VIJEĆNIČKA PITANJA: Tragedija u Metkoviću u središtu pažnje

0

Vijećničkim pitanjima započela je sjednica Županijske skupštine. Nazočno je 37 od 45 županijskih vijećnika. Pitanja su na početku sjednice uglavnom bila vezana za Metković, dnevnu bolnicu i rokove izgradnje iste, kao i za odgovornost za smrt malog Gabrijela. Župan je odgovorio kako io odgovornosti za tragediju u Neretvi ne može govoriti prije nego što stručnjaci daju svoje nalaze, prenosi DubrovnikNet.

Marinko Pažin (HSP AS) pitao je župana što je dogovorio za dnevnu bolnicu u Metkoviću, kao i gdje će se ulagati sredstva 400 milijardi nepovratnih ulaganja u more i infrastrukturu, koja su na raspolaganju iz EU fondova.

Župan je odgovorio kako Vlada ide u susret jedinicama lokalne i regionalne samouprave pa je došao na red i Dubrovnik. “Obuhvaćene su luke Vela Luka, Perna, Polačište, Puntin, Donje Čelo i jedan projekt u Luci Ploče. Treba spomenutio i navodnjavanje Donje neretve i Centar za gospodarenje otpadom…” kazao je župan te dodao kako je u to uključena i dnevna bolnica u Metkoviću za koju je kazao da ima građevinsku dozvolu i da se očekuje vrlo brzo raspisivanje javnog natječaja.

“Nemili događaj koji se dogodio u Metkoviću pokazuje da nikad nije dovoljno ulaganja u zdravstvenu zaštitu. Zaključili smo zajedno sa svim zainteresiranim stranama da se ide u nabavku dodatne medicinske opreme, koje će sufinancirati Grad Metković. Organizirat ćemo stalno dežurstvo u Opuzenu, a slijedom novog zakona koji predviđa dva dežurstva jedno će biti u Opuzenu, a drugo u Korčuli”, kazao je župan i dodao kako će specijalisti iz OB početi dolaziti u Dom zdravlja Metković, kao priprema za otvaranje dnevne bolnice.

– Pitam župana i stručne službe kad će uskladiti Poslovnik Županijske skupštine s novim Zakonom o lokalnoj upravi? Drugo pitam smatra li se Županija kao osnivač smatra odgovornim za smrt djeteta na hitnom medicinskom prijemu i treće pitanja kada ćemo dobiti građevinsku dozvolu za Centar za gospodarenje otpadom?, pitao je vijećnik Ivo Žuvela (SDP).

– Poslovnik ćemo promijeniti, ako ima potrebe. Što se tiče tragičnog događaja u Metkoviću nije dobro donositi preuranjene zaključke. Pričekajmo nalaze stručnih tijela i nećemo to raditi, odgovorio je na pitanja Dobroslavić.

O dozvoli za Centar kazao je kako lokacijsku dozvolu očekuju vrlo skoro za oko mjesec dana.

Pero Jerković (MOST) kazao je kako je smrt Gabrijela Bebića produkt sustavne nebrige o Domu zdravlja Metković. “Građani su zabrinuti jer osoba koja vodi laboratorij uskoro ide u mirovinu. Župane, dajte nam datum kada će biti Dnevna bolnica, ona je prema ministru bila gotova stvar još prije dvije godine! Što je s hitnim izvanbolničkim prijemom koji je obećavan još od vremena Ratne bolnice u Metkoviću? Ako Županija nema novaca, neka se odrekne upravljanja zdravstvenim ustanovama?”,pitao je.

“Vi se koristite smrću djeteta, kako bi napadali Županiju, to Vam nije dobro, nemojte to raditi. Radimo na vanbolničkom prijemu. Nije ministar optužio županiju što dnevna bolnica nije gotova. Tragična situacija se dogodila, ali nemojmo se u ovoj situaciji koristiti niskim udarcima”, odgovorio je župan.

Na to je Jerković kazao da je htio skupljati populističke probleme da je to mogao raditi na prošloj sjednici koja se održala dva dana nakon smrti djeteta. Dodao je kako je sam ministar kazao kako je projekt predimenzioniran. To su riječi ministra, provjerite. Sakrivate se kad je u pitanju zdravstvo već teći mandat, a ja ovdje govorim kao vijećnik i kao građanin, otac četvero djece.

Ante Damić (HDZ) je pitao koje su to projekte u Županiji ostvarili kao najuspješnija županija u privlačenju EU sredstava. Pitao je i hoće li Pelješki most biti izgrađen prije pristupnih cesta.

“Mi smo proglašeni od HGK najuspješnijom županijom u privlačenju sredstava. Radi se o 4.5 milijarde, koje koristimo. Što se tiče Pelješkog mosta, cijeli je projekt podijeljen u tri faze. Prošao je natječaj za drugu fazu, prva se već gradi, a treća i četvrta faza su u natječaju. Vjerujemo da će ceste i most biti izgrađeni istodobno i da ceste neće kasniti”, odgovorio je Dobroslavić.

Marko Giljača (SJG) pitao je je li županija u sklopu izgradnje Centra za gospodarenje otpadom, Lučevo razdolje predvidila i centar za purifikaciju školjki? Pitao je što za ovaj ekosistem Malostonskog zaljeva znači zagađenje iz Centra te hoće li preuzeti odgovornost za to zagađenje? Naveo je mišljenje znanstvenika koji smatraju da će izgradnja ovog centra, kao i turistička izgradnja itekako utjecati na Malostonski zaljev. “Imat ćemo apsurdnu situaciju da ćemo plaćati najskuplji odvoz smeća, a još ćemo to plaćati i zagađenjem Malostonskog zaljeva”, kazao je Giljača.

“Župan je odgovorio kako smatra da je zagađenje u Malostonskom zaljevu nije dobro i po svemu sudeći je rezultat neodgovarajuće odvodnje, no čudno mu je da se Centar i turistička izgradnja koje se nisu ni dogodile imaju veze s ovim zagađenjem. Kazao je da centar za pročišćavanje školjaka nije vezan za Centar za otpad i da će se on vjerojatno napraviti, ali s tim Županija nema veze. Kazao je kako je projekt centra prošao sve procedure, kao i studiju utjecaja na okoliš, koja kaže da zagađenja neće biti. Ja nemam razloga sumnjati u to”, kazao je župan dodajući da vjeruje u struku.

Vijećnica Kristina Čurčija (SDP) vratila se na temu Metkovića, koja je zbog osobnih razloga posebno osjetljiva na ovaj slučaj.

“Kad je kasno vidimo greške pa se sustav pokušava prilagoditiu našoj županiji gdje to nije lako zbog granica i tako dalje. “Jeste li župane razmišljali o sporazumu s bolnicom u Mostaru kojoj je Vlada RH dala 40 milijuna kuna, je li rješenje u bilateralnom sporazumu koji bi omogućio stanovnicima Neretve da u 20 minuta stignu u bolnicu u Mostaru? Drugo pitanje je kako mislite zgradom na Medarevu riješiti stambeno pitanje mladih liječnika i treće što se događa s HE Plat, nesreći koja se dogodila u Županiji, a o njoj vlada muk.”, pitala je Čurčija.

Ne možemo organizirati 24-satno dežuranje laboratorija u Neretvi, ali ćemo nabaviti aparate za analizu krvi za pojedine ordinacije, ali problem je Pravilnik koji ne predviđa takvo rješenje. Jedno od mogućih rješenja je suradnja OB Mostar. Potrebno je regulirati prijevoz pacijenata i druge formalnosti koje postoje. Stambena zgrada je jedan od načina kako pokušavamo s Gradom riješiti pitanje stanovanja liječnika. HE Plat nije u našoj nadležnosti”, odgovorio je župan.

Nikola Grmoja (MOST) 

“Tema je ista, stanje zdravstvene skrbi u dolini Neretve. Vi ste ti koji ste odgovorni za stanje zdravstva, ne za tragediju. Stanje zdravstva u Neretvi jest vaša odgovornos, župane. Ministar je optužio Vas da ste predimenzionirali projekt dnevne bolnice i da zbog toga projekt kasni. Govorilo se o lošem stanju u metkovskom Domu zdranja u bivšem mandatu na svakoj sjednici, a žalosno je da se treba dogoditi tragedija da bi se nešto promijenilo. Postavio bih Vam pitanje oko vodoopskrbe Metkovića. Izvorište Doljani se treba predati Općini Čapljina, a sva sredstva za izgradnju dao je Metković. Čini mi se da sve ide u smjeru da Metković preda izvorište, a da mi 6 puta skuplje plaćamo vodu”, kazao je Grmoja.

“Ne bih ulazio u odgovornost”, kazao je župan u odgovoru na prvo Grmojino pitanje, a dodao je kako je pitanje izvorišta pitanje Grada Metkovića.

Alan Farac (HDZ) je pitao može li se u sklopu pastoralnog centra u Korčuli izgraditi učenički dom, koji bi otočanima (Mljet, Pelješac, Lastovo) omogućio nastavak školovanja u Korčuli? Pitao je i za vatrogasni brod je li on namijenjen samo Mljetu i mogu li se nabaviti takvi brodovi i za druge otoke?

Župan je odgovorio kako je u proračunu osiguran 1,5 milijuna kuna za takav dom. “Vjerujem da će ugovor za izgradnju doma biti potpisan brzo i nadam se što prije bio spreman za primiti učenike”, kazao je Dobroslavić, dodajući kako se radi na boljoj povezanosti Korčule i Lastova.

Za vatrogasni brod kazao je kako je brod sad na korištenju JVP Mljet, ali na korist svima u akvatoriju na zaštiti od požara i saniranju mogućih zagađenja, a dodao je kako će uskoro stići i gradski dubrovački brod, a možda i još jedan uskoro stigne.

Share.

About Author

Comments are closed.