20 DJELATNICA PROJEKTA „ZAŽELI“ BRINE O 80 POTREBITIH OSOBA S GRADSKOGA PODRUČJA

0

20 DJELATNICA PROJEKTA „ZAŽELI“ BRINE O 80 POTREBITIH OSOBA S GRADSKOGA PODRUČJA (1)„Vlasta mi je kao treća kćerka, obasipa me pažnjom i nježnošću i brine se meni na najbolji mogući način. Teško da sam mogla poželjeti da mi se dogodi nešto bolje“, ne skrivajući emocije rekla nam je Marija Krstičević iz Ploča, jedna od 80 osoba s gradskoga područja obuhvaćena nedavno započetim projektom „Zaželi danas za bolje sutra – Grad Ploče“. Marija ima dvije kćerke koje su životni putovi odveli u Split i u Knin, pa ne mogu tako često biti majci na raspolaganju. No, ova 83-ogodišnjakinja, iza koje je 22 godine rada u Azbestu, ne krije oduševljenje djelatnicom koja joj je dodijeljena. A Vlasta Čikotić jedna je od 20 djelatnica koje se brinu o starima i nemoćnima.„Razumijem potrebe naših starijih sugrađana i nastojim im pružiti svu moguću pomoć kako se ne bi osjećali odbačeni i marginalizirani. S Marijom prošetam vani, jer ona to voli, odemo u ljekarnu, obavimo kupnju u trgovini, platimo račune, a usput se družimo“, kaže Vlasta, a način na koji ove dvije žene funkcioniraju govori nam kako se rodilo jedno novo prijateljstvo. Osim Marije, Vlasta se brine o još tri osobe, svaka sa svojim specifičnostima. Jedan je nepokretna pa joj Vlasta, osim čišćenja stana,  svakodnevno čita Bibliju.

Ljiljana Kulidžan osobama koje su joj dodijeljene pomaže očistiti kuhinju, oprati kupatilo, obrisati podove, baciti otpad i slične stvari i puno s njima razgovara. „Riječ je prvenstveno o ljudima u starijom životnoj dobi, između 80 i 85 godina,  i osjećaju se usamljeno. Trebaju društvo i razgovor i ja razumijem koliko im to znači. Uz razgovor, šetamo ispred zgrade, a nakon toga oni ručaju i prilegnu. Moram reći da smo, nakon početnog upoznavanja, ostvarili jako dobre kontakte“, kaže Ljiljana, istaknuvši da joj ovaj posao mnogo znači, jer joj je, zbog puno razloga, prihvatljiviji nego razni sezonski poslovi po Makarskome primorju na koje je bila prisiljena do sada. Slično razmišlja i Merica Katić koja svaki dan od 7 do 15 sati svojim korisnicima donosi lijekove, za njih obavlja kupovinu, čisti i pere i obavlja druge potrebne aktivnosti kako bi im olakšala svakodnevicu. Merica je, uz to, završila tečaj njegovateljice i naglašava da joj ovaj posao puno znači, jer bi i inače, u svojim godinama, kako kaže, teško našla posao.

20 DJELATNICA PROJEKTA „ZAŽELI“ BRINE O 80 POTREBITIH OSOBA S GRADSKOGA PODRUČJA (4)

A projekt „Zaželi“, čiji je nositelj Grad Ploče, a partneri su Hrvatski zavod za zapošljavanje-Područni ured Dubrovnik i Centar za socijalnu skrb Ploče, ima za cilj omogućiti zapošljavanje i pristup tržištu rada ženama pripadnicama ranjivih skupina (iznad 50 godina), odnosno nezaposlenim ženama s najviše završenim srednjoškolskim obrazovanjem u evidenciji nezaposlenih HZZ-a. Žene uključene u projekt završile su dodatne programe obrazovanja i osposobljavanja u skladu s potrebama poslova koje obavljaju i s ciljem njihove zaposlivosti i nakon završetka projekta.

Trajanje provedbe projekta je 24 mjeseca, a ukupna vrijednost iznosi nešto više od četiri milijuna kuna. Od toga Europski socijalni fond osigurava gotovo 3,5 milijuna kuna, dok će se preostala sredstva namaknuti iz državnoga proračuna. Osim zapošljavanja 20 žena na radu na skrbi o 80 korisnika, starijih i nemoćnih osoba posebice u ruralnim područjima Grada Ploča, jedan od očekivanih rezultata jeste aktivna uključenost u društvo, kako zaposlenih sudionica, tako i korisnika o kojima skrbe, a time i sprječavanje diskriminacije ranjivih skupina općenito.

20 DJELATNICA PROJEKTA „ZAŽELI“ BRINE O 80 POTREBITIH OSOBA S GRADSKOGA PODRUČJA (3)

Cijeli tekst u tiskanom izdanju možete pročitati u tiskanom izdanju Dubrovačkog vjesnika, koji će na pločanskim kioscima biti u subotu ujutro.

Comments

comments

Share.

About Author

Comments are closed.