NA LOVORNIKU OTPAD SAMO S PODRUČJA GRADA PLOČA I OPĆINA GRADAC I SLIVNO – TRAŽI SE OČITOVANJE GRADSKOG VIJEĆA

0

Na odlagalište otpada Lovornik u Baćini može se, do njegovog zatvaranja, odlagati otpad samo s područja Grada Ploča i općina Slivno i Gradac, kako je to i sada, a Gradsko vijeće Ploča treba donijeti odluku o zabrani odlaganja otpada na Lovorniku s područja drugih jedinica lokalne samouprave. Zaključci su to Građanske inicijative S.O.S. Baćinska jezera koju čine Ekološka udruga Pijavica Baćina, Udruga Lijepa naša Ploče, mjesni odbori Baćine, Peračkog Blata i Ploča, Udruga branitelja Baćine, GI Pravo na zdrav život, Udruga za očuvanje tradicijskih vrijednosti Baćine, Udruga Plokara Bristova Doca Baćina, Udruga lađara Baćine i drugi pojedinci.

Građanska inicijativa S.O.S. Baćinska jezera održala je sastanak jer je Dinamikom i redoslijedom zatvaranja odlagališta neopasnog otpada na području RH, Ministarstva zaštite okoliša, predviđeno da se otpad iz Dubrovnika i Metkovića, nakon zatvaranja tamošnjih odlagališta, odvozi u Baćinu sve do izgradnje Županijskoga centra za odlaganje otpada, projekta koji je daleko od realizacije.

„Kristalno je jasno, prije zatvaranja, Lovornik treba najprije sanirati, jer onečišćuje Baćinska jezera. Lovornik u puno većoj mjeri zagađuje okoliš nego druga odlagališta, zbog krškoga tla i propusnosti. Nitko ne želi da se u njegovo mjesto donosi otpad iz drugih jedinica lokalne samouprave pa tako ni mi. Vjerujem da će resorno Ministarstvo napraviti korak unazad. Ne želim da se stekne dojam da je ministar Tomislav Ćorić, naš Pločanin, imao lošu namjeru i natovario nam smeće, jer do sada nam je pomagao. Riječ je prvenstveno o neshvaćanju specifičnosti ovoga područja“, rekao je gradonačelnik Ploča Mišo Krstičević.

Bivši predsjednik Udruge Pijavica Toni Krilić podsjetio je na veliki požar na Lovorniku 2006. godine i na ogromne napore da se on ugasi. „Gradski oci obećali su još tada rješenje ovoga problema, ali sada smo u goroj situaciji nego 2006. i prijeti nam opasnost da postanemo županijski deponij“, istaknuo je. Sadašnja predsjednica Pijavice Iva Marinović Franić u podužem, argumentiranom izlaganju, među ostalim je istaknula kako Natura 2000 štiti Baćinska jezera koja su od Lovornika udaljena samo 150 metara. Podsjetila je kao su stručnjaci prije tri godine na raznim lokacijama u blizini Lovornika puštali boju, koja se nakon 4 dana i 20 sati pojavila u Mindelu, jednom od jezera. Također je istaknula da bi s otpadom iz Dubrovnika i Metkovića Lovornik bio pun za dvije godine.

Predsjednica Turističke zajednice Ploča Maja Erak naglasila je kako je gradskome području u zadnje tri godine porastao broj turista i broj noćenja, a kada je riječ o Baćini, broj noćenja je s 8 588 u 2016. porastao na 13 575 u prošloj godini.

Vitko Tomašević najviše je od prisutnih inzistirao na nužnosti donošenja dokumenta koji će garantirati da otpad s juga županije i iz Metkovića neće završiti u Baćini. Tomašević je podsjetio kako Direktiva EU obvezuje države na rješavanje pitanja otpada, da Hrvatska kasni zbog inertnosti resornog Ministarstva koje sada pritišće jedinice lokalne samouprave. Prozvao je i Županiju, ali i one koji su na lokalnoj razini propustili učiniti potrebne korake. Ukazao je kako Grad nije trebao potpisivati Elaborat zaštite okoliša u kojem se predviđa prihvaćanje otpada s drugih područja, iako je to, kako mu je odgovoreno, bilo nužno zbog dobivanja lokacijske dozvole za sanaciju. „Nadam se da nećemo doći u situacija da građani moraju reći svoje, jer to ne bi bilo poželjno“, zaključio je Tomašević.

Ivo Karamatić je rekao kako je vodocrpilište Klokun, koje vodom opskrbljuje Grad Ploče i Općinu Gradac, a u sezoni je to 30 tisuća ljudi, direktno vezano s Baćinskim jezerima i to je dodatna opasnost. „Koliko god sanacija bila dobro napravljena, nema potpune garancije. Moramo znati da nećemo moći zatvoriti Lovornik dok se ne napravi Županijski centar za odlaganje. A kad će to biti, ne možemo znati, jer nam županijske vlasti godinama prodaju maglu“, rekao je Karamatić, istaknuvši da je upravo „pala“ okolišna dozvola za Županijski centar za odlaganje otpada Primorsko-goranske županije.

Na rješavanje ovoga problema apeliarao je Ivan Đelmić, koji je otvorio obrt prije šest godina i vozi turiste iz Velike Britanije, Engleske i drugih zemalja, kojima ne zna objasniti odakle crna voda u jezeru. Ana Musa smatra da je resorni ministar morao znati specifičnosti Lovornika kada je donosio odluku, te da treba napraviti sve što je potrebno da Ploče ne postanu septička jama Dubrovačko-neretvanske županije.

Gradonačelnik Krstičević je rekao kako zabrinuti građani mogu mirno spavati jer niti jedna odluka lokalne vlasti neće omogućiti prostor za dovoženje otpada u Ploče. O svemu bi, najavljeno je, ubrzo stav trebalo zauzeti pločansko Gradsko vijeće.

Share.

About Author

Comments are closed.