GRAD PLOČE DOBIO GOTOVO 800 TISUĆA KUNA ZA PROJEKT „NOVIM ZNANJIMA I VJEŠTINAMA DO RADNOG MJESTA“

0

U Pločama je upravo započela provedba projekta „Novim znanjima i vještinama do radnog mjesta“.

Riječ je o projektu koji provodi Grad Ploče u partnerstvu s Pučkim otvorenim učilištem u cilju stjecanja novih relevantnih znanja, vještina i kompetencija osobama marginaliziranih skupina. Projektne aktivnosti osnažit će dugotrajno nezaposlene osobe, te ih, kako se očekuje, motivirati za aktivniji pristup tržištu rada.

Ukupna vrijednost projekta, koji će trajati do siječnja 2021. godine, je 788 tisuća kuna, a iznos se u potpunosti financira iz EU sredstava. Unutar samoga projekta bit će izrađen strateški dokument „Analiza potreba poslodavaca i perspektive na lokalnom tržištu rada“, koji će biti pokazatelj stvarnih potreba na lokalnom tržištu rada. Sukladno tome, provest će se programi obrazovanja, tematske radionice, te niz aktivnosti kako bi se uključio što veći broj osoba koje pripadaju marginaliziranim skupinama. Vještine koje će steći polaznici, bit će od koristi za obavljanje svih poslova neovisno o kvalifikaciji.Nakon provedbe programa obrazovanja za znanja i vještine za kojima postoji potreba na lokalnom tržištu rada, očekuje se aktivniji pristup tržištu rada, te povećanje mogućnosti zapošljavanja marginaliziranih skupina. Realizacija projektnih ciljeva donijet će i veću socijalnu uključenost osoba marginaliziranih skupina, a samim time i bolju kvalitetu života spomenute ciljane skupine.

S obzirom na dosadašnja iskustva i programe zapošljavanja, evidentno je da dugotrajno nezaposlene osobe ostaju bez znanja, vještina i kompetencija za kojima postoji potreba na tržištu rada, a nisu zanemarive ni psihološke posljedice na pojedinca.

Sve to u konačnici dovodi do pada motiviranosti, frustracija i  pada samopouzdanja zbog čega dugotrajno nezaposlene osobe imaju negativan stav o aktivnom pristupu tržištu rada. Kao pokretač razvoja, Grad Ploče ovim projektom želi doprinijeti pozitivnom pomaku u području zapošljavanja i poboljšanju kvalitete života dugotrajno nezaposlenih osoba, njihovom socijalnom uključivanja te smanjenju rizika od siromaštva, što će u konačnici imati pozitivan efekt i odsjek na cijelu lokalnu zajednicu, te biti ogledan primjer i poticaj za daljnju provedbu istih ili sličnih aktivnosti.

Treninzi će biti usmjereni jačanju samopouzdanja, vještine komuniciranja na razgovoru za posao, kvalitetne izrade životopisa i molbe, te kod onih s potisnutim ambicijama potaknuti i probuditi poduzetnički duh. Vještine koje će steći polaznici biti će od koristi za obavljanje svih poslova neovisno o kvalifikaciji i značajno će doprinijeti aktivnom pristupu tržištu rada i zapošljavanju nakon provedbe projekta.

Share.

About Author

Comments are closed.