FOTO I VIDEO: U Rogotinu proslavljen blagdan Tijelova

0

Na blagdan Tijelova u Rogotinu je održana tradicionalna misa s procesijom. Misu je predvodio župnik Rogotina  don Ivica Barišić.

Veliki blagdan u katoličkom kalendaru poznat je pod imenom Tijelovo. Pun naziv tog blagdana je Presveto Tijelo i Krv Kristova. Tim blagdanom želimo obnoviti svoju vjeru u osobu Isusa Krista, Bogočovjeka, koji je u određenom povijesnom času kao jedinorođeni Sin Božji postao povijesnom osobom. To je tajna njegova utjelovljenja. Bog je postao čovjekom; jedan od nas, s konkretnim tijelom, u njegovim žilama teče ljudska krv. „U svemu jednak, osim u grijehu“, reći će sveti Pavao o njemu.

Na današnji se blagdan sjećamo kako je Bog uzeo ljudsko tijelo da bi postao čovjekom. Bog je u Isusu svima nama dohvatljiv i blizak! Tajnu svojega utjelovljenja utkao je Isus na svojoj posljednjoj večeri u znakove kruha i vina, koji snagom njegove riječi postaju Tijelo i Krv Kristova, tj. sakrament euharistije, dar pričesti, hrana i piće. Posebno su pri tom naglašeni neki elementi tog sakramenta: kruh u obliku hostije, koji se pokazuje kod podizanja; kalež s vinom koji se jednako tako pokazuje vjernicima kao znak i dar.

Tijelovo želi osobito naglasiti istinu da je Isus pravi čovjek i pravi Bog. A kao čovjek da ima tijelo kao i mi. Ljudsko je tijelo dar, a isto tako obdareno mogućnosti da se daruje i razdaje.

Na sve to mislimo dok gledamo podignutu hostiju, dok klečimo pred svetohraništem, dok se svečano nosi pokaznica s Presvetim, dok pružamo ruku da primimo pričest. To je dar Kristova predanog tijela, dar njegove prolivene krvi; to je dar njegove neizrecive ljubavi za svakog od nas osobno! (fra Zvjezdan Linić).

Rogotinski župnik don Ivica Barišić je u svojoj propovijedi govorio o  važnosti pričesti i tome kao joj treba pristupiti s ozbiljnošću i poštovanjem.  Rekao je da je to bitno za svakog čovjeka, istaknuvši da svaki čovjek boluje od grešnosti, te da lijek leži u svetoj pričesti.

Za kraj je istaknuo primjer mnogih svetaca koji su godinama živjeli samo o svetoj pričesti. Što zapravo govori koliko je Bog svemoguć!

Po završetku mise mnoštvo vjernika se uputilo u procesiju  s Presvetim oltarskim sakramentom, a djeca su bacala cvijeće hodajući ispred svećenika kroz naše mjesto Rogotin.

Tekst i snimio: Ante Pejar (rogotin.hr)

 

Share.

About Author

Comments are closed.