BENEFICIRANI RADNI STAŽ JEDNOG NOGOMETNOG KLUBA

0

neven vicicMože li neki nogometni klub imati beneficirani radni staž? Čini se da može! Progovorimo nešto o početku igranja nogometa u Zagrebu prije nego što o temi iz naslova nešto progovorimo.

Nogomet se u Hrvatskoj nije najprije igrao u Zagrebu, što bi se moglo očekivati, već u Županji. Dr. Franjo Bučar donio je u glavni grad mnoge športove, a donio je također i nogometnu loptu.

  1. godine zagrebačka mladež osniva PNIŠK – Prvi nogometni i športski klub Zagreb. Godine 1911. većina igrača ovog kluba, nakon prestanka njegovog djelovanja, prelazi u Prvi hrvatski građanski klub „Zagreb“, poznatijem kao „Građanski“ koji je između dva rata, uz splitski „Hajduk“ i zagrebački HAŠK najpoznatiji nogometni klub.
  2. godine zagrebački studenti osnivaju Hrvatski akademski športski klub, skraćeno HAŠK koji je imao crvenu boju, kao što je splitski klub nosio bijelu, a „Građanski“ plavu.

Prebacimo se u 1945. godinu. Dolaskom nove komunističke vlasti ukidaju se svi zagrebački klubovi i to u svim športovima. Zadržimo se na nogometu. Zabranjuje se rad „Concordiji“ čiji stadion je bio u Kranjčevićevoj ulici koji sada koristi „Zagreb“, a koji se u početku zvao „Milicionar“, pa „Borac“, da bi se kasnije ustalio kao „Zagreb. „Građanski“ je imao igralište u Koturaškoj ulici, a HAŠK u Maksimiru.

Ivica Medarić, zagrebački športski komesar i sam nogometaš 9.lipnja 1945. godine saziva u zgradi Elektre skupštinu na kojoj će biti osnovan novi nogometni klub. U napisima o tim događajima obično se kriju neki podaci. O broju nazočnih, primjerice. Nije ih bilo sto i više ljudi koji su skupštini pribivali. Bilo ih je naime 26. Tih dana i mjeseci ta dvadeset i šestorica rasformirala je sve ostale športske klubove na području Zagreba, oduzevši im svu imovinu i formiravši nove klubove pod drugim nazivima u atletici, plivanju, odbojci, gimnastici, biciklizmu i svim drugim športskim klubovima.

Vratimo se nogometu. Koje će ime dobiti novi klub? „Građanski“ ili neko ime koje već u gradu postoji nije dolazilo u obzir. Bilo je više prijedloga. NK „Pajser“ ili NK „Srp i čekić“, primjerice. Ivica Medarić, organizator skupa imao je novi prijedlog. Prepričat ću njegovo obraćanje nazočnima. – Drugovi, – govorio je, – u bratskom Sovjetskom Savezu postoji u Moskvi klub koji se zove „Dinamo“ – . Predložio je, dakle da se novi zagrebački klub zove kao klub u prvoj zemlji socijalizma. Također je prihvaćana i plava boja, a grb frapantno sliči grbu moskovskog kluba. Jedina je razlika u pismu. A veliko D pisano ćirilicom ili latinicom je skoro jednako.

Tko je nastupao za novi klub? Najviše igrača iz „Građanskog“, nešto manje iz HAŠK-a, a poneki i iz „Concordije“. Novom klubu nisu mogli pristupili oni najbolji. Oni su „prekomandirani“ u „Partizan“, Bobek, Zlatko Čajkovski, Brozović, stariji Belin i još neki. Nisu mogli igrati ni oni koji su svoj mladi život izgubili u Rakovu Potoku ili nekom drugom masovnom gubilištu tog vremena.

Nogometni klub „Dinamo“ postao je jedan od najpopularnijih, uz splitski „Hajduk“, beogradske „Crvenu zvezdu“ i „Partizan“, tvorio je takozvanu „Veliku četvorku“.

Danas je „Dinamo“ uz Hajduk“ najpopularniji hrvatski nogometni klub, a bez ikakve sumnje, od osnutka hrvatske države najuspješniji.

Koliko je Nogometni građanski klub „Dinamo“, kako se sada zove, star, koliko ima godina i kada je osnovan.

Takoreći, bez ikakve iznimke u raznim tiskovinama, internetskim portalima i televizijskim ekranima zadnjih godina se tvrdi da da je ovaj popularni klub osnovan 1911. godine te da je nasljednik „Građanskog“. Argumenti za tu tvrdnju su ti što je novi klub navodno baštinio plavu boju „purgera“, što je naslijedio i navijače, te da je u novom klubu pristupilo najviše igrača „Građanskog“.

Sve je to, dakako, istina. Međutim, mislim da sam zorno pokazao da je „Dinamo“ posve novi klub, kao i ustalom svi zagrebački klubovi osnovani u to vrijeme.

NK „Dinamo“ je osnovan 1945. godine i 2011. kada je slavio stotu obljetnicu imao je ravno ravno 66 godina. Trideset četiri godine razlike nije mogao skupiti nikako drukčije nego da je imao beneficirani radni staž. U tom slučaju, bio bi jedini klub na svijetu koji je tako stekao godine staža.

Ovih dana se u Zagrebu i Republici Hrvatskoj vodi žučna polemika hoće li se i, ako se tako odluči, gdje će se graditi novi nacionalni stadion. Ukoliko bude izgrađen, logično je da na njemu igra, osim reprezentacije i „Dinamo“.

Što onda treba učiniti sa stadionom u Maksimiru. Odgovor je jednostavan. Treba ga vratiti pravom vlasniku – Hrvatskom Akademskom Športskom Klubu skraćeno HAŠKU-u.

Piše: Neven Vicić

Share.

About Author

Comments are closed.