DENIS BATINOVIĆ – „NE BOJIM SE ZA USPJEH MOJE ZEMLJE PO KOJOJ HODAM I KOJU LJUBIM“

0

Split ima Runjića, Ljubu Stipišića, Stanića, Sinjani Čačiju, Šibenik Dedića, Jurasa,Šarca, Komiža Fiamenga, Blaćani Popadića, Velalučani Barčota, Dubrovnik Jusića, a dolina Neretve Denisa Batinovića Pekmu, 44-ogodišnjeg pjesnika iz Ploča čije pjesme su izvodili i izvode najbolji hrvatski pjevači i čije pjesme su objavljene od školskih do raznih drugih nakladnika. Spominje se u Oliverovoj jedinoj biografiji Zlatka Galla “Južnjačka utjeha” do knjige “Kozmički Dalmatinac” Dražena Vrdoljaka retrospektiva najboljih Oliverovih pjesama.

Denis Batinović Pekma

Denis Batinović Pekma

Oliver s Pekminom pjesmom u „Olympiji“

Denis Batinović Pekma, zaposlen kao referent za kulturu u Pučkom otvorenom učilištu u Pločama, koji živi po dalmatinski – „ribom, tercom vonja kuća, Dalmacije puna pluća“, u zadnjih nešto više od dva desetljeća autor je oko 240 uglazbljenih pjesama i dobitnik niza nagrada. Promišlja prolaznost, svjestan da samo zaustavljena riječ, po mogućnosti i otpjevana, dobije dodatnu vrijednost, promatra svakodnevicu dalmatinskog čovjeka i plete „mrižu“ svojih „pisama“.

Oliver i Pekma

Oliver i Pekma

Koje su izvodili i izvode Oliver Dragojević, Vinko Coce, Tedi Spalato, Đani Stipaničev, Ivo Gamulin, Doris Dragović, klapa Sinj, FA Linđo, klapa Ragusavecchia, Trio Gušt, klapa Intrade, Mladen Grdović, Marko Škugor, Marija Husar i RicadoLuqie, Grupa Galeria, klapa 7 Kaštela, KUD Filip Dević Split, Klapa Žrnovnica, klapa Ardura Zadar, Dražen Žanko, klapa Versi Split, Rafo, cijeli cd posvećen trostrukom prvaku Europe automobilskom as-u Niki Puliću i mnogi drugi.

Detalj sa splitskoga koncerta na Poljudu

Detalj sa splitskoga koncerta na Poljudu

„Nadahne me jača sila, priroda i ljubav prema pisanju i skladanju, a rezultat je pisma. Tu nema priko veze, pisma mora biti kvalitetna, a posebno sam ispunjen zadovoljstvom kada vidim da moja pisma izaziva emocije kod ljudi“,  iskreno će pločanski pjesnik koji priča i piše na čakavškom dijalektu.

Denis Batinović, Jakša Fiamengo i Mojmir Čačija

Denis Batinović, Jakša Fiamengo i Mojmir Čačija

Pekma se, ne bez ponosa, sjeća nezaboravnih trenutaka iz pariške dvorane „Olympia“ kada je Oliver uz pratnju Matije Dedića izvodio njegovu pjesmu „Kad u te nestane mi vire“. Za velolučkog Pjevača u vječnosti Pekma je napisao i “Izgubljena rič“.

„Oliver je svitlo Dalmacije i primjer da nije srića da puno imaš, nego da ti malo triba“,rekao je Pekma. Preko milijun pregleda ima pjesma “Uvik ću te svojom zvati” koju sad možemo čuti u obradi Marka Škugora, a nema bolje klape koja je nema u svom repertoaru.

Matija Dedić i Pekma

Matija Dedić i Pekma

Najveće Hajdukove legende odlaze uz „Kada umren“

Pekma je za još jednog legendarnog pjevača Vinku Cocu napisao pjesmu „Kada umren umotan u bilo“. Ta je pjesma postala još jedna himna Hajduka, a koliko se poklonicima „Majstora s mora“ uvukla pod kožu najbolje svjedoči činjenica da se najveće legende splitskoga kluba opraštaju upravo uz riječi te pjesme. Tako su uz „Kada umren umotan u bilo“ pokopani Miroslav Vardić, član Hajdukove šampionske momčadi iz 70/71 u dalekoj Nizozemskoj, šjor Špaco Poklepović, velikan Hajduka i hrvatskog nogometa, Tomislav Ivić, najtrofejniji trener „bilih“, Vladimir Beara, proslavljeni vratar Hajduka, Žan Ojdanić, legendarni vođa Torcide i drugi. Pekma se „tvrdoglavo“ drži za rukohvat tradicije, uz njegovu Neretvu, tu su Hajduk, Dalmacija i Hrvatska.

Jure Stanić, Pekma, Coce, Artemija i Fiamengo

Jure Stanić, Pekma, Coce, Artemija i Fiamengo

Još 1998. godine duhovna nadahnuća vodila su ga do prve uglazbljene pjesme „Hrabro veslaj Neretvom“, posvećene sada već svjetski poznatom neretvanskom spektaklu Maratonu lađa. „U stvaranju te pisme vodio me trud i volja moga neretvanskoga svita. Gledajući dicu na kornjižudi se pripijaju uz materine skute, primijetio sam da im usne nisu slobodne, da im glas može parat riku, a suza biti veća od vršve. „Hrabro veslaj Neretvom, čast je vozit maraton, ako i ne dođeš prvi, nemoj da ti bude ža, s tobom se ponosi cila Neretva“, riči su koje sam zamišlja gledajući moj svit uz riku“, prisjeća se Pekma.

Zdenko Runjić, Pekma, Rafo i Gusari s Neretve (Skuša, Grunf, Vedro, Dado Žderić, Dario Suton, Ino i Ivan Đelmić)

Zdenko Runjić, Pekma, Rafo i Gusari s Neretve (Skuša, Grunf, Vedro, Dado Žderić, Dario Suton, Ino i Ivan Đelmić)

„Puna je Neretva hrabrih, odlučnih i pametnih ljudi. Njena ljepota temelj je svima nama. Imamo originalnost volju i dišpet, „maštral“ za gorivo. Najveći potencijal su moj svit i moj vridni narod. Ne bojim se za uspjeh moje zemlje po kojoj hodam i koju ljubim – Neretvu, Dalmaciju i Hrvatsku“, poručio je na kraju Denis Batinović, čiju najnoviju pjesmu „Jutro jutra mog“ upravo ovih dana izvode Tedi Spalato i Branko Medak.

Cijeli tekst u tiskanom izdanju o Denisu Batinoviću Pekmi možete pročitati u novom broju Dubrovačkog vjesnika, koji će na pločanskim kioscima biti u petak ujutro!

Ado i Pekma igraju karte u prostorijama Torcide Ploče

Ado i Pekma igraju karte u prostorijama Torcide Ploče

Foto: Bernard Čović i privatni album Denisa Batinovića Pekme

Share.

About Author

Comments are closed.