BICIKLISTIČKIM MARATONOM POVEZANI METKOVIĆ I SKOPJE, RODNA MJESTA MAJKE TEREZIJE I OCA ANTE GABRIĆA

0

Kristov Stol – Misijska europska inicijativa, uspješno je organizirao još jedan zavjetni biciklistički maraton i međunarodno kulturno događanje s nakanom promocije hrvatskih svetaca i blaženika.

Ovaj puta zavjetna molitvena nakana je što skorija beatifikacija o. Ante Gabrića, a cilj je bio biciklističkim maratonom povezati rodne gradove o. Gabrića – Metković i Majke Terezije – Skopje. Suorganizatori su don Davor Topić iz katedralne župe Skopje i Veslački klub Neretvanski gusar iz Metkovića. Maratonu se kao službeni fotograf priključio Zvonimir Atletić, s kolegom Rajkom Šimunovićem, te je dogovoreno otvorenje izložbe njegovih fotografija o suradnji o. Gabrića i Majke Terezije u domu kulture Kočo Racin u Skopju 6. svibnja, uoči Papina pohoda Makedoniji.

Atletić je do sada imao veliki broj izložbi fotografija, posebno sv. Majke Terezije i o. Ante Gabrića, ali ovo je prva povijesna izložba o zajedničkoj suradnji to dvoje duhovnih velikana.

U biciklističkom maratonu sudjelovala su četvorica biciklista i veslača iz Metkovića: Antonio Crnčević, Davor Gnječ, Miroslav Trgovčević i Matko Delija, te Mario Grgat iz Zagreba, koji je na jesen prošle godine sudjelovao i u biciklističkom maratonu Kristova Stola do Rima, a za prenoćišta su se često nudili ljubazni domaćini diljem trase.

Petorica biciklista prešli su više od 700 kilometara u šest etapa: Metković-Perast-Skadar-Tirana-Ohrid-Mavrovo-Skoplje, više od 100 kilometara dnevno, uz napornu vožnju i u kišnim razdobljima, te su sretno stigli u Skopje, neposredno pred otvorenje izložbe.

Drina Ćavar, predsjednica Kristova Stola, uime organizatora i suradnika pozdravila je sve prisutne, i zahvalila na uspješnoj suradnji i dolasku, čestitavši biciklistima na prevaljenom putu, uz posebnu zahvalu Zvonimiru Atletiću.

Don Davor Topić na otvorenje izložbe pozvao je đakovačko-osječkoga nadbiskupa Đuru Hranića, kotorskoga biskupa Iliju Janjića, banjolučkoga biskupa Franju Komaricu, beogradskoga biskupa Stanislava Hočevara a odazvao se i veliki broj suradnika i svećenika.

Izložbu je otvorio vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić, istaknuvši važnost trajnog sjećanja na duhovne velikane. Zahvalio je Atletiću, biciklistima i Drini Ćavar iz Kristova Stola, što su svojim trudom, svatko na svoj način, organizacijski, biciklistički i umjetnički – tom manifestacijom osvježili dragu uspomenu na dva divna velikana: sv. Majku Tereziju i slugu Božjega o. Antu Gabrića.

Izvor: LIKEmetkovic.hr

Share.

About Author

Comments are closed.