2,3 MILIJUNA KUNA ZA RJEŠENJE OBORINSKIH VODA U KOMINU

0

Jedan od najvećih problema Kominjana su oborinske vode koje se, za vrijeme velikih padalina, s obližnjih brda slijevaju u naselje, poplavljuju kuće i nanose velike materijalne štete mještanima. Taj dugogodišnji problem posebice je prisutan u nekoliko mjesnih ulica, gdje se uskoro planiraju realizirati investicije vrijedne gotovo 2,3 milijuna kuna, s PDV-om.

P1010300

Posebno teška situacija je u asfaltiranoj, šest metara širokoj, ulici Put stanice, koja se nalazi između željezničke pruge i županijske ceste, koje prolaze kroz Komin. Odvodnju oborinskih voda nemaju ni ulica Kralja Tomislava i Lučica. Prva je većim dijelom neuređen zemljani put na koji se izlijeva oborinska voda s terena sjeverno od željezničke pruge, kroz propust ispod pruge, te se zadržava u visinski najnižim mjestima na putu i terenu uz put. Ulica Lučica je na zapadnome dijelu zemljani put, dok je istočni dio ulice dijelom asfaltiran, a dijelom betoniran i dolazi do lokalnog zadržavanja oborinske odvodnje koja se slijeva sa sjeverne strane. Četvrta ulica ugrožena vodom je Put klanca, također između željezničke pruge i županijske ceste na koju se priključuje, a u sličnoj situaciji je i put između te ulice i obale Stjepana Radića. Ulica Put klanca je većim dijelom prekrivena trošnim završnim slojem asfalta i betona, dok je navedeni put zemljani i neuređen, a oborinska voda se zadržava na sredini puta.

P1010304

Problem se planira riješiti izgradnjom oborinskih kolektora projektiranih na desetogodišnje velike vode, odnosno na povratni period od deset godina. Izgradnjom sustava kolektora u navedenim ulicama oborinske brdske vode će biti prihvaćane i evakuirane u rijeku Neretvu. Na taj način umnogome će se štititi najugoženiji dio Komina od poplava.

Kompletan projekt podijeljen je u tri dijela. Za oborinski kolektor u ulici Put stanice ishođena je građevinska dozvola i očekuje se raspisivanje natječaja za izbor izvođača radova, a ukupno procijenjena vrijednost investicije je 716 tisuća kuna, bez PDV-a. Građevinska dozvola ishođena je i za ulicu Kralja Tomislava i Lučicu, a procijenjena vrijednost radova, također bez PDV-a, je 889 tisuća kuna. Za ulicu Put klanca u ovome je trenutku ishođena lokacijska dozvola i u tijeku je postupak ishođenja građevinske dozvole, a vrijednost radova procijenjena je na 215 tisuća kuna, bez PDV-a. Gradske službe u Pločama pripremile su potrebnu dokumentaciju za ishođenje dozvola. Grad Ploče je, kako saznajemo, u intenzivnim pregovorima s Hrvatskim vodama o načinu izvođenja radova i o sufinanciranju ovoga kapitalnog projekta.

P1010324

Cijeli tekst o ovoj temi možete pročitati u tiskanom izdanju Dubrovačkog vjesnika, koji će na pločanskim kioscima biti u petak ujutro!

Share.

About Author

Comments are closed.