POSLOVNI PRIHODI LUKE PLOČE U 2018. GODINI MANJI 11,4 POSTO

0

Grupa Luka Ploče je u 2018. ostvarila poslovne prihode u iznosu od 213 milijuna kuna, što je 11,4 posto manje u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Ukupno je prekrcano 3,15 milijuna tona robe, što je jedan posto manje u odnosu na 2017., a ponajviše je rezultat pada u prekrcaju tekućih tereta, prenosi Jutarnji list.

Dok je prekrcaj robe kod generalnih i rasutih tereta rastao, prekrcaj tekućih tereta u 2018. bio je 37 posto manji u usporedbi s 2017. Glavni razlog pada prekrcaja je havarija na brodoprivezu za tekuće terete, što je rezultiralo nemogućnošću prihvata brodova s tekućim teretima u razdoblju od kolovoza do početka studenoga.

Profitabilnost iskazana kroz operativnu dobit i EBITDA su pale, no računovodstvena neto dobit u 2018. veća jei iznosi 3,2 milijuna kuna (u 2017. je iznosila samo 1,3 milijuna kuna kao rezultat knjiženja negativnih tečajnih razlika od 7,8 milijuna kuna). Kompanija je izrazito nisko zadužena.

Ova je godina počela neuobičajeno dobro: prihodi od djelatnosti u prvom tromjesečju porasli su 32 posto, a ukupni prihodi od prodaje 74 posto u odnosu na isto razdoblje 2018. Profitabilnost je time uvelike porasla te je neto dobit iznosila 5,1 milijun kuna (0,6 milijuna kuna u prvom kvartalu 2017). Od 1. veljače 2019. Luka Ploče ima novu upravu a početkom godine investicijska javnost obaviještena je da je Energianaturalis d.o.o. prešla prag od 25 posto temeljnog kapitala u Luci Ploče d.d. i da je prema Zakonu o preuzimanju dioničkih društava nastala obveza za objavu ponude za preuzimanje.

No, ta ponuda još nije objavljena, a u revizorskom izvješću stoji napomena da je ponuđač (Energianaturalis) u obvezi pribavljanja posebne suglasnosti Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) te da stoga postoji mogućnost da ponuda za preuzimanje ne bude objavljena ako ponuđač ne ishodi takvu suglasnost.

Share.

About Author

Comments are closed.