OBAVIJEST POLJOPRIVREDNICIMA: Uočena je velika koncentracija lisnih uši na stablima mandarina!

0

Obilaskom nasada uočena je zaraza populacijom lisnih uši iznad gospodarskog praga štetnosti, obavještavaju iz poljoprivredne savjetodavne službe proizvođače mandarina, a prenosi portal LIKEmetkovic.hr

Za suzbijanje dozvolu imaju pripravci na osnovi:

  • klorpififosa:Nufos, , Reldan 22 EC
  • deltametrina: Decis 2,5 EC, Decis 100 EC, Scatto, Rotor Super
  • dimetoata: Rogor 40, Perfekthion, , Chromogor, Calinogor- karenca 120 dana
  • spirotreramata: Movento
  • oksamila: Vydate 10 L (putem navodnjavanja)

Za proizvođače u ekološkom sustavu proizvodnje registrirani su pripravci na osnovi piretrina : Piretronatura i biljke neem: NEEMAZAL® TS.

Za zaštitu od gljivičnih oboljenja antraknoze (Colletotrichumgleosporioides) i vršne truleži plodova (Alternaria citri) može se koristiti pripravak na osnovi mankozeba: Dithane DG Neotec.

U pojedinim nasadima uočena je zaraza  lovorovom štitastom uši, sivom štitastom uši agruma i narančinim crvcem. Za suzbijanje registrirani su pripravci: Movento, Pyxal, Brai,Proximo, Reldan 22 ECi uz dodatak okvašivača.

Štitaste uši moguće je suzbijati i pripravcima na osnovi mineralnog ulja ili parafinskog ulja, trgovačkog naziva: Mineralno svijetlo ulje, Bijelo ulje, Ovipron Top, Promanalneu ,Ovitex u koncentraciji 2%, a najbolji učinak se postiže kad se tretiranje ponovi 3 puta u razmacima od deset dana. Navedeni pripravci dozvoljeni su u ekološkom sustavu proizvodnje agruma.

Kod  primjene preporučenih sredstava za zaštitu bilja slijedite upute na etiketi sredstva za zaštitu bilja. Podaci o registriranim sredstvima za zaštitu bilja dostupni su putem web tražilice na  adresi: http://fis.mps.hr/trazilicaszb/

Upozoravamo na obvezu popunjavanja evidencije primijenjenih sredstava za zaštitu bilja, kao i na pravilno zbrinjavanje prazne ambalaže nakon uporabe.

Podsjećamo proizvođače da je izašao Pravilnik o provedbi programa potpore za proizvođače mandarina za 2019. godinu.

Prijava za potpore ide preko AGRONETA , a rok je 08.07.2019.

Korisnici potpore obvezni su tijekom provedbe Programa pridržavati se mjera propisanih:

  • Naredbom o poduzimanju mjera za sprječavanje širenja i suzbijanje Sredozemne voćne muhe – Ceratitiscapitata (Wiedemann) (»Narodne novine«, broj 73/18) i
  • Akcijskim planom o poduzimanju mjera za sprječavanje širenja i suzbijanje Sredozemne voćne muhe – Ceratitiscapitata (Wiedemann) u dolini rijeke Neretve za razdoblje od 2018. do 2021. godine.

Piše: Ivana TomacTalajić

Share.

About Author

Comments are closed.