXIII“. , no samo jedan dan u tjednu i prvenstveno je namijenjena adolescentima.  Zbog svega toga, branitelji i članovi njihovih obitelji prisiljeni su tražiti stručnu pomoć u obližnjim gradovima, Metkoviću, Splitu i Dubrovniku. Ovim projektom ojačat će se sustav skrbi za braniteljsku i stradalničku populaciju i članove njihovih obitelji i povećat će se konkurentnost hrvatskih branitelja iz Domovinskoga rata i djece smrtno stradalih, zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja na tržištu rada.

Share.

About Author

Comments are closed.