OBEŠTEĆENJE RADNIKA PLOBEST-A D.D. IZAZVALO NEZADOVOLJSTVO JEDNOG DIJELA BIVŠIH ZAPOSLENIKA

0

Na pretposljednjoj sjednici Vlade Republike Hrvatske usvojen je Prijedlog zakona o obeštećenju radnika trgovačkog društva Plobest d.d.

Na taj način Vlada želi riješiti pitanje radnika te tvrtke u stečaju koji su bili izloženi štetnome djelovanju azbesta.  Obeštetit će se 510 radnika zbog višegodišnje izloženosti azbestu, a koji su u razdoblju od 8. listopada 1991. godine do 21. listopada 2002. godine bili zaposleni u trgovačkom društvu Plobest d.d.Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, inače Pločanin, izvijestio je da će se predloženim zakonom omogućiti isplata obeštećenja radnicima u ukupnom iznosu od 219 tisuća kuna po radniku koji je proveo na radu pet godina.Isplata će se, istaknuo je ministar, izvršavati obročno, kroz tri godine, u iznosu od 73 tisuće kuna. Država će ukupno isplatiti preko sto milijuna kuna.

jedan od sastanaka bivsih djelatnika

Ovaj Prijedlog zakona izazvao je lavinu nezadovoljstva i ogorčenja među brojnim bivšim azbestašima i članovima obitelji nekadašnjih zaposlenika te pločanske tvrtke koji nisu obuhvaćeni Prijedlogom. Ogorčenje ne mogu skriti djeca čiji su roditelji radili na opasnim poslovima puna dva desetljeća, od početka sedamdesetih do početka devedesetih godina prošloga stoljeća, ali, kako sugerira Prijedlog zakona, u pogrešno vrijeme. Ističu da je sve radnike trebalo jednako obeštetiti, jer ovako ispada da je država jednima majka, a drugima maćeha. Drugi, pak, ističu da je ovo čista nepravda prema radnicima Azbesta koji su svoj radni vijek proveli u toj firmi iz koje je kasnije nastao Plobest i koji su, zavisno od stupnja oboljenja, i to oni koji su to uspjeli doživjeti, dobivali od 30 tisuća do 90 tisuća kuna. Pri tome ne štede resornoga ministara.

jedan od skupova bivših zaposlenika

Predloženim Prijedlogom zakona nije zadovoljan ni Smiljan Batinović – Crni, predsjednik udruge „Žrtve azbesta“ iz Ploča, koji je svoj 21-ogodišnji staž započeo u predionici, jednom od najizloženijih radnih mjesta, na stroju koji „raščešljava“ azbest.Batinovićje zadnjih sedam godina potpuno posvećen ovoj problematici. Svaki dan javljaju mu se bivši radnici te tvrtke i pitaju ga što namjerava poduzeti. A on priznaje da razmišlja o svim opcijama. „Ljudi su opravdano nezadovoljni, jer mnoge su stvari pogrešno postavljene. Pozdravljamo namjeru Vlade da se radnike obešteti, ali nije trebalo ograničavati period na koji se to odnosi, nego se Zakon treba odnositi na sve bivše zaposlenike, na tragu onoga što zastupa Mirando Mrsić.

smiljan batinovic predsjednik udruge Žrtve azbesta

Ovako imamo situaciju da nekome nedostaje nekoliko mjeseci, nekome nekoliko tjedana, a nekome nekoliko dana da bi dobili novčano obeštećenje. Možete zamisliti kako se osjećaju ti ljudi. Razočarani smo što se pri donošenju Prijedloga zakona odgovorni nisu konzultirali s članovima naše udruge, nego su sve napravili „na svoju ruku“. Tu ima puno otvorenih pitanja, a nije mi jasno kako su došli do brojke od 510 ljudi. Postavljene kriterije, prema mojom spoznajama, zadovoljava puno manji broj bivših zaposlenika. Zbog svega toga, razmišljamo o svim akcijama koje nam stoje na raspolaganju, o čemu ćemo na vrijeme obavijestiti svoje članstvo“, rekao je Batinović.

detalj s radnog mjesta

U nacrtu Prijedloga zakona, između ostaloga, stoji da s obzirom da navedenim paketom zakona o zbrinjavanju radnika koji su tijekom rada u RH na radnom mjestu bili profesionalno izloženi azbestu, nije riješeno pitanje obeštećenja radnika koji su dugoročno bili izloženi štetnom djelovanju azbesta na zdravlje, ovim Prijedlogom zakona će se obeštetiti 510 radnika koji su u razdoblju od 8. listopada 1991.  do 21. listopada 2002. godine bili zaposleni u  trgovačkom društvu Plobest d.d. i  Plobest d.d. u stečaju, zbog  višegodišnje izloženosti azbestu. Kao početak referentnog razdoblja  određen je dan proglašenja neovisnosti Republike Hrvatske 8. listopada 1991., zaključno s 21. listopada 2002., odnosno danom prije otvaranja društva Novi Plobest, za proizvodnju obloga kočnica, brtvenih i izolacionih proizvoda, koje nije registrirano za rad s azbestom.

predionica-Azbest

Radnicima trgovačkog društva Plobest d.d. i Plobest d.d. u stečaju, isplatit će se iznos obeštećenja obročno, kroz tri godine, na način da se do kraja 2019. godine isplati iznos od 73 tisuće  kuna, do kraja 2020. iznos od 73 tisuće kuna i do kraja 2021. godine iznos od 73 tisuće kuna na ime obeštećenja zbog višegodišnje izloženosti azbestu, odnosno ukupni iznos od 219 tisuća kuna po radniku, ukoliko je radnik proveo na radu pet godina u predmetnim društvima.

Tekst u tiskanom izdanju možete pročitati u novom broju Dubrovačkog vjesnika koji će na pločanskim kioscima biti u petak ujutro!

Share.

About Author

Comments are closed.