OBAVIJEST MASLINARIMA: Zabilježen je let maslinovog moljca…

0

Na području Dubrovačko-neretvanske županije zabilježen je let maslinovog moljca (Prays oleae) 2. generacije u visokom intenzitetu i iznad praga štetnosti na području poluotoka Pelješca , Korčule, Dubrovačkog primorja i Konavala te je u narednim danima uputno je provesti suzbijanje. Na području doline Neretve štetnik se lovi nižem intenzitetu, te maslinare upućujemo na daljnje praćenje preporuka. Suzbijanje se provodi kad plod dostigne veličinu 4-5 mm, prenosi vijest LIKEmetkovic.hr

Za suzbijanje maslinovog moljca dozvoljeni su pripravci na osnovi :
fosmeta ( Imidan 50 WG)
dimetoata (Rogor 40, Chromogor, Perfekthion, Calinogor)
deltametrina (Decis 2,5 EC, Decis 100 EC, Poleci plus, Rotor super, Scatto, Ritmus)
Pripravci na osnovi deltametrina imaju slabiji učinak pri povišenim temperaturama.

U ekološkom sustavu proizvodnje i za korisnike plaćanja IAKS mjere OPERACIJA 10.1.8. Održavanje ekstenzivnih maslinika za suzbijanje maslinovog moljca može se primijeniti neki od pripravaka :
na osnovi piretrina Asset
na osnovi biljke neem Neemazal TS
na osnovi Bacillus thuringiensis subsp. Kurstaki: Baturad WP ,Biobit WP. Ovi pripravci djeluju na ličinke nižeg razvojnog stadija (L1 i L2), a zbog njihove fotolabilnosti suzbijanje se provodi u kasnim popodnevnim satima (predvečer).

Maslinari se upućuju na redoviti pregled maslinika na prisutnost maslinovog svrdlaša ( Rhynchites cribripennis) koji štetu pravi do okoštavanja koštice , a osobito je prisutan na kamenitim terenima i u zapuštenim maslinicima. Najbolje se vidi rano ujutro metodom trešnje grana na bijelu podlogu ili pregledom plodića –crni ubodi ili točkice . Dozvolu za suzbijanje maslininog svrdlaša u RH ima pripravak na osnovi aktivne tvari dimetoata: Rogor 40.
Pripravke primijeniti sukladno uputi na etiketi sredstva za zaštitu bilja.

Podaci o registracijama i dozvolama sredstva za zaštitu bilja nalaze se u Fitosanitarnom informacijskom sustavu Ministarstva poljoprivrede na adresi: https://fis.mps.hr/trazilicaszb/

Share.

About Author

Comments are closed.