PROSLAVLJEN DAN GRADA PLOČA

0

Polaganjem vijenaca predstavnika Grada Ploča, policije, vatrogasaca, braniteljskih udruga i drugih na gradskom groblju Laniština i kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima, te svečanom sjednicom na kojoj su uručene nagrade ovogodišnjim laureatima, proslavljen je Dan Grada Ploča.

U ispunjenoj dvorani Doma kulture, predsjednik Gradskog vijeća Niko Orepić kratko je izložio projekte realizirane ili započete u protekle dvije godine od kada je na vlasti sadašnja koalicija SDP, NL Niko Orepić, HSS i Pločanska stranka. Istaknuo je kako pojačane aktivnosti daju rezultate na svim područjima, te poručio kako treba vjerovati u uspjeh. Orepić se posebno zahvalio ministru obrane Damiru Krstičeviću za nesebičnu pomoć inženjerije HV-a na radovima u Tehničkoj radionici, sidrištu i plaži, prostoru za koji postoje ambiciozni planovi.

Gradonačelnik Ploča Mišo Krstičević (SDP), osim podsjećanja na projekte, istaknuo je inzistiranje ove vlasti na transparentnosti u radu, te se dotaknuo i aktualnog problema s odlagalištem otpada Lovornik u Baćini, gdje bi se, prema planovima Ministarstva zaštite okoliša, a uz otvoreno negodovanje ovdašnje javnosti, trebao odlagati otpad iz Dubrovnika i Metkovića do izgradnje Županijskog centra za odlaganje otpada za koji je tek ishodovana lokacijska dozvola, iako je trebao biti završen prošle godine. „Na žalost, punih deset godina na Lovorniku nisu riješeni imovinsko pravni odnosi, što je sada konačno napravljeno. Neću se skrivati iza ničijih propusta, nadam se da ćemo oko ovog pitanja svi imati zajednički stav jer nama aktualni prijedlog nije prihvatljiv“, rekao je Krstičević. Gradonačelnik Ploča posebno se zahvalio dvojici svojih pomoćnika. Ivanu Mareviću i Zoranu Majstroviću, djelatnicima gradske uprave, predsjedniku Vijeća, gradskim vijećnicima i ravnateljima javnih ustanova i trgovačkih društava za do sada realizirane i pripremljene projekte, nakon čega je o dosadašnjim rezultatima rada ove vlasti prikazana video projekcija.

Nakon toga Krstičević je uručio nagrade ovogodišnjim laureatima. Skupne nagrade pripale su karate klubu „Porto Tolero“ za izniman doprinos u razvoju i promociji športa i športske kulture i šahovskom klubu „Ploče“ za izniman doprinos u razvoju i promociji športa i športske kulture. Osobne nagrade pripale su Zoranu Marinoviću, za iznimna postignuća na području medijske kulture i fotografske umjetnosti, te doprinosu u promociji Grada Ploča, i Željku Garmazu, za izniman doprinos na području književnog stvaralaštva i humanitarnog rada te promociji Grada Ploča. Nagradu Grada Ploča za životno djelo gradonačelnik je uručio prof. Ratomiru Vujoviću za izniman doprinos u razvoju znanosti, odgoja i obrazovanja u Gradu Pločama.

Prof. Vujović rođen je 1941. godine u izbjeglištvu u mjestu Duvare kod Vučitrna. Nakon završene osnovne i srednje škole i odsluženja vojnog roka diplomirao je na fakultetu Fizike i Strojarstva u Rijeci. Roditelj je sina, izvanrednog profesora na Pomorskom fakultetu u Splitu, i kćeri, profesorice engleskog jezika i prevoditeljice u Zagrebu. Po završetku fakulteta i kraćeg rada u srednjoj školi u Ogulinu 1971. seli se s budućom suprugom u Ploče, gdje je u tadašnjoj tek otvorenoj Prirodno–matematičkoj gimnaziji opremio kabinet fizike, čime je započeo njegov izniman i cijenjen  četrdesetogodišnji rad. U razdoblju od 1976.–1980. bio je ravnatelj srednje škole, a kasnije i tajnik zajednice usmjerenog obrazovanja Grada Ploča.  Brojni uspjesi i pohvale, a prije svega velika posvećenost i ljubav prema fizici i radu općenito, osigurali su prof. Vujoviću da bude unaprijeđen prvo za mentora, a potom za savjetnika za fiziku od tadašnjeg Ministarstva prosvjete i kulture RH. Tijekom dugogodišnje karijere mnogi od njegovih učenika postali su doktori znanosti, profesori na fakultetima, istaknuti političari i znanstvenici. Prof. Vujović zahvalio se Gradu Ploče, gradskim vijećnicima koji su ga jednoglasno podržali, brojnim generacijama svojih učenika s kojima je proveo mnogo vremena i uložio mnogo rada, te svojoj supruzi koja je ponekad mislila, kako je istaknuo profesor, da se on oženio za školu, a ne za nju. Željo Garmaz je pak istaknuo kako jedna učionica u školi za tisuću djece u selu Kivumu u Ruandi, a čiju je izgradnju financirao upravo on sa svojom suprugom, nosi ime Ploče.

Comments

comments

Share.

About Author

Comments are closed.