KOMENTIRA NEVEN VICIĆ: Ivanu Marković, gradonačelnicu Supetra za premijerku!?

0

neven vicicU dijelu Socijaldemokratske partije Hrvatske, kako navode neki internetski portali sve se ozbiljnije razmišlja da se u slučaju pobjede na parlamentarnim izborima Ivanu Marković, gradonačenicu Supetra kandidira za predsjednicu Vlade u kojoj bi, u tom slučaju SDP imao odlučujuću riječ.

Zanemarimo načas činjenicu da treba prije skočiti pa reći hop, odnosno da SDP, zajedno sa mogućim saveznicima mora osvojiti većinu.

O budućoj predsjednici Vlade šira hrvatska javnost ne zna ništa ili bolje, zna veoma malo. Ipak, vjerujem da su mnogi, a i autor ovih redaka spada u tu veliku skupinu hrvatskih građana pozdravili njezinu promptnu reakciju glede ozbiljnog incidenta koji se dogodio u njezinu gradu u kojem je skupina delikvenata napala sezonske radnike tražeći među njima Srbe, a u kojem napadaju je deblji kraj izvukao mjesni vatrogasac koji je htio zaštititi napadnute.

Njezinu brzu reakciju treba pozdraviti i to ne samo zbog činjenice da je obustavila, istina simboličnu novčanu potporu „Torcida turniru“, već i stoga što je zabranila daljnje odvijanje te manifestacije na terenima koji su u vlasništvu Grada Supetra.

Ipak, ovih par redaka ne pišem zbog svega što sam ukratko naveo. Pišem iz posve drugih razloga.

Gradonačelnica Grada Supetra raspisala je referendum zbog odlaganja otpada na gradsko odlagalište. U prvi mah ništa sporno, već samo pohvalno. Gradonačelnica štiti interese Grada koji živi od turizma te je time pobrala simpatije, ne samo Supetra, već i Brača u cjelini.

Referendum nije uspio. Na njega se odazvalo poprilici 47% građana s pravom glasa od čega je golemi broj glasovao za zatvaranje odlagališta. Srećom po gradonačelnicu Marković nije na referendum izašlo 50% više jedan glasač.

U svakoj uljuđenoj demokraciji gradonačelnik (u ovom slučaju gradonačenica) podnio bi ostavku.

Unaprijed znam da će se čitatelji ovog uratka u čudu upitati o čemu ja to to govorim. Zar Gradonačenica nije zavrijedila da je se pohvali, a kao vidimo, neki iz SDP-a drže da bi je trebalo kandidirati i za Predsjednicu Vlade.

U Velikoj Britaniji i Sjevernoj Irskoj je predsjednik Vlade David Cameron nakon za njega nepovoljnog rezultata glede izlaska iz Europske unije odmah podnio ostavku.

U Republici Hrvatskoj to se neće dogoditi nigdje. Barem ne još dugo.

Kakve to ima veze s Ivanom Marković gradonačelnicom Grada Supetra? Pa ima u toliko što je zamalo većina stanovništva s pravom glasa odbilo ugovor o sanaciji odlagališta do 2022. godine. A i ovako barem 46% od ukupnog broja s pravom glasa glasovalo je na referendumu protiv.

A Ivana Marković, gradonačelnica Grada Supetra?

Ona je, naime pred koji mjesec potpisala uz ostale gradonačelnike i načelnike u Dubrovačko neretvanskoj županiji ugovor o sanaciji odlagališta kućnog i drugog otpada do 2022. godine protiv kojeg ugovora je golema većina stanovništva Grada Supetra!

Piše: Neven Vicić


Stavovi i mišljenja iznešena u napisanom komentaru su osobni stavovi i mišljenja autora i ne odražavaju nužno mišljenje i stav portala rogotin.hr
Share.

About Author

Comments are closed.