PODSJETIMO SE I OPET POSLUŠAJMO KLAPSKI JAZZ IZ PLOČA

0

JAZZIANANa Youtube-a kanalu Portala Rogotin objavljen je album KLAPE LUKA PLOČE, JAZZIANA DALMATICA nastao 2016. Poseban gost na tom albumu je Matija Dedić, a album je posebno zanimljiv zbog inovativnosti, kombinacija jazz-a i dalmatinskog pjevanja.

Predlažemo da preslušate ovaj izvrsan uradak od 12 skladbi, a  u tekstu ispod možete dobiti više stručnih glazbenih podataka iz knjige prof. Ivice Kaleba.


Predgovor zbirke pjesama ISKORACI I NOVI SUSRETI

ISKORACI I NOVI SUSRETI

Zbirka pjesama pod naslovom ISKORACI I NOVI SUSRETI predstavlja snažan odmak od onog tipa dalmatinskog pjevanja a capella, koje je još uvijek opterećeno nacionalno-romantičnim ozračjem i koje je sklono podilaziti manje obrazovnoj, takozvanoj široj publici.
Ovdje se pak ono konvencionalno nastoji zamijeniti novim tekstualno-glazbenim iskoracima, koji su u nizu aspekata bliži suvremenom dobu. Dinamičnost vremena u kojem živimo potiče afirmaciju eksperimenata i pozitivne provokacije te dominaciju pokreta u gotovo svim područjima ljudske djelatnosti.
Mijenjati stoljećima uvriježeni ritam dalmatinskog pejvanja a capella nije ni jednostavno ni zahvalno. No, usprkos svemu, nastojao sam to postići, primarno koristeći elemente jazza. U glazbenoj horizontali to su, primjerice, OSTINATNI BAS (uporni bas) ili WALK BAS (hodajući bas), izražajno izvedeni najčešće neutralnim slogovima (ću, du, ru).
Ivica_KalebTežio sam osnažiti i glazbenu vertikalu (harmoniju) uz češću uporabu septakorda i njihove slobodnije povezanosti pa i širu primjenu polifonog sloga.
Posebnu motivaciju i inspiraciju za oblikovanje baš ovakve zbirke treba zahvaliti i suradnji s gospodinom Matijom Dedićom, koji je intrumentalno oplemenio većinu ovih pjesma. Te pjesme se mogu naći i na CD-u JAZZIANA DALMATICA u izdanju Croatia recordsa.
Uvjeren sam da mediteranska melodika u suodnosu s elementima jazza može iznjedriti veoma zanimljiva i inspirativna glazbena djela, koja će relativno lako pronaći put do svoje publike.
Ova je zbirka prije svega namijenjena glazbenim voditeljima koji žele nešto drugačije, a ponekad i više i teže, za svoje nadarene pjevače.

Autor Ivica Kaleb
Share.

About Author

Comments are closed.