SVADBENI OBIČAJI – ŽENSKA POSLA U ZAOSTROGU

0

U organizaciji Turističke zajednice Gradac i Turističkog društva Zaostrog, u Zaostrogu je načelnik Općine Gradac Matko Burić otvorio izložbu „Svadbeni običaji – ženska posla“.

Brojni sudionici izložbe mogli su pogledati razne predmete, odjeću, obuću, fotografije, pisma, dokumente iz prošlosti vezane za ovu tematiku, koje je, uz pomoć suradnika, prikupila Božena Delaš, voditeljica Turističkog društva Zaostrog. „Težnja da se zabilježi povijest prisutna je u svim vremenima. No, sjećanja  vremenom dobivaju  nova značenja i tumačenja. Fotografije, pisma, zapisi, dokumenti, pjesme oblikovale su  ovo stvaranje i želju da otmemo zaboravu djelić života.

Ova izložba nastala je iz želje, ljubavi, afiniteta prema narodnoj baštini i poštovanju prema nasljeđu. Njeni  predmeti govore o kulturnoj prošlosti, narodnom stvaralaštvu,  tradicijskom načinu života, pojašnjavaju nam i pričaju priče o raznim umijećima, te opstanku u skladu s prirodnim zakonitostima“, rekla je Delaš i istaknula kako su organizatori izložbe u razgovorima i kazivanjima dotakli brojna pitanja, s kojima se otvorio prostor  gdje se nalaze dublji slojevi i  materijali koje tek treba istražiti. Pri tome, naglasila je, treba početi od raznih vještina i aktivnosti žena i muškaraca, koje su predstavljale odgovor tadašnjim potrebama, istovremeno su bile simbol druženja i okupljanja; socijalnog i  emocionalnog  života  kojim je  dominirala  pjesma i udvaranje.

A sve je započelo druženjem! I spremnošću da se otvore ormari, ladice, škrinje, konobe, šufiti, stari albumi i pisma, pripovijedalo se, pitalo se, krojilo se, šivalo, čitalo, školska djeca su intervjuirala svoje starije ukućane, kopalo se po knjižnicama i uspomenama, zapisivalo recepte, pjesme, šale.

„Saznali smo mnoge detalje o životu toga doba, o običajima, o ženskim poslima, o ručnom radu,o udvaranju, o pripremanju dote, o svadbenom jelovniku, ali i o tome kako ujagmiti djevojku. Postav izložbe jedinstven je  po tome što je ovo izložba posuđenih stvari, posuđenih od Igrana do Komina, s mora i s brda, vrlo vrijednih unikata, originala, nezapisanih pjesama, osobnih uspomena, rariteta… I nije gotova!

Ovo je tek prvi dio, slijedi svadbeni običaji -muška posla, te tuđa posla. Dakle, i dalje posuđujemo, i dalje istražujemo, skupljamo, i pozivamo sve vas da se pridružite, možda jednom organiziramo i muzej“, zaključila je Delaš, zahvalivši svima koji su pomogli u realizaciji ovoga hvale vrijednog projekta.

Share.

About Author

Comments are closed.