BAĆINCI BRIŽNO ČUVAJU STOLJETNU TRADICIJU PLOKANJA

0

Hvale vrijednu i rijetku tradiciju čuvaju mještani Baćine, što su pokazali i ove subote u zaseoku Franići Bristova Doca, gdje je održan tradicionalni 22 po redu, turnir u plokanju. Gledatelji su, osim u bogatom izboru jela i pića,  posebno uživali u vještinama starih i mladih natjecatelja koji su pokazivali umijeće bacanja kamena.

Naime, plokanje je drevna igra u Baćini, stara preko stotinu godina. Slična je boćanju, a igra se pomoću kamenih plovki, koje se bacaju da budu što bliže „leku“.U starim vremenima igrala se na seoskim putovima i ledinama, a kamenje se uzimalo s kamenih zidova, „međa“. Igra je nekada, kao i danas, služila da se ljudi druže, neki su kartali, a nekima je bio draža fizička relaksacija u pauzama čuvanja koza i ovaca.

Zaljubljenici tradicije iz Baćine nisu htjeli dopustiti da se plokanje ugasi, iako je bilo prekida tijekom Prvoga i Drugoga svjetskog rata, te Domovinskoga rata.Naprotiv, da bi bili što sigurniji da će tradicija nastaviti živjeti, 1997. godine godine osnovali su Plokarsko društvo Bristovadoca, na čijem su se čelu do sada izmijenili mnogi zaljubljenici u ovu igru, poput Marka Barbira, Vitka Tomaševića, Ivice Benića – Ike, prošloga predsjednika u trajanju od tri godine Jure Katića, sadašnjega predsjednika Tonija Jerkovića – Sove i drugih, među kojima treba istaknuti Jozu Bogunovića, koji je proglašen počasnim predsjednikom Društva.

Prije 22 godine usvojena su i određena pravila, koja se vremenom ipak korigiraju. Prošle je godine odlučeno da plovka ne može biti teža od pet kilograma. Do sada, naime, nije bilo ograničenja težine. Ovo pravilo znači i manje posla u pripremi za natjecanje, jer igrači posebnu pažnju posvećuju obradi kamena, kako bi postigli što bolje rezultate.

Iako to nije najvažnije, spomenimo da je ove godine prvo mjesto osvojila ekipa „A je to“, druga je bila ekipa „Capitano“, a treća „Lacus“.

Share.

About Author

Comments are closed.