O RASPOLAGANJU DRŽAVNIM POLJOPRIVREDNIM ZEMLJIŠTEM

0

Raspolaganje državnim poljoprivrednim zemljištem prema novom zakonu vraćeno je u nadležnost gradova i općina koje su dužne donijeti programe raspolaganja. Ako gradska i općinska vijeća to ne učine ovlast raspolaganja daje se županiji. Kako brojne gradovi i općine zbog kratkoće roka nisu priveli kraju programe raspolaganja državnim parcelama, Dubrovačko-neretvanska županija ih je pozvala da donesu programe te ih upute županijskim stručnim službama koje će ih dostaviti na suglasnost Ministarstvu poljoprivrede. Dogovoreno je to na sastanku župana, Nikole Dobroslavića, njegove zamjenice Žakline Marević, v.d. pročelnika upravnog odijela za gospodarstvo i more Ive Klaića na sastanaku s gradonačelnicima i načelnicima iz Dubrovačko-neretvanske županije.

Kako je istaknuto, prema novom zakonu o poljoprivrednom zemljištu iz ožujka 2018. godine, nadležnost za donošenje plana raspolaganja poljoprivrednim zemljištem dana je općinama i gradovima da putem općinskih odnosno gradskih vijeća donesu planove raspolaganja. Zakon također predviđa da ukoliko grad ili općina ne donesu plan raspolaganja obveza donošenja istih je u nadležnosti županijskog upravnog tijela u kojem se obavljanju poslovi poljoprivrede i gospodarstva. Zbog iznimno kratkog roka te niza obveznih suglasnosti gradovi i općine nisu u potpunosti donijeli važeće planove te je ovom prilikom dogovoreno da općinska i gradska Vijeća dovrše postupke donošenja te ih dostave Županiji koja će ih u propisanom postupku potvrditi te uputiti na suglasnost Ministarstvu poljoprivrede, zaključeno je na sastanku.
Također za one gradove i općine koje su u dostavljenom roku donijeli planove Ministarstvo poljoprivrede izravno će iste potvrditi u propisanom postupku bez posredovanja županijskog upravnog odijela.
Župan, Nikola Dobroslavić ovom prilikom je istaknuo kako se ovim Zakonom upravljanje poljoprivrednim zemljištem stavlja izravno u nadležnost jedinicama lokalne uprave kako bi iste na svojem području izravno upravljale raspolaganjem i kulturama te na takav način stavili zemljišta u službu gospodarstvu i održivog razvoja.
Iako je zakonodavni okvir opterećujući u primjeni gradovima i općinama isti je ocijenjen kao dobar primjer decentralizacije državnih nadležnosti.

Od programa raspolaganja državnim zemljištem puno očekuju poljoprivrednici iz doline Neretve, poglavito oni sa područja općine Slivno i grada Opuzena. Naime, njihovi desetogodišnji ugovori za zakup državnih parcela istekli su prije tri godine i oni sada zemlju obrađuju na temelju privremenih rješenja što ih onemogućuje da se javljaju na natječaje za novčane potpore iz strukturnih fondova Europske unije, koji traže precizne dokumente o vlasništvu ili zakupu zemljišta za koje se traže poticaji.

Stanislav SOLDO

Comments

comments

Share.

About Author

Comments are closed.