DOLINA NERETVE STRAHUJE OD POJAVE OSPICA KOJE HARAJU U SUSJEDNOJ HERCEGOVINI

0

Dolina Neretve strahuje od pojave ospica koje haraju u susjednoj Hercegovini. Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo u Hercegovačko-neretvanske županije, evidentirano je 14 slučajeva novih obolijevanja od ospica (morbila). To je dovoljan razlog za uzbunu u dolini Neretve budući je velika frekvencija kretanja stanovništva preko granice.

Epidemiolog županijskog zavoda za javno zdravstvo, dr. Miljenko Ljubić ističe da za sada na području Dubrovačko-neretvanske županije nema ospica ali s obzirom na okruženje i to da su se ovih dana pojavile i u Splitu realno je očekivati bolest, poglavito među malom djecom.

Stoga dr. Ljubić poziva roditelje da provjere cjepni status djeteta protiv morbila (ospica). On naglašava da je prošle godine zbog pojave ospica u Dubrovniku povećana procijepljenost djece, međutim, ove godine procijepljenost  opada jer roditelj opet ne cijepe djecu, pojansio je dr. Ljubić naglašavajući da imunizacija štiti od oboljenja i djecu i odrasle. No, ako u kojem slučaju do oboljenja i dođe, klinička slika cijepljenih osoba je puno blaža u odnosu na necjepljene.

Od ospica uglavnom oboljevaju mala i necijepljena djeca. Virus morbila ima visoki stupanj patogenosti i zaraznosti te postoji opasnost da se bolest proširi na osjetljive osobe one koje nisu bolest preboljele ili se nisu cijepile, pojašnjava dr. Ljubić.

MRP cijepljenje protiv ove bolesti pruža učinkovitu zaštitu, a provodi se prema Programu obveznog cijepljenja, nakon navršenog 12. mjeseca života i kod upisa u prvi razred osnovne škole.

Morbili spadaju među najčešće zarazne bolesti u mnogim područjima svijeta. Vodeći su uzrok smrti male djece među bolestima koje se mogu spriječiti cijepljenjem. Tijekom 2013. godine u zemljama EU/EEA  zabilježeno je gotovo 10.000 oboljelih od morbila među necijepljenom populacijom. Trenutno osim u BiH,  prisutan je i povećan broj oboljelih od morbila u Latviji, Nizozemskoj i Danskoj, također među necijepljenom populacijom.

Morbili su najkontagioznija zarazna virusna bolest, koja se širi direktnim kapljičnim putem preko kapljica koje izlaze iz nosa ili ždrijela inficirane osobe (kihanjem, slinjenjem, kašljanjem).

Inkubacija bolesti iznosi prosječno 14 dana (7-18 dana), a osoba je zarazna četiri dana prije izbijanja osipa i još 4 dana nakon izbijanja osipa.

Bolest se uglavnom manifestira povišenom tjelesnom temperaturom, konjuktivitisom, hunjavicom, kašljem i karakterističnim makulopapuloznim osipom po koži i bukalnoj sluznici (Koplikove pjege). Od trećeg do sedmog dana bolesti izbija osip, najprije na licu, pa trupu i ekstremitetima, nakon čega se može javiti sitno perutanje kože. Bolest ima teže simptome u odrasloj, nego u dječjoj dobi. Moguće je da se bolest komplicira upalom uha, pluća ili vrlo teškom upalom mozga (subakutni sklerozirajući panencefalitis).

Sigurna prevencija bolesti je MRP cijepljenje, koje se redovno provodi kod djeteta s navršenih 12 mjeseci života  kod izabranog pedijatra ili školska djeca kod liječnika školske medicine u Zavodu za javno zdravstvo, naglasio je epidemiolog, dr. Miljenko Ljubić.

Piše: Stanislav SOLDO/Slobodna Dalmacija

Share.

About Author

Comments are closed.