OLEG BUTKOVIĆ TVRDI: Pristupne ceste biti će završene u roku!?

0

Hrvatske ceste su i kod Pelješkog mosta i kod pristupnih cesta uračunale moguće žalbe, tužbe i slično, a sada treba pričekati odluku suda vezano uz žalbe, no svi će radovi biti gotovi u zadanim rokovima, izjavio je uoči sjednice Vlade ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković.

Odgovarajući na pitanja novinara prije sjednice Vlade o sudskim postupcima vezanima za žalbe oko pristupnih cesta, Oleg Butković  istaknuo je da “smo se na to naučili i ništa se ne događa što već nismo vidjeli”, kao i da “nitko, pa ni hrvatska Vlada, premijer, ministar, a ni direktor Hrvatskih cesta, ne može i ne smije utjecati na neovisne odluke suda i Državne komisije za javnu nabavu jer su to neovisna tijela, donosi HRT.

– Jedino mogu apelirati na te institucije da donesu odluku što prije – rekao je Butković.

Na pitanje novinara kada će se znati tko će biti izvođač pristupnih cesta, kazao je da sud ima 30 dana da donese odluku o žalbama.

– Prema mojim saznanjima, tužba je podignuta 15. svibnja, što znači da bismo do 15. lipnja prema zakonu trebali imati odluku suda, odgovorio je Butković, dodajući da će Hrvatske ceste onda donijeti odluku o odabiru. Ona strana koja nije odabrana opet ima rok za žalbu, koja zatim ide u Državnu komisiju za provedbu postupaka javnih nabava.

Budući je riječ o velikom infrastrukturnom projektu koji je sufinancirao EU, Butković je rekao da imaju rok od 30 dana da to riješe. A onda opet, ako žalba bude odbijena, Hrvatske ceste potpisuju ugovor o građenju, a strana koja se žalila i nije zadovoljna može ići sa žalbom na Upravni sud, ali to ne zaustavlja početak radova, donosi HRT.

Na pitanja novinara o rokovima gradnje i završetku tog posla nije konkretno odgovorio, poručujući samo da je sve definirano u natječaju i da sve ondje piše.
Najnoviji zaplet oko početka gradnje pristupnih cesta Pelješkom mostu nastao je nakon što je grčki Avax sredinom svibnja podnio tužbu Visokom upravnom sudu (VUS) protiv rješenja Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave kojim je poništena odluka Hrvatskih cesta da dionicu pristupne ceste Pelješkom mostu gradi ta tvrtka.

VUS je potvrdio da je 16. svibnja zaprimio tužbu Avaxa, koji se donedavno zvao J&P Avax. U skladu sa Zakonom o javnoj nabavi, odluka u upravnom sporu mora se donijeti 30 dana od dana podnošenja uredne tužbe, osim u slučaju postojanja izvanredno opravdanih okolnosti. To znači da bi odluka trebala biti donesena najkasnije do 16. lipnja.

Share.

About Author

Comments are closed.