NAJAVLJUJEMO VAM IZLOŽBU SLIKA I SKULPTURA TEA BILASA

0

Izložba će se održati u Pučkom otvorenom učilištu u Pločama, 24. travnja u 20 sati.

Teo Bilas je grački majstor od kamena koji svijet čini ljepšim mjestom za život!
Ne propustite!

Donosimo vam naš članak napisan o Teu Bilasu.

Da u srednjoj životnoj dobi nije odlučio osloboditi svoj nevjerojatni talent, cijelo hrvatsko priobalje ostalo bi uskraćeno za jedinstvene kamene spomenike i skulpture, koji sada krase brojna mjesta od Rogotina pokraj Ploča na jugu („Zahvala precima“), preko Splita, gdje je postavljen njegov spomenik Četvrtoj gardijskoj brigadi HV-e, pa sve do Rovinja na sjeveru („Ka jugu“ i „Povratak na start“ ). Grački majstor od kamena, kipar, slikar i arhitekt, Teo Bilas, radio je dugo vremena u jednoj pločanskoj komunalnoj tvrtki, instalirao je kamen na zgradama prije i poslije Domovinskoga rata i tu je naučio raditi s njim.

Prijelomni trenutak, kada se potpuno posvetio svojoj ljubavi prema kamenu, dogodio se prije otprilike 19 godina, a prije toga izrađivao je detaljne makete starih crkava u Dalmaciji, poput crkve svete Trojice u Splitu ili crkve svete Tekle u Podgori. „Makete sam izrađivao rekreativno nakon rata, ali to nije dugo trajalo, jer je izrada jedne makete trajala od jednog do tri i pol mjeseca.

U vjerne replike u omjeru 1:50 svaki se kamenčić postavljao posebno“, kaže Bilas dok filigranski precizno obrađuje kamen u svom ateljeu okružen desecima svojih skulptura, slika i skica. Dalmacija, njena baština i priroda, Teova su vječna inspiracija, pa ne čude brojne skulpture dalmatinskih crkava, kuća i starinskih predmeta, a među njima je i skulptura Dražena Petrovića, gdje je njegovo lice uklesano u presjek košarkaške lopte koju drži ruka.

Za tradicionalni turnir Streetball Gradac, Bilas već sedam godina izrađuje unikatne kamene pehare, a proteklih je godina potpuno izmijenio kulturno umjetničku vizuru svoga Gradca. Svjedoče to fontane u gračkome arboretumu i u gornjem selu (Grma), Sunčani sat ispred gračke Osnovne škole, gotovo u galeriju pretvoren info ured općinske Turističke zajednice, a posebno mjesto na gračkoj rivi zauzima masivna skulptura „Čisto more“ od bračkoga kamena. Izrađena je od kamene gromade teške 4,5 tone, koja je, nakon obrade, izgubila više od polovice težine. „Kamena masa se vadila brusilicom, ali gotovo kompletan finiji rad napravljen je, začudit ćete se, ručno čekićem, koji mi više leži“, kaže Bilas i ističe kako mu je draži tvrđi i postojaniji kamen, iako je s njime teže raditi.

Kamen za „Čisto more“ nabavila je Općina Gradac, a u suradnji s Turističkom zajednicom Općina je financirala i kiparsku koloniju u Gradcu, na kojoj su trebale biti napravljene tri skulpture. „Dvije su izrađene, a jedna je u pripremi i vjerojatno ću je ja izraditi, jer je kolega koji je to trebao napraviti operirao kičmu“, govori nam ovaj samozatajni umjetnik iz Gradca, vršnjak splitske Torcide, koji ima jednu posebnu želju. „Planiram u svakom mjestu na gračkoj rivijeri napraviti po jednu skulpturu. Skulptura delfina svoj bi dom trebala dobiti u Zaostrogu, a tu su i Brist i Drvenik. Naravno, ovakav projekt nemoguće je realizirati bez suglasnosti i pomoći općinskih struktura. Ja sam spreman osmisliti skulpturu i izraditi je, ali mi je potrebna pomoć u nabavi kamena, koji nije jeftin“, poručio je Bilas. Inače, za veće skulpture kao što je bila „Čisto more“ i „Kupačica“(u Podaci), izrada traje cijeli radni mjesec.

Zanimljivo, Bilasova prva skulptura završila je u Irskoj. „Čovjek je bio na ljetovanju u Gradcu i kada je vidio skulpturu, htio ju je svakako kupiti. Ja je nisam htio prodati, ali Irac je bio uporan. Na kraju, nisam imao izbora i prodao sam mu je“, sa smješkom će Bilas, koji će, u pauzama rada s kamenom, odvojiti vrijeme i za svoju drugu i dugo godina potiskivanu ljubav – slikanje. „Uvijek sam osjećao da znam slikati, ali me to dugo vremena nije zanimalo. Skulptura, između ostaloga, počinje od skice. A od te skice, nerijetko nastane i slika. U mome ateljeu one stoje iznad svoje verzije u kamenu“.

Već sada može se reći da je Teo Bilas svojim ostvarenjima, više od stotinu skulptura i deseci instalacija i slika, ostavio neizbrisiv trag u lokanoj i u široj zajednici, ali s obzirom na životnu energiju kojom zrači i brojne ideje koje čekaju da budu realizirane, nema sumnje da će, ispunjavajući svoj istinski poziv, ovaj grački majstor širu javnost i dalje oduševljavati svojim radovima.

Share.

About Author

Comments are closed.