ADNA BAKIJA STANKOVIĆ – SAMOZATAJNA AKADEMSKA KIPARICA ČIJE VRIJEME TEK DOLAZI

0

Mlada, talentirana i samozatajna akademska kiparica Adna Bakija – Stanković najbolji je dokaz da Gradac još krije vrijednosti koje će, jer tako mora biti, uskoro upoznati šira javnost.

Adna Bakija Stanković

Adna Bakija Stanković

Ova rođena Sarajka, koju je životni put odveo u malo mjesto na Makarskoj rivijeri, već ima preko 50 radova od gipsa, žice, jutanih vreća, krpa, kaširanoga papira, metala i bakra. Priroda i životne teme su ono što je privlači, a gračka javnost počela ju je upoznavati zbog njenog umjetničkog oslikavanja zidova jednog mjesnog kafića. Njena ljubav prema umjetnosti datira iz najmlađih dana.

Sjedeći akt juta

Sjedeći akt juta

„Kada sam bila jako mala djevojčica, još prije osnovne škole, često sam upotrebljavala indigo papir i već tada sam osjećala da ću jednoga dana biti umjetnica. U godinama koje su dolazile moja ljubav prema umjetnosti nije nestajala, naprotiv razvijala se i ispunjavala me. Imala sam i sreću što su me moji roditelji bezuvjetno podržavali, iako je kod njih bio prisutan strah da od toga neću moći živjeti“, prisjeća se Adna tih vremena.

Ležeći akt krpe

Ležeći akt krpe

Na odsjeku Kiparstva, primali su samo pet kandidata.  I Adna je bila među njima. U stvari, htjela je upisati Grafiku, ali je promijenila odluku na inzistiranje profesora Hasana Haljevca, koji ju je usmjerio na Kiparstvo. I nije se pokajala. „Htjela sam upisati i psihologiju, ali to ipak nije bilo moguće. Naime, studij koji sam već upisala tražio je da mu se potpuno posvetim, po cijele dan sa provodila na fakultetu i, na žalost, morala sam odustati od svoje druge ljubavi.

Iko na pauzi, Trenuci razmišljanja gips...

Iko na pauzi, Trenuci razmišljanja gips…

U Sarajevu je na Akadamiji provela tri godine, a onda je, za vrijeme ljetovanja u Gradcu, upoznala Nikšu, i došlo je do značajnih promjena u njenom životu. Prebacila se na splitski fakultet, u klasi akademskog kipara Kuzme Kovačića, i nastavila studirati po nešto drugačijem programu. Organizirala je izložbe i performanse, i kako sama priznaje, vizualna umjetnica Vlasta Žanić otvorila joj je  oči za modernu umjetnost.

9(2)

Nakon završetka studija vratila se u Gradac, na svijet je došla mala Leona, koja joj je, kao pravoj majci, potpuno zaokupila pažnju i vrijeme, pa je umjetnost neko vrijeme bila „na čekanju“. Leona je sada porasla, skoro su joj četiri godine i sa mamom već pomalo posjećuje razne izložbe u Gradcu. A Adna se za početak namjerava izboriti za status samostalnog umjetnika u Hrvatskoj, jer će joj taj status olakšati djelovanje. Radove je iz Sarajeva prebacila u Gradac. Trenutačno se nalaze u skladištu obiteljske kuće, a šira javnost moći će ih vidjeti 9. srpnja ove godine, kada će biti organizirana izložba u gračkome Arboretumu.

10(1)

„Inspiracije i stvaralačke energije mi ne nedostaje, trebalo mi je samo vremena, a sada ga konačno imam. Ovo je posao od kojeg nije lako živjeti, potrebna su značajna ulaganja u materijal, ali sve se prepreke savladaju kada radite ono što volite i što vas ispunjava. Važna mi je i podrška moje obitelji, a osim ljubavi prema poslu, neophodna je velika doza strpljenja i mirnoće“,  kaže Adna koja jedva čeka da realizira brojne ideje.

Borba konja  kaširani papir

Borba konja kaširani papir

Adna Bakija Stanković rođena je 1991. godine u Sarajevu, gdje je završila Srednju školu primijenjenih umjetnosti. Po završetku srednje škole dobila je povelju „Vlade Vojnovića“ za najzreliji kreativni rad u 2009. godini.

Auto portret  glina

Auto portret glina

Studirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, na odsjeku Kiparstva, a onda u Splitu na Umjetničkoj akademiji. Sudjelovala je na niz domaćih i međunarodnih skupnih izložbi i organizirala nekoliko samostalnih izložbi među kojima  jednu, u Splitu, 2013. godine, čini skupina od šest video radova i jednog performansa.

Torzo kaširani pair i gips

Torzo kaširani pair i gips

Inzistirajući da svoje radove okupi pod zajedničkim nazivom Ograničenosti, umjetnica je željela naglasiti  različite oblike ljudske sputanosti koju taj pojam implicira. Radovi koji su prikazivali umjetničine aktivnosti širokog dijapazona, od ocrtavanja linija mora na plaži, ostavljanja tragova u prirodi, posipanja ugljena po cesti, ulijevanja boje u jarak, bavili su se istom problematikom i nosili zaokruženu i sveobuhvatnu misao.

adna

Prije svega, u njima je sadržana kritika čovjekova nastojanja da se zaštiti, odnosno da zaobiđe sve ono što mu je strano i nepoznato, da povuče crtu i odijeli se od „neznane sile“.

Tekst o Adni Bakiji Stanković možete pročitati i u tiskanom izdanju u novom broju Makarske kronike!

Share.

About Author

Comments are closed.