„NEĆE NAS ŽRTVOVATI ZBOG ZLATNE KOKE DRŽAVNOGA PRORAČUNA“

0

Rasprava prepuna emocija, prozivanja i optužbi odvijala se u, na trenutke, naelektriziranoj atmosferi u Domu kulture u Pločama, vezano uz Dinamiku zatvaranja odlagališta neopasnog otpada. Prezentaciju je organiziralo Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, a prisutnima je, nakon same prezentacije, na raspolaganju bio resorni ministar, inače Pločanin, Tomislav Ćorić, sa svojim suradnicima.

Ministar je prisutne upoznao s problematikom gospodarenja otpada, stanjem u dolini Neretve, a posebna pažnja posvećena je odlagalištu Lovornik u Baćini, gdje bi se trebao odlagati otpad iz Dubrovnika i Metkovića, nakon zatvaranja tamošnjih odlagališta, do izgradnje Županijskog centra za gospodarenje otpadom Lučinorazdolje. Ćorić je naglasio kako je nastavio kreirati sustav koji je započeo njegov prethodnik Slaven Dobrović, vodeći se kriterijima struke (IGH). U tom smislu je u veljači prošle godine održan sastanak u Dubrovniku, na kojem su bili gradonačelnici i načelnici iz Dubrovačko-neretvanske županije, nakon čega je, rekao je ministar, konačni dokument pušten u raspravu. Iz Grada Ploča nije bilo primjedbi, a u ožujku je Grad potpisao ugovor s Fondom za zaštitu okoliša u kojem se obvezuje  proširiti Lovornik i primati dodatni otpad. „Lovornik je devet godina stariji od mene, već gotovo pet desetljeća nije saniran i mi sada radimo na tome. Temeljem objektivne analize procijenjeno je da ima najveći potencijal i da bi mogao neko vrijeme solidarno preuzeti odgovornost po pitanju odlaganja otpada“, rekao je Ćorić.

Kanonada je započela odmah i na udaru su se našli ministar i gradska vlast, a tijekom daljnje rasprave na streljani je ostao samo ministar. Severin Krželj je poručio ministru i gradskim ocima da se srame. Damir Giljević je prozvao gradonačelnika Ploča Mišu Krstičevića, gradske vijećnike, posebice one iz njegove Baćine, stranke u gradu koje godinama u svojim programima imaju sanaciju i zatvaranje Lovornika, što se još nije dogodilo, a ministru Ćoriću je poručio da još ima šanse da ga u ovome gradu pamte do dobrome.

Iva Marinović-Franić (SOS Baćinska jezera) najavila je poduzimanje potrebnih radnji na sprječavanju najavljenog ekocida i govorila je o značaju Baćinskih jezera za turizam i poljoprivredu. „Političke strukture se mijenjaju,a  sve ostaje isto. Prvi stanovnici žive 450 metara od Lovornika, koji bi, s otpadom iz Dubrovnika, bio pun za dvije godine. Nećemo dozvoliti da postanemo žrtveni jarci Dubrovačko-neretvanske županije i da nas žrtvuju zbog zlatne koke državnog proračuna“, rekla je Marinović-Franić.

Joško Žderić je otklonio svaku mogućnost dovoženja dodatnog otpada u Baćinu, a za Maju Erak nespojivo je smeće sa razvojem turističkih i poljoprivrednih djelatnosti. Snježana Đelmić, koja se godinama bavi turizmom, poručila je Dubrovčanima da pitanje otpada riješe na svom području novcem zarađenim od snimanja filmova u gradu.

Sergije Krilić pohvalio je ministra Ćorića, zajedno s Vlahom Orepićem, što se izborio za odštete bivšim radnicima Plobesta, ali ga je upozorio da će Baćinci leći na magistralu kako bi spriječili dovoženje otpada na Lovornik. „Kamioni će morati prijeći preko nas, nemojte da vas ljudi proklinju, jer Lovorniku prijeti opasnost da postane Černobil“, rekao je Krilić. Ante Šendo i Josip Bačić, direktor županijskog Centra za gospodarenje otpadom, koji treba biti gotov do 2023. godine, konfrotirali su se oko realnosti realizacije te investicije u predviđenom roku.

Ana Musa je podsjetila kako su Baćinska jezera zaštićena Naturom 2000 i da će se, u slučaju potrebe, obratiti nadležnim europskim institucijama. Toni Krilić je, ispred branitelja Baćine, podsjetio koliko je bio njihov obol u obrani Domovine, i pozvao ih sada, kao i cijelu ovdašnju javnost, na drugu vrstu borbe, drugim sredstvima. Ministra je optužio da se ponio kao Poncije Pilat i da će, zbog viših interesa, postati grobar ovoga grada.

Ivo Karamatić umirivao je atmosferu, izrazio je razumijevanje za ministra koji je naslijedio probleme zbog sustava koji ne funkcionira, prozvao Županiju, kao nepotrebnu tvorevinu, koja deset godina bezuspješno rješava županijsko odlagalište, ali i pozvao Ćorića da korigira plan i da omogući razvoj turizma i poljoprivrede na Baćinskim jezerima.

Gradonačelnik Ploča Mišo Krstičević ispričao se ministru zbog riječi koje su mu tijekom rasprave bile upućene i pohvalio njegov dolazak u Ploče. „Ovo je izniman ljudski iskorak i način komuniciranja“, rekao je gradonačelnik, istaknuvši kako će o ovoj temi odluku donijeti Gradsko vijeće, a on osobno će biti protiv dovoženja otpada iz drugih jedinica lokalne samouprave na Lovornik, osim općina Gradac i Slivno, koje ga i sad dopremaju.

Ministar Ćorić je rekao kako nitko nije veći Pločanin od njega, podsjetio na doprinos njegovog ministarstva u pojedinim projektima, poput aglomeracije Ploče, vrijedne 200 milijuna kuna. Premda su za pravne osobe predviđene kazne od sto do 300 tisuća kuna za odbijanje primanja otpada, ministar je istaknuo kako do 2021. godine po tom pitanju neće biti promjena, te da se, s obzirom na planirano otvaranje Lučina razdolja 2023. godine ima vremena preispitati navode koji su se čuli u Pločama i vidjeti kako dalje.

Cijeli izvještaj možete pročitati u Dubrovačkom vjesniku, koji će biti dostupan već sutra ujutro na pločanskim kioscima!

Share.

About Author

Comments are closed.