GRAČANI I MOSTARCI OBORILI GUINNESSOV REKORD – POLOŽILI POD MORE HRVATSKU ZASTAVU OD 200 „KVADRATA“

0

Na Dan državnosti RH, na predjelu Vodice u Gradcu, ronioci Sportsko ekološke udruge Hercegovina (SEUH) iz Mostara i Ekološko ronilačkog kluba Timun iz Gradca, položili su pod more hrvatsku zastavu površine 200 metara četvornih (20mx10m) i tako oborili Guinnessov rekord kojega su do sada držali engleski ronioci, koji su uz obalu Australije položili zastavu Argentine od 160 „kvadrata“.

 

zastava1

zastava2

Prije polaganja u more, djelatnici nadležnih institucija premjerili su zastavu na gračkoj plaži pred mnoštvom znatiželjnika, među kojima su bili i grački župnik fra Bone Bilić i načelnik Općine Matko Burić. Sada samo preostaje i službena potvrda obaranja Guinnessovog rekorda u ovoj disciplini. Predsjednik ERK Timun, Jakov Gojun, nijekrio zadovoljstvo zbog uspješno realiziranog projekta, unatoč burovitom vremenu koje je roniocima stvaralo poprilične probleme. Istaknuo je odličnu suradnju ronilačkih klubova iz Gradca i Mostara i zahvalio se svima koji su im pomogli. Zastavu od specijalnog materijala, kroz koji prolazi voda, izradila je, pod vrlo povoljnim uvjetima, tvrtka Laser iz Ljubuškoga. Nakon premjeravanja, zastava je sakupljena u posebnu vreću iz koje su je više od 20 ronilaca pod morem razvukli i držali određeno vrijeme na dubini od nekoliko metara.

Predsjednik SEUH-a dr. Davor Kozomara, inače liječnik, plastični kirurg i docent na Sveučilištu u Mostaru, otkrio nam je kako je ideja o ovome projektu došla gotovo slučajno, nakon pretraživanja po internetu. „Godine 2017. rekord su držali ronioci iz Saudijske Arabije, koji su ispred Džede položili u more njihovu zastavu površine 91 „kvadrata“. Kasnije su ih nadmašili Englezi. Mi smo odlučili oboriti rekord na Jadranskoj obali, s hrvatskom zastavom i prigodno, povodom Dana državnosti RH. Pripreme su trajale od početka ove godine i odradili smo dva treninga s 12 ronilaca. No, na dan polaganja zastave, još desetak naših ronilaca izrazilo je želju da sudjeluje u ovom projektu, a neki su, jer je u BiH radni dan, uzeli slobodan dan kako bi došli u Gradac“, rekao je Kozomara, inače instruktor ronjenja kao i Korljan.

Najavio je nastavak sličnih aktivnosti s prijateljima iz Gradca, pri čemu posebnu pažnju poklanjaju djeci. Tako dječaci iz mostarskog plivačkog kluba Zrinjski „tucaju“ jaja pod vodom, a članovi SEUH-a i drugih ronilačkih klubova i ove će godine, prve subote u srpnju, osmi put po redu, čistiti rijeku Bunu, lijevu pritoku Neretve i razmišljati o obaranju nekih drugih rekorda.

fra bone medju gledateljima mjerenje zastave 1 mjerenje zastave 2 mjerenje zastave 3 mjerenje zastave 4 pripreme za polaganje zastave 1 pripreme za polaganje zastave 2 razvlacenje zastave 1 razvlacenje zastave 2 zastava pod morem 1 zastava pod morem 3 zastave pod morem 2

 

 

Share.

About Author

Comments are closed.