SVEČANO OTVORENA IZLOŽBA „TERRA DALMATICA“ TEA BILASA

0

U Pučkom otvorenom učilištu Ploče svečano je otvorena izložba slika i skulptura „Terra Dalmatica“ Tea Bilasa.
Svečano otvorenje pjesmom su pratile Neratvanke Stablina-Ploče, goste je pozdravio direktor TZ Općine Gradac Davor Andrijašević, djelo autora opisao je slikar Jure Jovica, dok je izložbu svečano otvorila profesorica povijesti i likovne umjetnosti Senka Marinović.

“Pojedinačno svaka izložba je poseban događaj. Tu je puno uloženog truda i posvećenog vremena da već samo to izaziva poštovanje. Godišnji ili višegodišnji rad, svi ti trenuci zbijenog vremena Teove intime odmotavaju se ovdje na zidovima u jednoj izložbenoj večeri. To sigurno govori o tome da onda imamo puno toga za pročitati. Teo Bilas je svestranog likovnog opusa izazvanog i prostorom i volumenom i plohom što je ozbiljan format likovnog umjetnika. O njegovim prostornim intervencijama, javnim skulpturama može se puno reći kao i o večerašnjim eksponatima na kojima ćemo se ovdje zadržati.
Njegovu izložbu doživljavamo osobno na razne načine ali pod istim toplim dojmom vedrine. Prepoznajemo dobre stare motive.

Likovni jezik je razumljiv pa se osjećamo kao doma. Zanimljivo je kako Teo ne vidi svoj okoliš kao materijal nego kao boju. Takvo viđenje se naslanja na apstrakciju u kojoj je predmetnost samo još kratko zadržana tek radi osjećaja sigurnosti koji nam daje veza sa realnim svijetom. Za njega su kuće pravokutnici a ne odnosi u prostoru. Izražavajući se plohama on vraća viziju natrag na površinu kadra. Njegove ribe su poredane uz okvir tako da u maniri kretanja one zapravo stoje držeći se poslušno linije ruba, sve po zakonu kadra koji tako kaže. Njegove skulpture se također izražavaju površinom. Imaju zatvorenu formu samo da bi imale plohe kojima se može baviti, naravno u skulpturi su to zakrivljene plohe. Igranje formom, bojom, linijom iskonski je neposredno i izuzetno privlačno umjetnicima kroz povijest. Picassu je dugo trebalo dok se oslobodio trodimenzionalnosti koju je doživljavao kao teret sve dok nije izbio iz dubine prostora naprijed na platno da bi se tada ostvario i postao legenda.

1bilas 2bilas 3bilas 4bilas 5bilas 6bilas 7bilas 8bilas
U beskrajnom likovnom izrazu za Tea je umjetnost trenutak kad strpljivom gradnjom sličnih jedinica u veću postigne sklad. Preslikavanje, potez na potez, mrlja do mrlje traže vrijeme u koje smo i sami uvučeni dok promatramo njegovo djelo. Mnogi od vas koji bolje poznaju Tea prepoznat će navedene umjetničke osobine i kao crte njegovog karaktera.”, rekla je Senka Marinović.

Teo Bilas rođen je u Gradcu. Osnovnu školu završio je u Gradcu, a srednju građevinsku, tehničku (smjer arhitektura) u Splitu 1970. godine. Nakon toga se vraća u Gradac gdje živi, radi i umjetnički se izražava. Do sada je izlagao na 6 samostalnih i dvadesetak skupnih izložbi, sudjelovao je na tridesetak likovnih kolonija od kojih je većina humanitarnog karaktera. Osobito je ponosan na nagradu natječajne likovne kolonije „Hrvatski umjetnici na temu Pasije“ gdje osvaja drugo mjesto za skuplturu“ Križni put“ . Također, osvaja prvu nagradu na javnom i pozivnom natječaju za izradu idejnog rješenja za spomenik IV. gardijskoj brigadi HV-a u Splitu.

Prenosimo: Pučko otvoreno učilište Ploče

Share.

About Author

Comments are closed.